Header Ads

Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης Προορισμού για την τουριστική προβολή του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού

Παραμονές του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αιωροπτερισμού και οι χρήστες του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης Προορισμού ενημερώνονται με e-mail αλλά και με sms στο κινητό τους τηλέφωνο για τις ειδικές τιμές των ξενοδοχείων στα Σέρβια και τις νοστιμιές που μπορεί να γευτεί ο επισκέπτης των εστιατορίων της περιοχής. Λίγο αργότερα εμφανίζονται στην ειδική ιστοσελίδα του Συστήματος πληροφορίες για την επικείμενη γιορτή ροδακίνου στο Βελβεντό και μια ξεχωριστή πρόταση για την περιπατητική διαδρομή “Βελβεντό, ξωκλήσι Αγίας Τριάδας, Ρέμα Λάφιστας, φαράγγι Σκεπασμένο, παλιό μονοπάτι Καταφυγίου, Γέφυρα Καταφυγίου και Καταφύγι”.


Με τον τρόπο αυτό θα ενημερώνονται μέσα σε ενάμισι περίπου μήνα οι κάτοικοι και όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το Δήμο Σερβίων – Βελβεντού για πληροφορίες τουριστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος. Τότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Σύστημα Διαχείρισης Προορισμού, μια ηλεκτρονική εφαρμογή που ολοκληρώνεται σύντομα, και αναμένεται να αναδείξει την περιοχή σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

“Πρόκειται για μια εφαρμογή εύκολα προσβάσιμη μέσω του διαδικτύου, σε συνδυασμό με εφαρμογές κινητού. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη και χρήστη να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις ώρες λειτουργίας και επίσκεψης σε μουσεία ή άλλους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, για δραστηριότητες αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές (όπως το πανελλήνιο πρωτάθλημα αιωροπτερισμού, ο περίπλους της λίμνης Πολυφύτου με ποδήλατο, ορειβατικές δραστηριότητες κ.α.), για τους χάρτες της περιοχής, το δίκτυο κρατήσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες, τις προσφορές καταστημάτων και επαγγελματιών, την ημερήσια ατζέντα των εκδηλώσεων, την ιστορία του τόπου” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο τοπογράφος μηχανικός της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κοζάνης (ΑΝΚΟ) Παναγιώτης Πτωχούλης.

Το εν λόγω εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου “Smart Tourism” του προγράμματος Smart+- “Μίνι πρόγραμμα για την προώθηση της Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις”, της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg IVC. Στο πρόγραμμα για τον έξυπνο τουρισμό συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Μπουργκάς από τη Βουλγαρία και Μπόρνα από τη Γερμανία που αναπτύσσουν αντίστοιχες ηλεκτρονικές εφαρμογές με στόχο να καταστήσουν ευρύτερα γνωστό το δικό τους τουριστικό προϊόν.

Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη του Συστήματος Διαχείρισης Προορισμού προσαρμόζεται στα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Για παράδειγμα το Μπουργκάς διαθέτει ήδη αναπτυγμένο τουρισμό και επιχειρεί να διευρύνει το εύρος της τουριστικής αγοράς. Από την άλλη πλευρά, η γερμανική πόλη Μπόρνα εφαρμόζει ευρύτατα ένα είδος ενισχυμένου γραμμωτού κώδικα, του γνωστού και ως κώδικα QR, που χρησιμοποιείται με τη μορφή εικόνας σε κάθε είδους έντυπα και μόλις σκανάρεται με τη βοήθεια κινητών τηλεφώνων δίνει τη δυνατότητα αυτόματης πλοήγησης σε ιστοσελίδες για ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών σχετικών με το εμπόριο, τη διαφήμιση, τη διαχείριση εμπορευμάτων, τη διασκέδαση κ.α.

Στην περίπτωση του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, εκτός από την έμφαση στον τουρισμό, η ηλεκτρονική εφαρμογή φιλοδοξεί να τονώσει την δραστηριότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής που θα δημοσιοποιούν μέσω του συστήματος πληροφορίες για τα προϊόντα τους, προσφορές και αναγγελίες για διάφορες εκδηλώσεις.

“Όλα τα παραπάνω υλοποιούνται στο πλαίσιο μιας καλής πρακτικής που έχει προωθήσει με ιδιαίτερη επιτυχία η πόλη του Λίβερπουλ,δημιουργώντας μια αντίστοιχη πλατφόρμα με τεράστια ανταπόκριση από το κοινό, που παρέχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από ένα απλό πόρταλ” προσθέτει ο κ. Πτωχούλης.


Κέρδος
Από το Blogger.