Header Ads

Νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα

Νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα προκλήθηκε χθες το μεσημέρι στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Καστοριάς και συγκεκριμένα στην παλιά επαρχιακή οδό μεταξύ Μανιάκων και Άργους Ορεστικού.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποιήθηκε αμέσως από την Τροχαία Καστοριάς και έσπευσε στην περιοχή για να διαπιστώσει πως η αρκούδα δεν είχε ευτυχώς τραυματιστεί σοβαρά από τη σύγκρουση και έφυγε τρομαγμένο, ενώ σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, η σύγκρουση δεν ήταν σφοδρή και έτσι δεν υπήρξε μοιραία για τη ζωή του μεγαλόσωμου θηλαστικού.

Τα στοιχεία της αυτοψίας που ακολούθησε είναι παρόλα αυτά ανησυχητικά, δεδομένου ότι η αρκούδα είχε προηγουμένως διασχίσει στο ίδιο ύψος τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής», περνώντας δύο φορές τη νέα ενισχυμένη περίφραξη. Η αρκούδα αναρριχήθηκε στην κορυφή του φράχτη και πέρασε άνετα στο δρόμο εφόσον δεν υπήρχαν οι 5 σειρές αγκαθωτό σύρμα στην κορυφή του πλέγματος της περίφραξης, ενώ πέρασε την περίφραξη και από τον άλλο κλάδο, αυτή τη φορά κάτω από το πλέγμα το οποίο δεν ήταν καλά στερεωμένο στο έδαφος και έλειπαν τα άγκιστρα. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ επικοινώνησε αμέσως με την Εγνατία Οδό, ώστε να διορθωθούν τα συγκεκριμένα τμήματα της περίφραξης, αλλά και να επισπευσθεί η διαδικασία τοποθέτησής της λίγο μετά το σημείο που βρέθηκε η ελαττωματική περίφραξη, σε μήκος περίπου 50 μέτρων τα οποία έχουν μείνει ακάλυπτα. Το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου είναι πολύ επικίνδυνο, αφού αποτελεί συστηματικό πέρασμα για τις αρκούδες πολύ πριν τη δημιουργία του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας.
Το συγκεκριμένο, αλλά και προηγούμενα περιστατικά δημιουργούν την ανάγκη να εξεταστούν πιθανές βελτιώσεις/διορθώσεις σε κρίσιμα σημεία του φράχτη του αυτοκινητόδρομου, όσο υπάρχει ακόμα το χρονικό περιθώριο και πριν παραδοθεί η εργολαβία της τοποθέτησης της περίφραξης στην Εγνατία Οδό.

Την ίδια περίοδο, για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών, στο πλαίσιο του έργου LIFE που υλοποιεί η ΚΑΛΛΙΣΤΩ στην περιοχή (LIFE Άρκτος/Καστοριά), έχει συστηματική συνεργασία με την Εγνατία Οδό Α.Ε, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις στα υφιστάμενα τεχνικά περάσματα για την πανίδα κατά μήκος του κάθετου άξονα «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής». Οι βελτιώσεις αυτές αναμένεται να αυξήσουν την λειτουργικότητα και ελκτικότητα των περασμάτων, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα μετακίνησης των αρκούδων εκατέρωθεν του δρόμου χωρίς τον κίνδυνο ατυχημάτων ειδικά μετά και την ολοκλήρωση τοποθέτησης της περίφραξης.
Από το Blogger.