Header Ads

Η NASA προσλαμβάνει τους απόλυτους τεμπέληδες!

Σε ένα ακόμα πείραμα που προσομοιώνει τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στο Διάστημα, η NASA αναζητά εθελοντές πρόθυμους να παραμείνουν 70 μέρες στο κρεβάτι σε μια άβολη, κεκλιμένη θέση.


«Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα πέρα από τα μένεις ξαπλωμένος. Θα έλεγα ότι είναι κάτι που πρέπει να υπομείνει κανείς» λέει η Μπεθ Αν Σράιμπερ, εθελόντρια που συμμετείχε σε μια ανάλογη δοκιμή το 2006.

Το μεροκάματο που προσφέρει η NASA, πάντως, είναι καλό: 1.200 δολάρια την εβδομάδα, ή 18.000 για το σύνολο των 70 ημερών.

Οι εθελοντές θα επιτρέπεται να ανασηκώνουν το κεφάλι και να στηρίζονται στον ένα αγκώνα, όχι όμως να καθίσουν στο κρεβάτι. Θα τρώνε και θα πηγαίνουν στην τουαλέτα σε διαφορετικό χώρο, στον οποίο όμως θα μεταφέρονται με φορεία ώστε να μένουν πάντα σε ύπτια θέση,

Η μελέτη είναι σχεδιασμένη να εξετάσει τις επιδράσεις μιας μακροχρόνιας αποστολής στο ανθρώπινο σώμα. Στο Διάστημα δεν υπάρχει βαρύτητα για να τραβά τα υγρά του σώματος προς τα κάτω, και για το λόγο αυτό οι εθελοντές θα μείνουν ξαπλωμένοι σε κρεβάτια με κλίση, έτσι ώστε το κεφάλι τους να βρίσκεται διαρκώς ελαφρώς πιο χαμηλά από το σώμα.

Και, όπως αναφέρει η Αν Σράιμπερ, αυτό δημιουργεί την αίσθηση μιας μονίμως μπουκωμένης μύτης.

Οι παρενέργειες όμως δεν τελειώνουν εκεί. Όπως συμβαίνει και κατά την μακροχρόνια παραμονή σε τροχιά, η παρατεταμένη ακινησία οδηγεί σε ατροφία των μυών και μείωση της πυκνότητας των οστών.

«Ήταν κάτι που αισθανόμουν. Μέρα πάρα μέρα, πήγαινα να κάνω ντους και γύριζα λαχανιασμένη» λέει η υπομονετική εθελόντρια.

Η μελέτη θα διεξαχθεί στο Εργαστήριο Δοκιμών Ανθρώπινων Υποκειμένων που διατηρεί η NASA στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Γκάλβεστον.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στο bedreststudy.com.
ΠΗΓΗ:in.gr
Από το Blogger.