Header Ads

Νέο πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ, για πρώτη εγκατάσταση νέων αγροτών

Μάξιμος Χαρακόπουλος στην 1η Γιορτή Νέου Αγρότη:Ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής δεν υπάρχει χωρίς νέους αγρότες



· Νέο πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ, για πρώτη εγκατάσταση νέων αγροτών
· Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος
· Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με «κουμπαρά» 250 εκατ. ευρώ

«Η ελληνική γεωργία χρειάζεται νέο αίμα, νέους ανθρώπους με νέες ιδέες για να αξιοποιήσουν τον πλούτο της ελληνικής γης» τόνισε ο...
Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας την «1η Γιορτή Νέου Αγρότη», που διοργανώθηκε από την Ένωση Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Λάρισας, στο Μόδεστο του Δήμου Κιλελέρ. Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις του ΥπΑΑΤ για τη στήριξή των νέων αγροτών.

Ο κ. Χαρακόπουλος εξέφρασε την κατανόησή του, καθώς οι νέοι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με παθογένειες χρόνων, αλλά και την πεποίθησή του ότι «μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ανόρθωση της εθνικής οικονομίας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, απευθυνόμενος στους νέους αγρότες, υπογράμμισε ότι στην προσπάθειά τους αυτή δεν είναι μόνοι και τους ενημέρωσε για την πρόταση αναθεώρησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, η οποία κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την πρώτη εγκατάσταση νέων αγροτών. Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται και πρόγραμμα, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για στοχευμένα μικρά σχέδια βελτίωσης στην κτηνοτροφία, στα οποία θα μπορούν να μετέχουν και νέοι αγρότες» καθώς και πρόγραμμα για εγγειοβελτιωτικά έργα, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «θέλουμε να παρέχουμε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή στους αγρότες και ιδιαίτερα στους νέους που ξεκινούν την προσπάθειά τους, έτσι ώστε να είναι πιο αποδοτική η εργασία τους».
Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «στη Νέα ΚΑΠ δίνεται βαρύτητα στους νέους αγρότες, καθώς για πρώτη φορά καθίσταται υποχρεωτική η ενίσχυση τους, από τα κράτη μέλη, σε ποσοστό έως 2% επί του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός έδωσε έμφαση στην ποιότητα, που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της αγροτικής μας παραγωγής, και τις ενέργειες για την ανάδειξή της. Ειδικότερα, ανέφερε την πρωτοβουλία του να θεσμοθετηθεί ως Εθνικό, το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Θεσσαλίας, προκειμένου να υπάρχει αξιόπιστη ταξινόμηση και τυποποίηση του βαμβακιού. Όπως είπε «στόχος είναι το ελληνικό βαμβάκι να πάψει να εξάγεται χύμα, και να μένει η προστιθέμενη αξία, που προσδίδει η τυποποίηση και ταξινόμησή του, στους παραγωγούς».

Απαντώντας σε ερωτήσεις αγροτών ως προς την ποιότητα, την υγιεινή και την ασφάλεια του διακινούμενου καλαμποκιού από χώρες των Βαλκανίων, ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, από τη Δευτέρα, διενεργούν ελέγχους, στη Βόρεια Ελλάδα, σε επιχειρήσεις συγκέντρωσης καλαμποκιού. Ειδικότερα, έχουν γίνει δειγματοληψίες σε φετινής και σε περσινής εσοδείας καλαμπόκι από τη Βουλγαρία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληροί τους φυτοϋγειονομικούς όρους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ρευστότητας, κ. Χαρακόπουλος ενημέρωσε τους αγρότες ότι, τις επόμενες εβδομάδες, μπαίνει σε λειτουργία το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότας (ΤΑΕ). Με «κουμπαρά» 250 εκατομμυρίων ευρώ, θα μπορεί να δίνει χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες που μπαίνουν σε Σχέδια Βελτίωσης.

Όσον αφορά στις διαρθρωτικές δράσεις σε εθνικό επίπεδο, ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά «το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία βγάζει ένα-ένα τα καρφιά που κρατούν καθηλωμένο τον πρωτογενή τομέα. Ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του κτηνοτροφικού κόσμου, όπως:
· Η οριστική νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων, χωρίς πρόστιμο.
· Η απλοποίηση της αδειοδότησης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
· Η θέσπιση, για πρώτη φορά, πλαισίου για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών στο γαλακτοκομικό τομέα».

Ο κ. Χαρακόπουλος προέτρεψε τους παραγωγούς να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, εντός Οργανώσεων Παραγωγών, λέγοντας «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής θα το γράψουν οι ομάδες καθώς μπορούν να έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής, περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις στην καινοτομία, μεγαλύτερη παραγωγή και δυναμικότερη παρουσία στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίου».

Κλείνοντας ο Αναπληρωτής Υπουργός, υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας, στην ανόρθωση της χώρας. Και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής δεν νοείται χωρίς όραμα για το μέλλον. Και μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς νέους αγρότες».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Νίκος Παυλονάσιος, ο πρόεδρος της ΕΝΑ Λάρισας κ. Γρηγόρης Τζιότζιος και αγρότες της περιοχής.

agrocapital.gr
Από το Blogger.