Header Ads

Έντεκα εκατοστά ψήλωσαν οι Ευρωπαίοι τα τελευταία 100 χρόνια

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα μιας νέας μελέτης τα οποία αποκαλύπτουν ότι το μέσο ύψος των ανδρών στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 11 εκατοστά τα τελευταία 100 έτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές η αύξηση αυτή αντανακλά τη βελτίωση της υγείας στους άνδρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.


Ειδικοί με επικεφαλής τον Τίμοθι Χάτον, οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Εσεξ στη Βρετανία μελέτησαν διάφορα δεδομένα από το 1870 μέχρι περίπου το 1980 που αφορούσαν άνδρες ηλικίας περίπου 21 ετών από 15 ευρωπαϊκές χώρες . Όπως ανέφεραν οι ερευνητές μελέτησαν μόνο άνδρες επειδή δεν υπάρχουν επαρκή ιστορικά δεδομένα για τις γυναίκες ώστε να γίνουν οι ανάλογες συγκρίσεις.

Όπως προκύπτει ο μέσος όρος της αύξησης του ύψους στους άνδρες τα τελευταία 100 χρόνια είναι 11 εκατοστά (από το 1,67, στο 1,78) αλλά όπως είναι ευνόητο υπάρχουν διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία η αύξηση είναι της τάξης των 12 εκατοστών ενώ στη Σουηδία η αύξηση είναι δέκα εκατοστά.

Η ραγδαία βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (καλύτερες και κυρίως πιο υγιεινές συνθήκες στέγασης), η καλύτερη διατροφή και τα άλματα στην ιατρική επιστήμη είναι σύμφωνα με τους ερευνητές οι βασικοί παράγοντες αυτής της εξέλιξης. Η αύξηση του εισοδήματος και οι καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ εθνικά συστήματα υγείας) που αναπτύχθηκαν με την πάροδο των ετών είναι δύο ακόμη παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση του ύψους των ευρωπαίων ανδρών. Η μελέτη δημοσιεύεται στην online έκδοση της επιθεώρησης «Oxford Economic Paper».

Βήμα Science
Από το Blogger.