Header Ads

Νέες τεχνολογίες, ψηφιακή εκπαίδευση, ενημέρωση και ψυχαγωγία στο media lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

Έτοιμο για να υποδεχτεί το ευρύ κοινό είναι το medialab της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, κάνοντας την αρχή με δύο μαραθώνιους που ξεκινούν την Παρασκευή 6 και συνεχίζονται το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Το media lab, δηλαδή ένας νέος, ελκυστικός και άνετος χώρος δημιουργικότητας, που στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, παρουσιάστηκε σήμερα επισήμως και ανοίγει τις πόρτες του στους πολίτες, σε μία προσπάθεια προαγωγής της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, σε θέματα διαδικτύου και τεχνολογίας.


Η εν λόγω προσπάθεια υλοποιείται από τον οργανισμό Future Library με την συμμετοχή της Google η οποία παρείχε τεχνογνωσία για την σχεδίαση των χώρων. Το Future Library συνεργαζόμενο με 9 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», μετέτρεψε ένα κομμάτι των βιβλιοθηκών σε MEDIA Lab.

Τα MEDIALabs θα δώσουν ευκαιρίες κυρίως σε εφήβους, μαθητές, φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ανέργους και μετανάστες να εκτεθούν στις τέχνες και την τεχνολογία. Είναι μια συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με μεγαλύτερη πρόκληση, πέρα από το σχεδιασμό καινοτόμων υπηρεσιών και την κατασκευή μοντέρνων χώρων, να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε το μικρόβιο του πειραματισμού και της επιχειρηματικότητας στο DNA των βιβλιοθηκών, ως οργανισμών.

Επιπλέον στους χρήστες της ΚΔΒΚ, προσφέρεται η υπηρεσία «Press Display», η οποία ουσιαστικά προωθεί την ηλεκτρονική ανάγνωση, με πρόσβαση σε 2.200 εφημερίδες, ενημέρωση για τις εξελίξεις σε 101 χώρες, άρθρα σε 54 γλώσσες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Press Display.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η καινοτομία και η νεωτερικότητα της εφαρμογής έγκειται στο ότι δεν πρόκειται για μία απλή ανάγνωση ηλεκτρονικών εφημερίδων και περιοδικών σε PDF. Οι χρήστες της εφαρμογής Press Display μπορούν να διαβάσουν την εφημερίδα ή το περιοδικό όπως ακριβώς έχει εκδοθεί. Μπορούν επίσης να κάνουν ψηφιακή επεξεργασία, να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε πολυμεσική εφαρμογή, να στείλουν τα άρθρα που τους ενδιαφέρουν μέσω e - mail, να μοιραστούν άρθρα μέσω κοινωνικών δικτύων, να μεταφράσουν τις πληροφορίες που θέλουν σε 12 τουλάχιστον γλώσσες, να κάνουν αναζήτηση με λέξεις - κλειδιά και άλλα πολλά.

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος την εν λόγω υπηρεσία αρκεί να βρίσκεται στους χώρους της Βιβλιοθήκης και να συνδεθεί στο ασύρματο δίκτυο της Βιβλιοθήκης. Η σύνδεση μπορεί να γίνει είτε από τους Η/Υ της Βιβλιοθήκης είτε από ιδιωτική συσκευή που εξασφαλίζει πρόσβαση στο internet (κινητό τηλέφωνο, φορητό υπολογιστή, tablet κλπ), μέσω του ασύρματου δικτύου της Βιβλιοθήκης.

Η ΚΔΒΚ έχει εξασφαλίσει 8 άδειες για ταυτόχρονη πρόσβαση στην εν λόγω εφαρμογή. Επειδή η πληροφορία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αγαθό στη λεγόμενη κοινωνία της πληροφορίας που διανύουμε, ας εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας παρέχει. Ειδικά όταν όλες αυτές οι δυνατότητες εξασφαλίζονται δωρεάν για εμάς!

Οι δύο παραπάνω εφαρμογές προσφέρονται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library, με γνώμονα τη στήριξη των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών, ώστε να αποτελέσουν κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης για τους πολίτες των περιοχών που εξυπηρετούν. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι η χρηματοδότηση της εν λόγω διαδικτυακής εφαρμογής παρέχεται σε 10 επιλεγμένες Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της ελληνικής επικράτειας με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος".

Δείτε τι δήλωσαν μετά την παρουσίαση του Media Lab, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, καθώς και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θόδωρος Βασδάρης.

Από το Blogger.