Header Ads

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: «Θρακικά Επιλήνια» από την Θρακική Εστία Εορδαίας

Για πρώτη φορά, στην ιστορία, της Θρακιώτικης παράδοσης στην Πτολεμαΐδα, η πόλη έζησε τον αυθεντικό τρύγο και το γνήσιο πάτημα των σταφυλιών. Τα «Θρακική Επιλήνια», ένα πρωτόγνωρο διήμερο, οργάνωσε η Θρακική Εστία Εορδαίας (Θ.Ε.Ε.), το Σάββατο 14 «Γιορτή Τρύγου» και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013 «Γιορτή Κρασιού», στο πάρκο Ιωάννου Χρηστίδη, στην Πτολεμαΐδα.


Ο Τρύγος σε ολόκληρη την Θράκη και ιδιαίτερα στην Ανατολική, αποτελούσε το πιο ευχάριστο, αλλά και το μεγαλύτερο γεγονός του χρόνου, γιατί σ’ αυτό συμμετείχε ολόκληρη η οικογένεια.

Μέλη, του συλλόγου, με πολύ κέφι και με γεμάτα κοφίνια από σταφύλια, επάνω σε δύο παραδοσιακά κάρα με το γαϊδουράκι από τη μία πλευρά του πάρκου και το άλογο από την άλλη, να τους οδηγούν στο μεγάλο πατητήρι, όπου μέσα υπήρχαν τρεις τόνοι σταφύλια, που περίμεναν τους πατητές. Από το πατητήρι της Θρακικής δεν «γλίτωσε» κανείς! Επίσημοι, γνωστοί και φίλοι, δεν αντιστάθηκαν στο Θρακιώτικο σταφύλι! μπήκαν με κέφι και προθυμία στο μεγάλο πατητήρι και το απόλαυσαν. Μικροί και μεγάλοι εισέβαλαν αυθόρμητα. Μετά την χορογραφία του ληνού, που κράτησε αρκετή ώρα, αφού για πρώτη φορά, όλοι οι συμμετέχοντες θέλησαν να το ζήσουν, στην εξέδρα ανέβηκε, η ορχήστρα των Τροβαδούρων με κανταδόρικους ήχους.

Μια ξεχωριστή προσωπικότητα, παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Ένας άοκνος αμπελουργός, οινοποιός, αποσταγματοποιός, ποτοποιός, ο κ. Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, τον οποίο τίμησε ο Πρόεδρος, της Θ.Ε.Ε. κ. Λιβέριος Πασχαλίδης. Ο γνωστός σε όλους «Μπαμπατζίμ», συμπατριώτης μας, από το χωριό Δελλιώνες, κοντά στη Σιλύβρια, άνθρωπος απλός, κάλεσε τον κόσμο, να επισκεφθεί τα οινοποιεία του, αλλά και με προθυμία έδωσε συμβουλές για καλή παραγωγή κρασιού, σε όσους τον πλησίασαν στο χώρο.





Την δεύτερη μέρα, έγινε η επίδειξη κλαδέματος και μπολιάσματος, αλλά και το εκπληκτικό λύσιμο και δέσιμο του βαρελιού, έτσι όπως μόνο ο κυρ Βασίλης, αρχιτεχνίτης της εποχής του, γνωρίζει και παρουσιάζει κάθε χρόνο. Ο γραφικός μαστρο- Βασίλης, εντυπωσίασε τους νέους και συγκίνησε τους παλιούς.

Μέλη και εθελοντές, της Θ.Ε.Ε. στη συνέχεια παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο «Ο Τρύγος στην Θρακιώτικη οικογένεια». Παράλληλα οι κυρίες, του συλλόγου, ετοίμασαν και προσέφεραν σε όλους την ζεστή παραδοσιακή μουσταλευριά.

Με την εξαιρετική ορχήστρα της Λεχοβίτικης Κομπανίας, το γλέντι συνεχίστηκε, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η οργάνωση άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις και η Θ.Ε.Ε. πιστή στο λόγο της, έδωσε μια μοναδική εμπειρία στους νεώτερους, να δουν και να νιώσουν δια ζώσης τον τρόπο ζωής, των προγόνων της.

Η άψογη συνεργασία, πολλών ανθρώπων, έφερε αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα, του διημέρου και η Θ.Ε.Ε. τους ευχαριστεί όλους από καρδιάς. Τους χορηγούς των κρασιών, την Δ.Ε.Η., τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Εορδαίας, τους χορηγούς Επικοινωνίας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους εθελοντές και τα μέλη της.

Ευχή όλων και του χρόνου με υγεία και… καλά κρασιά!

Το Δ.Σ. της Θ.Ε.Ε.
Από το Blogger.