Header Ads

2ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων

Ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων, υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, προκηρύσσει τον 2ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Σωτήρης Περτσιούνης», με θέμα:




«Τα παιδιά»


"Γράψτε για τα παιδιά όλου του κόσμου

της ειρήνης και της ασφάλειας
των πολέμων και της προσφυγιάς

για τα παιδιά με χαρούμενα μάτια
και τα παιδιά της λύπης και του πόνου

για τα παιδιά των χωρών που ευημερούν
και τα παιδιά των χωρών που βιώνουν τη φτώχεια

για τα παιδιά φορείς της αγάπης και της ελπίδας
και τα παιδιά που δικαιούνται ένα καλύτερο αύριο

για τα παιδιά μας."




ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ


1. Το θέμα του διαγωνισμού είναι «Τα παιδιά»

2. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε δύο κατηγορίες:

α. Ενηλίκων

β. Μαθητών (Γυμνασίου - Λυκείου)

3. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι απανταχού Έλληνες ή γενικά οι ομιλούντες την ελληνική γλώσσα.

4. Έκταση των έργων: Το κάθε ποίημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30 στίχους και πρέπει να είναι αδημοσίευτο.

5. Κάθε συγγραφέας μπορεί να υποβάλει στον διαγωνισμό μόνο ένα έργο.

6. Τα έργα υποβάλλονται σε έξι (6) δακτυλογραφημένα αντίτυπα, με ψευδώνυμο στο κάτω δεξιά μέρος της σελίδας. Το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο και η διεύθυνση του δημιουργού θα αναγράφονται σε μικρό κλειστό φάκελο, στο εξωτερικό του οποίου θα υπάρχει μόνο το ψευδώνυμο.

7. Η κρίση των έργων θα γίνει από πενταμελή Κριτική Επιτροπή, η σύνθεση της οποίας έχει ως εξής:


Προεδρεύων:

Κυρμανίδου Σωτηρία, Λογοτέχνης - Κοινωνική Λειτουργός


Μέλη: (κατ' αλφαβητική σειρά)

Ακριτίδης Αλέξανδρος, Λογοτέχνης - Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών

Αρκέτος Γιάννης, Λογοτέχνης - Καθηγητής Κοινωνιολογίας

Τζαβάρα Κατερίνα - Λογοτέχνης - Εκπαιδευτικός

Τσοκτουρίδου Παρθένα, Λογοτέχνης - Εκπρόσωπος της "Αμφικτυονίας Ελληνισμού" και Σύμβουλος Ακαδημίας Κοινωνικών, Εθνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών.


8. Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικώς, σε κλειστό φάκελο, στον οποίο θα πρέπει εξωτερικά να αναγράφεται η κατηγορία της συμμετοχής (Κατηγορία:Ενήλικες ή Κατηγορία: Μαθητές)

9. Κάθε συμμετοχή θα σταλεί και με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνσηlaografikosmelikis@yahoo.gr, όπου ως θέμα του μηνύματος θα αναγράφεται ο τίτλος του ποιήματος και το ψευδώνυμο.

10. Τελευταία ημερομηνία υποβολής έργων στο διαγωνισμό ορίζεται η Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

10. Για κάθε κατηγορία διαγωνιζομένων θα δοθούν 3 Βραβεία και 3 Έπαινοι, ενώ αν κριθεί αναγκαίο θα δοθούν και τιμητικές διακρίσεις. Τα βραβεία είναι τιμητικά (Μετάλλιο-Δίπλωμα-Βιβλία) και όχι χρηματικά.

11. Επιθυμία μας είναι οι διακριθέντες να παρευρεθούν στην τελετή απονομής των βραβείων τους ή έστω να εκπροσωπηθούν από άτομο της επιλογής τους. Σε αντίθετη περίπτωση, το δίπλωμα της διάκρισής τους, θα τους σταλεί σε ηλεκτρονική μορφή.

12. Με τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, οι δημιουργοί αποδέχονται ότι ο Λ.Ο.Μ.Π μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έργα τους σε ενδεχόμενη έκδοση ποιητικού ανθολογίου.



Τα έργα θα σταλούν με απλό ταχυδρομείο στη διεύθυνση:

Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων
Κεντρικής, Μελίκη Ημαθίας
ΤΚ 59031






Η απονομή των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί σε λαμπρή εκδήλωση τον Μάιο του 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μελίκης Ημαθίας (πρώην Δημαρχείο).

Διευκρινήσεις για τον Διαγωνισμό στο τηλέφωνο 23310-81777 Δευτέρα και Τετάρτη από 08:00 - 9:30 μ.μ ή στο e-mail: laografikosmelikis@yahoo.gr


Οι σελίδες του Λαογραφικού Ομίλου είναι:

http://www.lomp.gr/

Λαογραφικός FACEBOOK




Σημείωση:

Ήδη ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων έχει προχωρήσει στην έκδοση Ποιητικού Ανθολογίου του 1ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Σωτήρης Περτσιούνης», που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2013 και είχε ως θέμα τη «Θυσία του άμαχου πληθυσμού». Το ανθολόγιο θα σταλεί δωρεάν σε κάθε έναν από τους 60 ποιητές, τα έργα των οποίων επιλέχτηκαν για το βιβλίο από επιτροπή φιλολόγων.

Φωτογραφικό Υλικό από τη λαμπρή τελετή απονομής, στις 19-5-2013.




Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Αλέξανδρος Ακριτίδης Λεμονιά Μανίκα




Χορηγός Επικοινωνίας: www.apostaktirio.gr











Βιογραφικά κριτικής επιτροπής:


Σωτηρία Κυρμανίδου

Η Σωτηρία Κυρμανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έχει ρίζες από το Νέο Πετρίτσι Σερρών και παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές της στο Σιδηρόκαστρο. Στη συνέχεια σπούδασε Κοινωνική Εργασία στην Αθήνα. Διορίστηκε και υπηρέτησε ως Κοινωνική Λειτουργός στο ΠΙΚΠΑ-ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου, ενώ από το 1989 εργάσθηκε στην οικογένεια της Ειδικής Αγωγής (Ειδικό Δημ. Σχολείο Σερρών- Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Σερρών) μέχρι τον Ιούνιο του 2010,από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο «ΡΑΔΙΟ-ΚΙΒΩΤΟΣ»,www.imsn.gr της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης με δύο εβδομαδιαίες εκπομπές, ως εθελόντρια («Συντροφεύοντας» και «Φυλλομετρώντας και αναπολώντας»). Έχει εκδώσει 5 ποιητικές συλλογές, βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου, αρκετά παραμύθια, με θέματα την αναπηρία, την ψυχική υγεία και άλλα θέματα κοινωνικού προβληματισμού, ενώ έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Έχει δύο παιδιά, τον Αβραάμ, καθηγητή Πληροφορικής με μεταπτυχιακές σπουδές και την Ελένη, Κοινωνική Λειτουργό.


Ακριτίδης Αλέξανδρος

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης γεννήθηκε το 1975 στην Καλαμάτα, μεγάλωσε στη Μελίκη Ημαθίας απ' όπου και κατάγεται, ενώ έχει και ρίζες από τα Πλατανάκια Σερρών. Είναι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων από το 1992 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. Ποιήματα, διηγήματα, άρθρα και βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδος και του εξωτερικού, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί και έχουν συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ τραγουδιού. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στα Λογοτεχνικά δρώμενα από το περιοδικό Κελαινώ το 2005, τον Δήμο Ευόσμου το 2010 και τα Αρχιλόχεια στη Θάσο το 2012, ενώ έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Είναι δημιουργός της ιστοσελίδας www.apostaktirio.gr , που έχει ως κύριο άξονα τη διάδοση της Λογοτεχνίας και των Τεχνών γενικότερα. Σήμερα ζει και δημιουργεί στη Μελίκη Ημαθίας, αλλά εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας «Αριστοτέλης» και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και ομιλίες σε εκπαιδευτικά προγράμματα και διημερίδες των Λαϊκών Πανεπιστημίων Παιονίας και Κοζάνης. Έχει εκδώσει τρία βιβλία και έχει συμμετάσχει σε 13 λογοτεχνικές ανθολογίες της Ελλάδος και του εξωτερικού. Από το Νοέμβριο του 2012 είναι Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων.


Αρκέτος Γιάννης

Ο Γιάννης Αρκέτος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο του Trento και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Urbino. Στην Ιταλία ήρθε σε επαφή με ζωγράφους, όπως είναι ο Guido La Regina και με τον συγγραφέα και κριτικό τέχνης Giulio Argan. Στη Θεσσαλονίκη συνεργάστηκε με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο παρουσιάζοντας νέους Έλληνες ζωγράφους. Ποιήματα του μελοποίησε ο συνθέτης Απόστολος Μαυρομάτης, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί στην Ιταλική και Αγγλική γλώσσα. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στα Ελληνικά γράμματα από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, από τον Δήμο Θάσου και τα Σικελιανά του Δήμου Σαλαμίνας και του «Καφενείου των ιδεών». Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές στην Ελλάδα και την Ιταλία και έχει συμμετάσχει αντίστοιχα σε πολλές συλλογικές εκδόσεις. Έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε μεγάλες Εφημερίδες και διατέλεσε Τεχνικός υπεύθυνος το 2009 στο πανελλήνιο συμπόσιο για την Ελληνική γλώσσα «Εκαταίος και Ζώσιμος» που οργανώθηκε από το Δήμο Θάσου και άλλους τοπικούς παράγοντες. Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2009, στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης σχεδίασε το τριετές πρόγραμμα «Ποιητές της Θεσσαλονίκης» για το οποίο δέχτηκε θετικότατα σχόλια από συγγραφείς , πολιτικούς και τον τύπο (Εφημερίδα «Μακεδονία», 30/01/2010).


Τζαβάρα Κατερίνα

Η Κατερίνα Τζαβάρα γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ, αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, του Διδασκαλείου στο Α.Π.Θ. και καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, με σπουδές φωνητικής και πιάνου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στα προγράμματα φυσικής δραστηριότητας και αγωγής υγείας για παιδιά προσχολικής και πρωτο-σχολικής ηλικίας. Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως νηπιαγωγός (τιμητικό δίπλωμα στη μέθοδο Montessori) και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. ως υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης φοιτητών και σε διοικητικές θέσεις στη δημόσια εκπαίδευση. Σήμερα εργάζεται ως νηπιαγωγός, παραδίδει επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα Διδακτικής της Παιδαγωγικής, Αισθητικής Αγωγής και Φιλαναγνωσίας και αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά έντυπα. Είναι συγγραφέας παιδικών και εκπαιδευτικών βιβλίων και μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ(International Board on Books for Young People)- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της SCBWI (Society of Children's Book Writers and Illustrators). Από τις εκδόσειςβιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ έχουν εκδοθεί οκτώ έργα της.


Τσοκτουρίδου Παρθένα

Η συγγραφέας και ποιήτρια Τσοκτουρίδου Παρθένα γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα. Εργάζεται ως Διοικητικός Υπάλληλος της ΔΕΗ και είναι Εκπρόσωπος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού στο Νομό Κοζάνης. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας, του Εικαστικού Συλλόγου «Άρης Γαρουφαλίδης» και σύμβουλος της Ακαδημίας Κοινωνικών Ευθυνών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Κομνηνών, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Κοινότητας Κομνηνών, Ταμίας της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδας στο παράρτημα της Πτολ/δας, Σκηνοθέτης μαθητικών θεατρικών έργων, Παρουσιάστρια - Συντονίστρια - Ομιλήτρια πολιτιστικών εκδηλώσεων, Παραδοσιακών Μουσικοχορευτικών Φεστιβάλ, Λογοτεχνικών Εκδηλώσεων, Ποιητικών Ομάδων και Ζωγράφων, Παγκόσμιων Συνεδρίων, Ατομικών Ιστορικών -Λαογραφικών - Ποιητικών Μελετών, Βιβλίων διάφορων Λογοτεχνών, Επιμορφώτρια Αγγλικών (Proficiency), Ζωγράφος (Κάτοχος Certificat fin d' Etudes" της ABC PARIS - Σχεδίου - Ζωγραφικής), Συντηρήτρια Ανθρωπολογικών & Παλαιοντολογικών ευρημάτων, Ηθοποιός στη Θεατρική ομάδα Πτολ/δας «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ». Η θεματολογία των βιβλίων που έχει εκδώσει περιλαμβάνει ένα ευρύ και ποικίλο φάσμα, όπως λαογραφία, ποίηση, παραμύθι, θέατρο, μελέτες, μυθιστόρημα. Θεατρικά της έργα έχουν παιχθεί σε παραστάσεις και λογοτεχνικά της έργα έχουν εκδοθεί σε συλλογικές ανθολογίες. Για την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό έχει τιμηθεί από σημαντικούς φορείς (Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, Αμφικτυονία Ελληνισμού, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσ/νίκης, Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών, Ακαδημία Κοινωνικών Ευθυνών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών, Δήμο Εορδαίας). Έχει διακριθεί αντίστοιχα σε πολλούς Πανελλήνιους και Διεθνείς Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.
Από το Blogger.