Header Ads

Ομιλία Μιχάλη Παπαδόπουλου για τον Προϋπολογισμό του 2014

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι όπως όλες και όλοι γνωρίζουμε, η πιο σοβαρή και κρίσιμη που έχει αντιμετωπίσει μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέσα, όμως, από αυτήν την κρίση μπορούμε πραγματικά να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, να πετύχουμε επιτέλους, ένα μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνική διάσταση.



Ο ελληνικός λαός περιμένει να ακούσει την ευημερία της πατρίδας μας και της κοινωνίας και όχι την ευημερία των αριθμών. Περιμένει από εμάς να του δώσουμε ένα ρεαλιστικό όραμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ίσως ο πιο κρίσιμος της νεότερης ιστορίας μας. Και είναι ο πιο κρίσιμος της νεότερης ιστορίας μας γιατί καταρτίστηκε και θα εφαρμοστεί σε μια απολύτως οριακή χρονιά.

Μια χρονιά στην οποία θα κριθεί αν η Ελλάδα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης ή θα αποτελέσει οριστικά και αμετάκλητα το βραδυπορούν τμήμα της.

Είναι, επομένως, μια πολιτική απόφαση για τη νέα εποχή στη χώρα μας.

Καλούμαστε να αποφασίσουμε για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, για τη συνέχιση της πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός της Ευρωζώνης.

Καλούμαστε να αποφασίσουμε για το αν θα θέσουμε ή όχι
τους αμέσως επόμενους μήνες τα θεμέλια εξόδου της χώρας μας από την τωρινή οικονομική και κοινωνική κρίση.

Καλούμαστε να υπερασπιστούμε όσα με προσωπικό και παραταξιακό πολιτικό κόστος όλοι μας καταφέραμε τον τελευταίο χρόνο:

την ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας παγκοσμίως,
τη μετάλλαξη της εικόνας της Ελλάδας μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων μας
την διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που σημειωτέον για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πετύχαμε.

Καλούμαστε να αποφασίσουμε αν κλείνοντας τα αυτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού, προχωρήσουμε μπροστά αλλάζοντάς τα όλα ή αν αποτελέσουμε τη συνέχιση του παλαιού που πεθαίνει και θέλει να μας παρασύρει μαζί του.

Επομένως, αυτός ο προϋπολογισμός, ακριβώς λόγω της συγκεκριμένης πολιτικής ιδιαιτερότητας, είναι η αποτύπωση μιας κυρίαρχης, ιστορικής, εθνικής στρατηγικής, που στο κάτω-κάτω είναι και η εντολή που έχει λάβει αυτή η Κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό.

Είναι αποτύπωση της προσπάθειας να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ. Οι θυσίες του Ελληνικού λαού, που ταλανίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στο Νομό Κοζάνης , από το 2013 αρχίζουν να πιάνουν τόπο, διαμορφώνοντας τις πρώτες ενδείξεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Οι θετικές ενδείξεις ανάτασης της οικονομίας κυρίες και κύριοι που αποτυπώνονται σ΄αυτόν το προϋπολογισμό, αποτελούν επίτευγμα της επιτυχημένης προσπάθειας και των αιματηρών στερήσεων του Ελληνικού λαού, συνιστούν το εφαλτήριο για τη συνέχιση και ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, την οποία, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει ν’ανατρέψει περιδιαβαίνοντας από το Τέξας και από τα ευρωπαϊκά σαλόνια της σοσιαλδημοκρατίας, κοροϊδεύoντας το λαό, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, υποσχόμενος παροχές και λύσεις με το μαγικό ραβδί, προκειμένου να γυρίσουμε στην εποχή που το κράτος αναδιένειμε δανεικά και ψευδαισθήσεις.

Ο κος Τσίπρας δεν δέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, απειλεί τους επενδυτές, δηλαδή, σκοτώνει την οικονομία.

Είναι πραγματικά θλιβερό το ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτιμά να ελεεινολογεί ανευθύνως.

Προτιμά και επιλέγει την καταστροφή της χώρας αρκεί να έχει ελάχιστα άθλια μικροκομματικά οφέλη.

Αυτό είναι που πρέπει να καταστεί σαφές και αυτό είναι που πρέπει να τους αποδώσει ως επιτίμιο ο ελληνικός λαός, την απουσία τους από κάθε εθνική προσπάθεια, από κάθε εθνική διεκδίκηση.

Οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα επιμένουν να μιλούν με γρίφους, με αινίγματα, να καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες και να υπόσχονται μαγικές συνταγές.

Και είναι αξιοπερίεργο πως τα κόμματα της Αριστεράς αποδείχθηκαν πρωταθλητές της συντήρησης, όχι επαναστάτες, αλλά υπερασπιστές της συντήρησης, του κακού μας εαυτού, του κακού μας του καιρού, όπως έγραφε ο Βάρναλης.

Κύριε Πρόεδρε Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Νομίζω ότι όλοι σ αυτήν την αίθουσα συμφωνούμε, ότι αυτό που θα δώσει την οριστική λύση και για το χρέος και για τα ελλείμματα και για τη μείωση της ανεργίας είναι μόνο η ανάπτυξη.

Ανάπτυξη, όμως, χωρίς κλίμα σταθερότητας δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία οικονομία, σε καμία χώρα.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο δουλειά, σχέδιο και βούληση.

Θα μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον ελάχιστον χρόνο που διαθέτω να παραθέσω έστω και επιγραμματικά τις δράσεις του Υπουργείου για το χρόνο που έρχεται και από εκεί και πέρα ο σχολιασμός σας είναι απολύτως δεκτός, για να μην πω επιδιωκτέος.

Στον τομέα της οδικής ασφάλειας

Ήδη λειτουργεί και βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη
Επιτροπή στο Υπουργείο που ασχολείται εντατικά με την αναμόρφωση του Κ.Ο.Κ. ώστε αυτός να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκρίνεται στις νέες κυκλοφοριακές δομές.

Ο Κ.Ο.Κ. είναι ένα βασικό εργαλείο. Είναι ένας Κώδικας που θέτει ένα σύγχρονο πλαίσιο αντιμετώπισης της παραβατικότητας με ιδιαίτερα αποτρεπτικό χαρακτήρα ειδικά όσον αφορά τις παραβάσεις εκείνες που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Δεν είναι ένας Κώδικας προστίμων όπως ορισμένοι τον αποκαλούν είναι πραγματικά κώδικας ζωής.

Αναμορφώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας ώστε να μετάσχουν άνθρωποι – χρήστες των οχημάτων, των δρόμων δηλαδή άνθρωποι που η εμπειρία τους μπορεί να είναι χρήσιμη στο εθνικό αυτό κεφάλαιο .

Επίσης είναι έτοιμο το e-call, ο διεθνής αριθμός, τον οποίο θα μπορεί να καλεί ο κάθε πολίτης σε περίπτωση βοήθειας στον δρόμο καθώς και το UCARIS, το οποίο είναι ένα ηλεκτρονικό Πανευρωπαϊκό κέντρο για τον εντοπισμό των ξένων παραβατών στην χώρα μας.

Πρόσφατα υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με την Κοινωνία της Πληροφορίας για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ με σκοπό τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την Οδική Ασφάλεια.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Πέραν των έργων που παραπάνω ανέπτυξα ,κεντρικό θέμα των αρμοδιοτήτων μου στο Υπουργείο είναι και η οδική ασφάλεια γιατί πιστεύουμε ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Ένα έργο που έχει την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Η χώρα μας, όπως γνωρίζετε, εξακολουθεί να έχει το θλιβερό προνόμιο να βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε αυτό τον τομέα.
Το κόστος είναι τεράστιο. Η ανθρώπινη ζωή ανυπολόγιστη. Οι κοινωνικές επιπτώσεις σημαντικότατες.

Γι αυτό έχοντας κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες θεωρούμε στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων το 2014 ως έτος οδικής ασφάλειας .

Έτος που μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα.
Να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.
Να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από τα τροχαία.
Να δημιουργήσουμε μια άλλη νοοτροπία ασφαλούς οδήγησης.

Γι αυτό άλλωστε , το θέμα αυτό έχει προταθεί και έχει γίνει δεκτό ως κεντρικό θέμα στην Ελληνική Προεδρία του Α’ εξαμήνου του 2014.

Στον κλάδο της κατασκευής της σιδηροδρομικής υποδομής:

Επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες για την κατασκευή των έργων με στόχο την ολοκλήρωση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής με ηλεκτροκίνηση.

Εντάξαμε στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Shift2Rail το οποίο φιλοδοξεί να φέρει τον ευρωπαϊκό
σιδηρόδρομο στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο-μαμούθ,
ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια και στοχεύει στην ανάπτυξη των καινούργιων σιδηροδρομικών τεχνολογιών του 21ου αιώνα

Προωθήθηκε άμεσα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Τράπεζα το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας των logistics με στόχο την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών και την δημιουργία Εμπορευματικών Κέντρων.

Ήδη με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στην Βουλή θεσμοθετήθηκε το νέο πλαίσιο για την οργάνωση των υπεραστικών συγκοινωνιών και σύντομα θα ακολουθήσει αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία για την οργάνωση των αστικών συγκοινωνιών της επαρχίας.

Με τον νόμο 4199/2013 θεσμοθετήσαμε ως καύσιμο για τα αυτοκίνητα,
εκτός από το υγραέριο και την χρήση φυσικού αερίου και νομοθετήσαμε όλο το πλέγμα των διατάξεων για την διάδοση του φυσικού αερίου (ίδρυση πρατηρίων, αντικατάσταση κινητήρων κλπ).

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Βρισκόμαστε προ των πυλών για την επιτέλους εφαρμογή μιας σημαντικής μεταρρύθμισης στον τηλεοπτικό τομέα. Με αφορμή την πολυπόθητη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, το τηλεοπτικό φάσμα, δηλαδή οι τηλεοπτικές συχνότητες που χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά κανάλια, θα αποτελέσουν πλέον έσοδο για το δημόσιο.

Για πρώτη φορά οι συχνότητες αντιμετωπίζονται ως αυτό, που πραγματικά είναι.
Ως Εθνικό Περιουσιακό Στοιχείο, που πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποφέρει έσοδα.

Αυτά όλα θα τεθούν σε εφαρμογή με το διαγωνισμό της ΕΕΤΤ για τη χορήγηση αδειών σε Παρόχους Δικτύου, για τον οποίο διαγωνισμό το Υπουργείο μας σε συνεργασία με την ΕΕΤΤ έχει ήδη έτοιμα όλα τα προαπαιτούμενα.

Δηλαδή έχει εκδώσει τον Χάρτη Συχνοτήτων Ψηφιακής Τηλεόρασης,
με γνώμονα τη μέγιστη οικονομία και τη μέγιστη γεωγραφική τηλεοπτική κάλυψη της χώρας.

Έχει προχωρήσει στην έκδοση της αναγκαίας νομοθεσίας για το χρονοδιάγραμμα παύσης της αναλογικής τηλεόρασης και έναρξης της ψηφιακής.

Εκτός από τις διαρθρωτικές αλλαγές στο τηλεοπτικό φάσμα, προχωρήσαμε
και σε βελτίωση του θεσμικού πλαισίου στον τομέα της αδειοδότησης εγκαταστάσεων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Προωθήσαμε και προωθούμε τις ΚΥΑ (πχ ΣΗΛΥΑ) με τις οποίες θα εξυγιανθεί η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών, για να μπει τέλος στην αναρχία και στα μεταβατικά καθεστώτα λειτουργίας, και να προχωρήσουμε πλέον σε καθεστώτα
εύρυθμης λειτουργίας.

Το εθνικό παρατηρητήριο για τον έλεγχο της ακτινοβολίας των κεραιών,
έργο το οποίο ξεκινάει ήδη, είναι άλλο ένα παράδειγμα.

Προχωράμε ακόμα σε τακτοποίηση και της ραδιοφωνίας, ξεκινώντας την άμεση έκδοση οριστικού χάρτη ραδιοφώνου, η οποία θα συνδυαστεί με αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.

Ήδη σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο, έχουμε θέσει ορόσημα για την επιτέλους “εφαρμογή” κανόνων και στον τομέα αυτό.

Ένα ακόμα παράδειγμα αποτελεί η “ανάσταση” μεγάλων, σημαντικών, παγωμένων έργων δικτυακών υποδομών, όπως το RURAL και το ΜΑΝ.

Προχωράμε πλέον στην τεχνολογική αναβάθμιση η οποία θα βελτιώσει και θα διευκολύνει μεταξύ άλλων την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτών και κράτους (πχ. Το έργο του e-παράβολο).

Εκτός από τις βασικές υποδομές, δίνουμε την ευκαιρία σε όλους, νέους, ανέργους, ακόμα και τους επισκέπτες αυτής της χώρας να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Ίντερνετ, μέσω ενεργοποίησης και δημιουργίας νέων σημείων ασύρματης πρόσβασης (wifi-hotspots), όπως έχει αναφέρει και ο Πρωθυπουργός.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Οι φαντασιώσεις για την επάνοδο στην εποχή των παροχών με δανεικά που καλλιεργεί ιδιαίτερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο αρχηγός της, αποτελούν φενάκη.

Οι κραυγές και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν από το να συνεχίσουμε το έργο μας. Η Ελλάδα έκανε το μεγάλο βήμα για την παραμονή της στο ευρώ.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα τηρηθούν τα συμπεφωνημένα από τους εταίρους μας
και σύντομα τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης θα γίνουν ορατά.

Με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης καλούμαστε να ψηφίσουμε «ΝΑΙ»
στο μέλλον του τόπου, στο μέλλον των παιδιών μας.

Με την πεποίθηση ότι με την ψήφο αυτή εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της χώρας μας και την προοπτική για ευημερία, δουλειά και ανάπτυξη, σας καλώ να ψηφίσετε
το νέο Προϋπολογισμό της Ελληνικής Δημοκρατίας για το 2014.

Διότι αυτός ο Προϋπολογισμός δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι μονόδρομος προς την έξοδο από την κρίση, είναι η πόρτα που καλούμεθα να διαβούμε για να ξεκινήσει η κοινή μας πορεία προς ένα μέλλον που θα χτίσουμε -μην έχετε καμία αμφιβολία- στο τέλος αυτής της δύσκολης πορείας όλοι μαζί.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και όλοι εμείς, πιστεύουμε ότι ξεκίνησε μια καινούργια ημέρα για τη χώρα, ξεχωριστή και διαφορετική, καλύτερη από τις προηγούμενες.

Σας προτείνω να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό του 2014 για το καλό της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.
Από το Blogger.