Header Ads

Χαιρετισμός Δακή σε Εναρκτήρια συνάντηση – εκδήλωση παρουσίασης

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή,
στην Εναρκτήρια συνάντηση – εκδήλωση παρουσίασης του έργου
«Promotion of Energy Efficiency in Buildings and Protection of Environment»,
που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013, στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.



Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο δικό σας χώρο. Σε ένα χώρο που γνωρίζω και αναγνωρίζω ότι βιώνει και αυτός τα γενικευμένα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας. Σε ένα χώρο που σφύζει από νέους ανθρώπους, οι οποίοι καλούνται με πολύ λίγα, να δημιουργήσουν πολλά. Σε ένα χώρο μάθησης, εκπαίδευσης και κυρίως, σε ένα χώρο που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο μέλλον.
Θα ήθελα επίσης να καλωσορίσω τους εκπροσώπους από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και να τους ευχηθώ μια ευχάριστη παραμονή στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και μια γόνιμη συνεργασία με τους έλληνες εταίρους του έργου.
Oι διακρατικές και εδαφικές συνεργασίες, ιδιαίτερα μάλιστα μεταξύ όμορων χωρών, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην κατεύθυνση εμπέδωσης κλίματος συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών. Βεβαίως, συμβάλουν και στην ανάδειξη κοινών προβλημάτων και δρομολογούν τις συνθήκες αναζήτησης κοινών λύσεων και βέλτιστων πρακτικών.
Οι συνεργασίες αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν πραγματεύονται θέματα που σχετίζονται με απτά και χρόνια προβλήματα της περιοχής μας. Και ένα από τα προβλήματα αυτά, σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο και τους στόχους του κοινού σας έργου στα πλαίσια του προγράμματος Interreg.
Είναι γνωστό ότι η Δυτική Μακεδονία αποτελεί την μοναδική γεωγραφική ενότητα της Ελλάδας η οποία έχει ενταχθεί στο σύνολό της, στη δυσμενέστερη κλιματική ζώνη Δ, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (KENAK). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η κατά μέσο όρο ενεργειακή κατανάλωση οποιουδήποτε κτιρίου της Δυτικής Μακεδονίας, είναι τουλάχιστον 2,5 φορές μεγαλύτερη από την κατανάλωση ενέργειας του ιδίου κτιρίου με παρόμοιες συνθήκες χρήσης και σε παρόμοιες συνθήκες δομημένου περιβάλλοντος, που βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα για παράδειγμα.
Επιπλέον, σύμφωνα και με τις θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, όταν ένα νοικοκυριό δαπανά περισσότερο του 10% του ετήσιου οικογενειακού του εισοδήματος για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, θεωρείται ότι πλήττεται από την ενεργειακή φτώχεια. Αν λάβουμε υπόψη τα επίπεδα ανεργίας στην περιοχή μας, τη γενικευμένη μείωση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών της Περιφέρειας μας βιώνει συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.
Το υψηλό κόστος θέρμανσης, ιδιαίτερα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, στραγγαλίζει τον ήδη δραματικά συρρικνωμένο οικογενειακό προϋπολογισμό. Μειώνει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μεταποίησης και παροχής υπηρεσιών. Δημιουργεί περιβάλλον και συνθήκες ενεργειακής ένδειας τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις, δρώντας ανασταλτικά στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μια ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 50 με 70 κλινών στην περιοχή μας, καταναλώνει ετησίως πετρέλαιο αξίας 25.000 με 27.000 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τη μειωμένη τουριστική κίνηση λόγω της οικονομικής κρίσης, τα ποσά αυτά μεταφράζονται στο 30% του ετήσιου τζίρου. Γίνεται επομένως άμεσα κατανοητό το πόσο υποβαθμίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών κλάδων στην περιοχή μας αλλά και η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, ακριβώς λόγω του υψηλού κόστους θέρμανσης.
Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η στήριξη και η προβολή των δράσεων ενημέρωσης και διάχυσης των ερευνητικών, επιδεικτικών και πιλοτικών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την ενέργεια και τους ενεργειακούς πόρους, αποτελεί καταγεγραμμένη προτεραιότητα, στρατηγική επιλογή και προσωπική δέσμευση.
Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν το απόθεμα γνώσης προέρχεται μέσα από τις ερευνητικές εργασίες και δράσεις των τοπικών, των δικών μας ακαδημαϊκών φορέων και ιδρυμάτων. Όταν η γνώση και εμπειρία θα δημιουργηθεί και θα αποκτηθεί από στελέχη που ζουν, εργάζονται και επικοινωνούν με την τοπική κοινωνία. Το γνωσιακό αυτό απόθεμα κρίνεται ως ιδιαίτερο σημαντικό αν λάβει κανείς υπόψη τις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εν όψει της Επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και των απαιτήσεων της Έξυπνης Εξειδίκευσης.
Στην κατεύθυνση αυτή χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση εκκίνησης του έργου «Προώθηση της Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων και Προστασία του Περιβάλλοντος». Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο τα ενδιάμεσα όσο και τα τελικά αποτελέσματα του έργου και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία που μπορεί να προκύψει τόσο κατά την υλοποίηση όσο και στη φάση αξιοποίησης των αποτελεσμάτων.



Από το Blogger.