Header Ads

Προς κατόχους αιγοπροβάτων: Ετήσια απογραφή - Κρούσματα Ευλογιάς

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους κατόχους αιγοπροβάτων ότι βάση της ΚΥΑ 134167/12-5-2011 (ΦΕΚ Β’ 823 ) έχουν την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου την οποία οφείλουν να προσκομίσουν στα Κτηνιατρικά Γραφεία της περιοχής τους.


Η απογραφή αυτή για το έτος 2013 πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου, η οποία είναι και η καταληκτική ημερομηνία κοινοποίησης της απογραφής στο αρμόδιο Κτηνιατρικό Γραφείο με προσκόμιση φωτοτυπίας του Μητρώου Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων και συγκεκριμένα του μέρους Β’ όπου και αναγράφεται η απογραφή, η οποία και πραγματοποιείται με αποκλειστική ευθύνη του κτηνοτρόφου και επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης για την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων. Συγκεκριμένα πρέπει να υπάρχει πλήρης αντιστοίχιση μεταξύ του δηλωθέντος και του υπάρχοντος- κατά τη στιγμή της απογραφής -ζωικού κεφαλαίου γιατί θα υπάρξουν διασταυρωτικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Υποχρέωση απογραφής του ζωικού τους κεφαλαίου στις ίδιες ημερομηνίες έχουν και οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων χοιροειδών.

Κατά την προσέλευσή τους στις αρμόδιες Υπηρεσίες οι κτηνοτρόφοι οφείλουν επιπλέον να προσκομίζουν και τα παλαιού τύπου Μητρώα τα οποία πρέπει να είναι επίσης ενημερωμένα.

Επισημαίνεται ακόμα ότι υπάρχει υποχρέωση να είναι συμπληρωμένα και τα υπόλοιπα μέρη του Μητρώου ιδιαιτέρως του μέρους Δ’ που αφορά τις μεταβολές του ζωικού τους κεφαλαίου και του μέρους Ε’ που αφορά την ατομική καταγραφή και σήμανση όλων των ζώων της εκτροφής που γεννήθηκαν μετά την 01-01-2010.

Τονίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την κοινοποίηση της απογραφής είναι αυστηρά η 15η Δεκεμβρίου και τυχόν εκπρόθεσμη προσκόμιση της απογραφής πέραν των κυρώσεων που προβλέπει η παραπάνω ΚΥΑ, συνεπάγεται και μέτρα εις βάρος των κατόχων από την αρμόδια αρχή πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) μετά από διασταυρωτικό έλεγχο της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων.

Τέλος ενημερώνουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα Ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας (Έβρος, Ξάνθη, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη) και τα οποία συνεχώς εξαπλώνονται. Η Ευλογιά είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική και σοβαρή νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλή θνησιμότητα και μεγάλη πτώση της παραγωγής. Τα προσβεβλημένα ζώα εμφανίζουν υψηλό πυρετό και πολυάριθμες δερματικές αλλοιώσεις με τη μορφή οζιδίων ή φυσαλίδων που εντοπίζονται στο κεφάλι και στα άτριχα μέρη του σώματος. Σε περίπτωση που κτηνοτρόφος διαπιστώσει-έστω και αν δεν είναι βέβαιος-συμπτώματα όπως τα παραπάνω, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποψία Ευλογιάς οφείλει άμεσα να ενημερώσει την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης της νόσου που περιλαμβάνουν μη εισαγωγή ξένων ζώων στην εκτροφή τους από άλλες εκμεταλλεύσεις χωρίς άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, προσεκτική είσοδο τρίτων ανθρώπων στις εγκαταστάσεις της εκτροφής λαμβάνοντας πάντα ενδεδειγμένα μέτρα απολύμανσης και δημιουργία απολυμαντικής τάφρου στην είσοδο της εκτροφής για είσοδο οχημάτων ή και ανθρώπων.





ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Κτηνιατρικό Γραφείο Κοζάνης 2461023782

Κτηνιατρικό Γραφείο Εορδαίας 2463081656

Κτηνιατρικό Γραφείο Σερβίων 2464021587

Κτηνιατρικό Γραφείο Σιάτιστας 2465351310

Κτηνιατρικό Γραφείο Τσοτυλίου 2468031557





Από το Blogger.