Header Ads

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο του Μ. Προυστ στη Κοζάνη, 100 χρόνια μετά

Το να αναζητάς επετείους μοιάζει σαν να κερδίζεις τον χρόνο που έφυγε. Μετά τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης, το 2012, ήρθαν τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Βέρντι, για να φτάσουμε σήμερα στα 100 χρόνια του Προυστ. Μόνο που σ’ αυτή τη περίπτωση δεν πρόκειται για γεννήσεις ή θανάτους. Πρόκειται για την επέτειο ενός βιβλίου. Ο συγγραφέας που επίμονα αναζήτησε τον χαμένο χρόνο δημοσιεύει το 1913 τον πρώτο τόμο, αυτού του έπους της καθημερινής ζωής.
Ο τόμος είχε τίτλο «Από τη μεριά του Σουάν». Με αυτές τις σελίδες ξεκίνησε το οδοιπορικό του στις στιγμές που οι άνθρωποι ξεχνούν. Η Κοζάνη, όπως θυμήθηκε να αναφερθεί στη δύναμη του πεπρωμένου, που μπορεί να κτίσει ένας άνθρωπος που επιμένει – αφιέρωμα στο Βέρντι – έτσι θυμήθηκε ένα μνημειώδες λογοτεχνικό έργο, που αναζητάει εκείνα τα περιστατικά της ζωής μας, που όλοι αφήνουμε πίσω μας για να κατοικήσουν στη λήθη.

Το αφιέρωμα στον Μαρσελ Προυστ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον χώρο της Δημοτικής Χαρτοθήκης, περιελάμβανε εκτός από ένα πρόλογο του Β. Καραγιάννη, αναγνώσεις του Γ. Καραχισαρίδη, εξαίσιες μουσικές από την εποχή του συγγραφέα, από τον Παναγιώτη Δημόπουλο, σχολιασμό από τον Γρηγόρη Δουγαλή, έναν απ’ τους ελάχιστους που έχουν διαβάσει τις 3.000 σελίδες του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» και μάλιστα δύο φορές. Στους παρευρισκόμενους επίσης, εκτέθηκε ένα σύντομο πρωτότυπο ντοκιμαντέρ για τη ζωή, το έργο και την εποχή του συγγραφέα, με έρευνα και σενάριο της Αναστασίας Βατάλη, δημιουργικό μοντάζ του Νίκου Κέφαλου και αφήγηση της Δήμητρας Καραγιάννη. Μνεία έγινε και γίνει στη μοναδική ελληνική μετάφραση του έργου, που ο Παύλος Ζάννας ξεκίνησε έγκλειστος στη φυλακή επί χούντας.


Δείτε το βίντεο
Από το Blogger.