Header Ads

Έπεσαν οι υπογραφές για την προμήθεια αζερικού φυσικού αερίου

Συμφωνία με την κρατική αζερική εταιρεία SOCAR και την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για την προμήθεια αερίου που θα προκύψει από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ 2 υπέγραψε η ΔΕΠΑ.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία υπεγράφη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Όπως τονίζεται, οι εντατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και η δυναμική συμμετοχή της Ελλάδας στην προώθηση και τελικά επικράτηση του αγωγού ΤAP οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου από την κοινοπραξία Shah Deniz μέσω του συγκεκριμένου αγωγού.

Η συμβολή του ΥΠΕΚΑ και ιδιαιτέρως του υφυπουργού, Μάκη Παπαγεωργίου, ενίσχυσαν σημαντικά την προσπάθεια της ΔΕΠΑ για την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης, μιλώντας από το Μπακού, μετέφερε την ικανοποίηση του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη για την επίτευξη της συμφωνίας.

Η συμφωνία είναι 25ετούς διάρκειας ενώ οι πρώτες ποσότητες αερίου αναμένονται να παραδοθούν το 2019. Τα πρώτα από τα πολλά οφέλη της πρόκρισης του αγωγού TAP είναι σήμερα εμφανή.

Μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο.

Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς μέσω της χώρας μας το φυσικό αέριο θα εισέρχεται στην αγορά αξιοποιώντας τους αγωγούς που διασχίζουν την Ελλάδα περιλαμβανομένου του IGB, του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, έργου στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 θα μεταφέρεται απευθείας στην Ελλάδα και από εδώ στις γειτονικές χώρες. Η συμφωνία αυτή ενισχύει τις προσπάθειες της ΔΕΠΑ για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, ανταγωνιστικές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια τόσο για την Ελληνική όσο και για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες η ΔΕΠΑ σχεδιάζει να επεκταθεί. Αυτή η εξέλιξη θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου, ιδρύθηκε το 1988 και κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Παράλληλα με την έμφαση στην εξυπηρέτηση μεγάλων πελατών, η ΔΕΠΑ διαθέτει 3 εταιρίες διανομής αερίου σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Η ΔΕΠΑ συμμετέχει επίσης σε έργα αγωγών που σχεδιάστηκαν για να ενισχύσουν τη δυναμική της αγοράς στην περιοχή. Τέλος, η ΔΕΠΑ έχει θυγατρική την εταιρία μεταφοράς ΔΕΣΦΑ, η πώληση της οποίας στη SOCAR αναμένεται να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Στο περιθώριο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο κ. Παπαγεωργίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συμφωνία:

«H σημερινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΔΕΠΑ και την Κοινοπραξία του Shah Deniz για την προμήθεια φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP, αποτελεί μία έμπρακτη επιβράβευση των δυναμικών ενεργειών της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς ενέργειας, και τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος επ΄ ωφελεία της εθνικής οικονομίας.

Η χώρα μας οριστικοποιεί την πρόσβαση της σε μία νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, με ανταγωνιστικούς όρους. Αναδεικνύονται έτσι τα άμεσα οφέλη και οι αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί η επικράτηση του αγωγού TAP, πέραν της γεωπολιτικής αναβάθμισης που συνεπάγεται η παρουσία της χώρας μας στον διεθνή χάρτη των αγωγών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του στρατηγικού μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της για την τόνωση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ενέργειας, με σταθερό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, την τόνωση της ελληνικής βιομηχανίας και την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών.»

(Ακολουθεί το Διεθνές Δελτίο Τύπου της Κοινοπραξίας «Σαχ Ντενίζ»)

Ανακοινώθηκαν οι συμφωνίες φυσικού αερίου Ευρωπαίων αγοραστών με την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ

Η κοινοπραξία εξόρυξης και εκμετάλλευσης του αζερικού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ» ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή συμφωνιών 25ετούς διάρκειας για την προμήθεια άνω των 10 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, τα οποία προέρχονται από την αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, στο Αζερμπαϊτζάν. Οι παραπάνω ποσότητες θα διανεμηθούν σε 9 εταιρίες σε Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία.

Μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο.

Συνολικά, θα μεταφέρονται ετησίως 16 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, με αγωγούς συνολικού μήκους 3.500 χλμ, μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, και από εκεί υποθαλασσίως από την Αδριατική Θάλασσα, στην Ιταλία.

Οι σημερινές συμφωνίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έρχονται σε συνέχεια προηγούμενης συμφωνίας με τη BOTAS, το 2011, για την πώληση 6 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία.

«Είμαστε ευτυχείς που οι διαπραγματεύσεις περασμένων ετών μεταξύ της SOCAR και πλήθους Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ολοκληρώνονται σήμερα με επιτυχία. Οι συμφωνίες αυτές σηματοδοτούν τις μεγαλύτερες πωλήσεις φυσικού αερίου στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν. Σηματοδοτούν δε επίσης το ξεκίνημα απευθείας σύνδεσης των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με τις ανάγκες των Ευρωπαϊκών αγορών. Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύεται για μακροχρόνια συνεργασία με τους αγοραστές του αερίου του Σαχ Ντενίζ. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία αυτή θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας», τόνισε ο κ.Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, Πρόεδρος της SOCAR.

Σχολιάζοντας τις συμφωνίες, ο κ.Γκόρντον Μπίρελ, Περιφερειακός Πρόεδρος της BP για το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία, δήλωσε: «Η Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ είναι υπερήφανη για τη συμμετοχή της στην ολοκλήρωση μίας από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην ιστορία της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκ μέρους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις εταιρίες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Η στενή συνεργασία που οδήγησε στην υπογραφή αυτών των συμφωνιών αερίου, θέτει τις βάσεις για μακροχρόνιες συνεργασίες. Η μεγάλη ζήτηση για αέριο από το Σαχ Ντενίζ, μας γεμίζει αισιοδοξία για τη μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου του Αζερμπαϊτζάν. Οι σημερινές υπογραφές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ορόσημο φέρνοντάς μας πιο κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση για το έργο του Σαχ Ντενίζ 2».
Πηγή:www.capital.gr
Από το Blogger.