Header Ads

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Την Αγία Βαρβάρα τίμησε η Θρακική Εστία Εορδαίας

Την «Βαρβάρα», ένα από τα τόσα σπουδαία έθιμα, που, μας άφησαν οι Θρακιώτες πρόγονοί μας, αναβίωσε η Θρακική Εστία Εορδαίας (Θ.Ε.Ε.) ανήμερα, της γιορτής, της Αγίας Βαρβάρας, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013.
Μια ολοήμερη εκδήλωση, που ξεκίνησε το πρωί με εκκλησιασμό του διοικητικού συμβουλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής, της Επιβατηνής, όπου μοιράστηκε η παραδοσιακή «Βαρβάρα», που είχε προετοιμαστεί από το προηγούμενο βράδυ, ενώ αμέσως μετά τα καζάνια πήραν φωτιά την κεντρική πλατεία, της Πτολεμαΐδας. Επί τόπου παρασκευάστηκαν και μοιράστηκαν στους περαστικούς, περισσότερα από 600 κουπάκια. Το ίδιο απόγευμα, στην καφετέρια Splendor, μέλη της Θρακικής Εστίας και φίλοι, απόλαυσαν την «Βαρβάρα», που ετοίμασαν, οι εθελόντριες κυρίες του συλλόγου.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Γραμματέας της Θ.Ε.Ε. κ. Ελένη Πετκίδου, η οποία ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα στις εορτάζουσες. Ο Πρόεδρος της Θ.Ε.Ε. κ. Λιβέρης Πασχαλίδης, αμέσως μετά αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του συλλόγου, στην διατήρηση της παράδοσης και την μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές και στην προσέλκυση νέων μελών, κυρίως παιδιών, που είναι πάγιος στόχος, της Θ.Ε.Ε. Τόνισε επίσης, τα δύσκολα οικονομικά, του συλλόγου στα οποία θα πρέπει να συμβάλουν όλα τα μέλη και στην έκδοση του καλαίσθητου ημερολογίου για το 2014 με θέμα «Αμπέλι, Σταφύλι, Κρασί, Τσίπουρο», το οποίο ήδη διατίθεται και δεν πρέπει να λείπει από κανένα, κυρίως θρακιώτικο σπίτι.
Για το έθιμο και το βίο, της Αγίας Βαρβάρας, αναφέρθηκε η Φιλιώ Άτσου, μαθήτρια, μέλος του χορευτικού, της Θ.Ε.Ε.. Μεταξύ άλλων είπε, πως θεωρείται προστάτιδα της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, αλλά και των χωραφιών. Ως έδεσμα της Θράκης, , αποτελείται από εννέα είδη, σιτάρι, αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνι και φρούτα ψιλοκομμένα. Προσφέρεται σε βαθιά πιάτα αφού ρίξουν από πάνω καβουρντισμένο αλεύρι, κοπανισμένα καρύδια και λίγη κανέλα. Αν και η κάθε νοικοκυρά, συνήθως βάζει την δική της πινελιά στη συνταγή.
Η μικτή χορωδία, της Θ.Ε.Ε. με τον μαέστρο Γιάννη Λαζαρίδη και ζωντανή ορχήστρα, έψαλλε με κατάνυξη το απολυτίκιο της «Αγίας Βαρβάρας». Στη συνέχεια ερμήνευσε τα τραγούδια « Παραδοσιακό Δυτικής Θράκης, «Ψες είδια» και «Γω στα ξένα περπατούσα».
Αμέσως μετά, βραβεύτηκαν τα παιδιά του χορευτικού, της Θ.Ε.Ε., που αρίστευσαν στις επιδόσεις τους στο σχολείο. Η Φιλιώ Άτσου, ο Μάριος Αλεξαδρίδης, η Χριστίνα Σεφθελή, η Χριστίνα Οικονομάκη, ο Δημήτρης Τζιότζιος, η Γλυκερία Αλεξάνδρου και η Ελένη Δανιήλ.
Το πλήθος κόσμου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, απόλαυσε την παραδοσιακή «Βαρβάρα», αλλά και τους νόστιμους κουραμπιέδες, που πρόσφερε η Θ.Ε.Ε.
Η επόμενη εκδήλωση, της Θ.Ε.Ε. είναι στις 22 Δεκεμβρίου 2013, όπου θα γίνει το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και η γιορτή της τσιγαρίδας, , στην πλατεία «Σαράντη Αρχιγένη».
Στην Splendor και πάλι όλοι μαζί… του χρόνου, στις 4 Ιανουαρίου 2014, στην κοπή της Βασιλόπιτας!!
Χρόνια Πολλά σε όλους…
Το Δ.Σ. της Θρακικής Εστίας Εορδαίας

Από το Blogger.