Header Ads

Η ομιλία του Μιχάλη Παπαδόπουλου στο Future Scope Competition

ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ, κ. ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΟ FUTURE SCOPE COMPETITION - ATHENS 2013, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30/11/2013



Κυρίες και Κύριοι
Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας και να συμμετέχω ως ομιλητής στην εκδήλωση αυτή, η οποία στους δύσκολους για τη χώρα μας καιρούς, έχει στόχο να αναδείξει την Ελλάδα που καινοτομεί, που αναπτύσσεται. Ταυτόχρονα, είναι μεγάλη μου χαρά που βλέπω, πως η ομάδα των καταξιωμένων ανθρώπων που πλαισιώνουν αυτήν την εκδήλωση έχουν βάλει ως προτεραιότητα τη διαρκή μάχη κατά της απαξίωσης της επιχειρηματικότητας.
Μια έννοια η οποία έχει παρεξηγηθεί και από επίτευγμα έχει καταλήξει στη χώρα μας να είναι μομφή.
Μπροστά μου, εδώ σήμερα, δεν βλέπω μόνο νέα πρόσωπα. Έχω την αίσθηση ότι βλέπω και νέα μυαλά. Νέους ανθρώπους που απορρίπτουν τις νοοτροπίες και πρακτικές που μάς έφεραν στην σημερινή κατάσταση. Που έχουν τη θέληση να πετύχουν και την ικανότητα να προχωρήσουν.
Η πρωτοβουλία αυτή του ALBA Business School αποτελεί πράγματι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αποδεικνύει πόσο σημαντικά μπορεί να συμβάλλει ο ιδιωτικός τομέας στην ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στη χώρα μας, αναδεικνύοντας την ανάγκη της στενότερης συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι
Η εποχή μας με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη διεθνοποίηση του κεφαλαίου φέρνει από μόνης της ένα νέο τρόπο ανάπτυξης που βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην σύναψη «νέων κοινωνικών συμβολαίων» ανάμεσα σε εταίρους. Η συνεργασία αυτή αποδίδει πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα στη βάση της λογικής της «αμοιβαίας ωφέλειας» (Win Win) των ιδίων και της κοινωνίας συνολικά.
Σήμερα που περνάμε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της νεότερης ιστορίας μας, όλοι συνειδητοποιούν πλέον ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί τον αναγκαίο και βασικό μοχλό για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση. Ειδικότερα, μια νέα επιχειρηματικότητα βασισμένη στην έρευνα, τη γνώση και την καινοτομία, ικανή να παίξει τον ρόλο ενός δυναμικού πυρήνα όχι μόνο οικονομικής αλλά και κοινωνικής προόδου.

Νομίζω ότι πλέον εδώ που έχει φθάσει το πράγμα είναι η ώρα να λέμε μόνο αλήθειες .Η ελληνική πολιτεία πρέπει να απαλλαγεί οριστικά από την αμφιθυμία που επιδεικνύει απέναντι στην επιχειρηματικότητα : ενώ από τη μια αναγνωρίζει στα λόγια τη σημασία και τον ρόλο της στην ανάπτυξη του τόπου, στην πράξη δεν στηρίζει θεσμούς και δομές που την ενισχύουν και την αναπτύσσουν.

Αγαπητοί φίλοι,
Αρκετά ζήσαμε με το πελατειακό βόλεμα, τα δανεικά και τις επιδοτήσεις. Καλούμαστε τώρα να επιστρέψουμε στη σκληρή δουλειά, στον παραγωγικό μόχθο. Να ξαναβρούμε τον δυναμισμό μας και τη δημιουργικότατα μας. Να διεκδικήσουμε επιθετικά, με τις δικές μας δυνάμεις, ένα καλύτερο μέλλον.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, αυτό επιβάλλει. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στο απολαυστικό αλλά σαθρό χθες. Δεν μπορούμε όμως, και να ανεχόμαστε πια μια κατάσταση όπου ο παραγωγικός μας ιστός καταστρέφεται μέρα με τη μέρα, όπου η ανεργία πλήττει σχεδόν το 1/3 του εργατικού μας δυναμικού, όπου η φτώχια κινδυνεύει να γίνει ενδημική, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δεν βρίσκει δουλειά και δεν έχει προοπτική.

Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει. Όχι με λόγια. Oχι με υποσχέσεις. Όχι με μαγικές συνταγές, αλλά μέσα από ένα ριζοσπαστικό σχεδιασμό με σκληρή και επίμονη δουλειά, και με τη συνειδητή κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτει ο τόπος.

Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω τη σοβιετικού τύπου νοοτροπία όπου το κράτος είναι κυρίαρχος των πάντων και να το περιορίσουμε στο ρόλο που του αναλογεί.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί αρωγός στην ιδιωτική πρωτοβουλία:
- Να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
- Να υιοθετήσει συγκεκριμένες εθνικές προτεραιότητες για τον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας.
- Να αξιοποιήσει κατάλληλα τα κοινοτικά προγράμματα.
- Και να αφήσει το ζωτικό χώρο που χρειάζεται στον ιδιωτικό τομέα να ασκήσει το ρόλο του.

Μόνο όμως που και ο τελευταίος πρέπει να αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων, να δει την καινοτομία ως διέξοδο και να μην αλληθωρίζει προς την κρατικοδίαιτη διαπλοκή αλλά να κοιτά ίσια μπροστά. Να διαθέτει την ικανότητα να είναι ανταγωνιστικός και εξωστρεφής αλλά και την τόλμη να αναλαμβάνει ρίσκα.

Θα μου πείτε, είναι τα πράγματα μη αναστρέψιμα στην καινοτομία; Δεν υπάρχει ελπίδα; Ασφαλώς και όχι. Έχουμε παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι όταν θέλουμε μπορούμε να δημιουργήσουμε, να καινοτομήσουμε, να περάσουμε μπροστά. Έχουμε διεθνείς πρωτιές, που δείχνουν ότι οι ελληνικές εταιρίες όταν θέλουν μπορούν να πρωτοπορούν.

Αλλά και πέρα από τον τομέα των νέων τεχνολογιών, υπάρχουν σημαντικές ελληνικές καινοτόμες πρωτοβουλίες που αξίζει να στηρίξουμε.
Όπως π.χ το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Shift2Rail το οποίο πριν λίγες μέρες σε ειδική σύσκεψη που είχα στο υπουργείο μας με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Διοίκησης αποφασίστηκε να ενταχθεί στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο φιλοδοξεί να φέρει τον ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο στον 21ο αιώνα.

Θα μου επιτρέψατε να αναφερθώ λίγο περισσότερο για το θέμα. Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο-μαμούθ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια και στοχεύει στην ανάπτυξη των καινούργιων σιδηροδρομικών τεχνολογιών του 21ου αιώνα.

Το Shift2Rail, το οποίο έχει ορίζοντα ως το 2020 και προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, αποτελείται από πέντε επιμέρους υποπρογράμματα για την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων για την αύξηση της χωρητικότητας του σιδηροδρομικού δικτύου, την προηγμένη διαχείριση και τον έλεγχο της κυκλοφορίας, την οικονομία των υποδομών, την ελκυστικότητα και την αειφορία των εμπορευματικών μεταφορών.

Αγαπητοί φίλοι
Με το Shift2Rail διανοίγεται μια σημαντική ευκαιρία για όλο το τεχνολογικό «οικοσύστημα» της χώρας, καθώς φορείς και εταιρείες μπορούν να συμβάλουν με καινοτομικές λύσεις στη διαμόρφωση του σιδηροδρομικού μοντέλου του 21ου αιώνα. Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν βιομηχανικοί και ερευνητικοί εταίροι από όλη την Ευρώπη, έχει θέσει ως στόχο ως το 2020 την αύξηση της χωρητικότητας του σιδηροδρομικού δικτύου κατά 100% και της αξιοπιστίας των σιδηρόδρομων κατά 50%, αλλά και τη μείωση του κόστους του κύκλου ζωής του σιδηροδρομικού συστήματος κατά 50%.
Με το πρόγραμμα Shift2Rail φιλοδοξούμε να φέρουμε το τρένο του μέλλοντος στην Ευρώπη και να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό των κατασκευαστών της Ασίας μέσα από την καινοτομία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το εγγύς σιδηροδρομικό μέλλον της Ευρώπης περιγράφεται ως εξής: Ελαφρύτερα οχήματα, που θα καταναλώνουν ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές. Μεγαλύτερη χωρητικότητα του σιδηροδρομικού δικτύου με τρένα που κινούνται αυτόματα χωρίς οδηγό και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Βέλτιστη διαχείριση του δικτύου με υψηλές ταχύτητες συρμών και απόλυτο από απόσταση έλεγχο από κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας. Υπηρεσίες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για βελτίωση της εμπειρίας του επιβάτη, καλύτερο ταξίδι και οικονομία στους ανθρώπινους πόρους. «Έξυπνες» και φθηνότερες υποδομές για εξοικονόμηση πόρων και μεγαλύτερη αειφορία. «Ευφυή» συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και χρήση σύγχρονων αισθητήρων. Χρήση μεγάλων δεδομένων και data analytics.

Με το πρόγραμμα Shift2Rail δίδεται η ευκαιρία στον σιδηρόδρομο να εκσυγχρονιστεί και να κυνηγήσει την τεχνολογική καινοτομία, ακολουθώντας την πορεία που χαράσσουν εδώ και 15 χρόνια οι αεροπορικές εταιρείες.

Φίλες και φίλοι,
Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, ο σημερινός Διαγωνισμός Καινοτόμου Επιχειρηματικής Ιδέας δεν συνιστά απλώς μια καλή είδηση. Είναι ταυτόχρονα μια ακτίδα αισιοδοξίας. Μία αχτίδα αισιοδοξίας, που τη χρειαζόμαστε.
Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι επίσης πολύ σημαντική, διότι εστιάζει σε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία στην ανταγωνιστικότητα, στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στην καινοτομία την εξωστρεφή δραστηριότητα και τέλος στη συνεργασία επιχειρηματικού κόσμου, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

Κυρίες και κύριοι
Το μέλλον δε μπορεί να προβλεφθεί, μπορεί όμως να διαμορφωθεί. Και το μέλλον διαμορφώνεται από εκείνους που επεκτείνουν τη γνώση και τολμούν να δράσουν. Που ενώνουν τη νεότητα, τη γνώση και την πρωτοβουλία στην ίδια οικονομική και κοινωνική δυναμική που τολμούν το «γεφύρωμα» της ερευνητικής και της επιχειρηματικής κοινότητας. που τολμούν το «πάντρεμα» του παραγωγικού τομέα με την καινοτομία και την έρευνα.

Η σημερινή βράβευση, είναι ένα ελάχιστο δείγμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ευχαριστώ.
Από το Blogger.