Header Ads

Στο μικροσκόπιο και τα επιδόματα

Από «κόσκινο» θα περάσουν 190.000 δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων για να διαπιστωθεί εάν πληρούν τα κριτήρια. Σε πρώτη φάση θα γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων αλλά όπου υπάρχουν παρατυπίες θα απαιτηθεί η παρουσία όσων εισπράττουν επιδόματα, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος».


Συνολικά για προνοιακά επιδόματα διατίθενται ετησίως 800 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, διάταξη προβλέπει να πηγαίνει κατευθείαν στην εφορία τυπωμένο το εκκαθαριστικό της σύνταξης, με σκοπό να εκλείψουν οι περιπτώσεις όπου οι συνταξιούχοι άλλα ποσά εισπράττουν από τα ταμεία και άλλα δηλώνουν. Από την αντιμετώπιση αυτής της φοροδιαφυγής θα εισπραχθούν 80 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, σε ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η διασταύρωση των στοιχείων των μητρώων των προνοιακών επιδομάτων με τα αρχεία της ΗΔΙΚΑ. Μεταξύ άλλων θα ελέγχεται το κατά πόσο τα δηλωθέντα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά και αν υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, πχ οικογένεια που παίρνει σειρά επιδομάτων.

Σε όσες περιπτώσεις εκτιμάται πως ίσως υπάρχουν παρατυπίες, θα ζητηθεί από τους δικαιούχους των επιδομάτων να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία.

Ταυτόχρονα σε επανέλεγχο προχωρά και ο ΟΓΑ στους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων, με διπλό στόχο: αφενός να διαπιστωθεί αν υπάρχουν δικαιούχοι που έχασαν το επίδομα γιατί δεν κατέθεσαν τα χαρτιά τους αφετέρου αν υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που πήραν το επίδομα χωρίς τα νόμιμα έγγραφα.

Εκατό χιλιάδες από όσους υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα δεν το εισέπραξαν γιατί δεν είχαν όλα τα δικαιολογητικά. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι φέρνουν στο φως και περιστατικά καθημερινής τρέλας ενώ εκτιμάται ότι πίσω από πολλά περιστατικά κρύβονται κυκλώματα καθώς σε τουλάχιστον 1.500 περιπτώσεις οι «δικαιούχοι» εμφανίζουν κοινό λογαριασμό ή τον ίδιο ΑΜΚΑ!
Από το Blogger.