Header Ads

ΔΕΗ, Πτολεμαϊδα 5: Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα - Πότε θα ολοκληρωθεί

Το έργο της κατασκευής του νέου εργοστασίου Πτολεμαϊδα 5 είναι ένα στρατηγικής σημασίας έργο ενέργειας. Είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στη χώρα και ταυτόχρονα μία μαμούθ επένδυση της ΔΕΗ για τις επόμενες δεκαετίες. Η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής ανακούφισε τους πάντες καθώς ξεπεράστηκαν πολύ μεγάλα προβλήματα όπως αυτό της χρηματοδότησης. Η δημοπράτηση του έργου έγινε το 2011 και δεν παρουσιάστηκε κάποιο σημαντικό πρόβλημα σε όλη τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας.


Η μονάδα προϋπολογισμού 1,394 δισ. ευρώ, έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ, με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH, και πρόσφατα εξασφάλισε την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ. Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 2013 κάνοντας το συγκεκριμένο έργο να είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα, πέρνοντας τον "τίτλο" από το έργο κατασκευής για το Μετρό Θεσσαλονίκης που έχει κόστος 1,1 δις ευρώ.

Με βάση την αρχική χρηματοδοτική ανάλυση του έργου, τα κεφάλαια για την υλοποίηση της επένδυσης θα προέρχονταν: 44% μέσω KFW και Hermes, 38% ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ και επίσης ένα συμπληρωματικό δάνειο της τάξης του 18% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι οι ανάγκες για ίδια κεφάλαια θα αρχίσουν στη φάση κατασκευής του έργου και μέχρι τότε εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα έχει ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που έχει.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας είναι προϋπολογισμού 1,39 δισ. ευρώ, θα εγκατασταθεί σε απόσταση περίπου 4 χιλιόμετρα από τον υφιστάμενο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, δηλαδή 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Πτολεμαΐδας και 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης. Ο αρχικός προϋπολογισμός για την μονάδα π θα έχει συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 550 - 660 ΜWel και δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση.

Η Πτολεμαϊδα V θα αποτελείται από μια ατμοηλεκτρική Μονάδα, απαρτιζόμενη από έναν ατμολέβητα και μία στροβιλογεννήτρια, υπερκρίσιμων χαρακτηριστικών ατμού, εξοπλισμένη με τα απαιτούμενα αντιρρυπαντικά συστήματα, λοιπό εξοπλισμό και με πρόβλεψη χώρων για τη μελλοντική εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης CO2 καθώς και απονίτρωσης, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη.

Το έργο έχει μεγάλη σημασία για την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, που καταγράφει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα αφού θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

*Το έργο περιλαμβάνεται στον Κατάλογο με τα Μεγάλα Υπό Κατασκευή Έργα στην Ελλάδα και είναι σε φάση προετοιμασίας κατασκευής. Η ολοκλήρωση του αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2017.

ypodomes.com
Από το Blogger.