Header Ads

Σωματείο Οδηγών νομού Κοζάνης : Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

Μετά από μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα όπως, μειώσεις μισθών, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μετά από κάθε είδους χαράτσια και φόρους που μας σερβίρει η κυβέρνηση, μετά από την τεράστια αύξηση της ανεργίας που επέφερε η οικονομική κρίση, έχουμε από την δικομματική κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την καθοδήγηση της ΕΕ και της τρόικα ακόμα μια καταστροφική απόφαση για την οικονομία της περιοχής μας, την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.


Είναι γνωστό ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την χώρα μας. Στα ορυχεία Σερβίων παράγει λιγνίτη που είναι χρήσιμος για την παραγωγή ρεύματος από την ΔΕΗ, ενώ, είναι η μοναδική επιχείρηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να παράγει ανοξείδωτο χάλυβα. Και αντί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες τις ντόπιας βιομηχανίας, την ιδιωτικοποιούν, την προσφέρουν φιλέτο στις πολυεθνικές και τα μονοπώλια για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της θα είναι τραγικές για την ευρύτερη περιοχή των Σερβίων, αφού εκτός από τους εργαζόμενους της επιχείρησης που θα χάσουν την δουλειά τους, θα δεχτούν πλήγμα και αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές που ζούσαν από την μεταφορά του λιγνίτη που έβγαζε η επιχείρηση.

Συνάδελφοι οδηγοί

Κανένας ιδιώτης όσο «καλός» και να είναι, δεν μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν μπροστά στο κυνηγητό του κέρδους.

Υπάρχει ευθύνη και στο συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής μας που τόσα χρόνια αντί να ενημερώνει τους εργαζόμενους για αυτά που έρχονται, να οργανώσει έγκαιρα την πάλη ενάντια σ’ αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, αυτοί συναινούσαν με την πολιτική των «κοινωνικών διαλόγων» που ακολουθούσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Σήμερα οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι σε αυτή τη αντιλαϊκή λαίλαπα που ασκεί η κυβέρνηση, το πολιτικό προσωπικό του μεγάλου κεφαλαίου, γι’ αυτό θα πρέπει να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να δυναμώσουν τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ και η πάλη των εργατών.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, μαζί με αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές. Ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική, είναι ο δρόμος του αγώνα που πρέπει να δυναμώσει, να συντονιστούν μαζί τους και άλλοι εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και κάτοικοι της περιοχής. Μόνο έτσι μπορούμε να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, η οποία πρέπει να παραμείνει κάτω από δημόσιο έλεγχο.

Να μην γίνει καμιά περικοπή στις αποδοχές των εργαζομένων.

Να μην χάσει κανένας εργαζόμενος την δουλειά του.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης.



Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών

Φορτηγών Αυτοκινήτων νομού Κοζάνης
Κοζάνη 12/9/2013
Από το Blogger.