Header Ads

«Κάτω από τα όρια ασφαλείας λειτουργούν οι κλινικές σε Μποδοσάκειο - Μαμάτσειο», λέει το ΚΚΕ

Οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων σε όλη τη χώρα δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση για τις λαϊκές οικογένειες, που ήδη βιώνουν μια μεγάλη βαρβαρότητα από τα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η συγκυβέρνηση είναι ξεκάθαρη: Από τον κρατικό προϋπολογισμό -από τα χρήματα που αρπάζονται από το λαό με βαριά φορολογία- θα ελαχιστοποιούνται διαρκώς τα κονδύλια που θα πηγαίνουν για υπηρεσίες Υγείας.
Η ΕΕ είναι επίσης ξεκάθαρη εδώ και χρόνια: Η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την «ανάπτυξη», για την προσέλκυση επενδύσεων. Αντίθετα, η ανάπτυξη δημόσιων δομών Υγείας, με ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πρόληψη, νοσοκομεία στελεχωμένα και εξοπλισμένα, η δωρεάν πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες αυτές, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από τους χιλιάδες ανέργους, δεν είναι ανάπτυξη που ευνοεί την επιχειρηματικότητα. Η μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία αφήνει περισσότερα κονδύλια διαθέσιμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οδηγεί τις δημόσιες δομές να λειτουργούν σαν αυτοτελείς μονάδες - σαν επιχειρήσεις με «έσοδα-έξοδα» - που πουλούν υπηρεσίες, μειώνουν το κόστος των εργαζομένων κ.λπ. Οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και επέκταση των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία και την Πρόνοια. Τα προσχήματα που χρησιμοποιούν περί "εξυγίανσης του κρατικού μηχανισμού" και "εξασφάλισης της κρατικής χρηματοδότησης" αποτελούν φτηνές δικαιολογίες. Είναι γνωστή επίσης η τακτική της κυβέρνησης, να κατασυκοφαντεί τον κλάδο των εργαζομένων στον οποίο πρόκειται να επιτεθεί, για να διασπάσει την ενότητα τους προκειμένου να περάσουν ευκολότερα τα μέτρα που προωθεί. Έτσι ανασύρουν και πάλι τις συκοφαντίες για τους γιατρούς «λαμόγια» που υπερσυνταγογραφούν, τους «τεμπέληδες» δημόσιους υπαλλήλους και πάει λέγοντας. Να το πούμε ξεκάθαρα: Όλα τα μέτρα που παίρνονται εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης και της ΕΕ για την εξασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, με στρατιές ανέργων, εργαζόμενους με μισθούς πείνας και σε μόνιμη ανασφάλεια. Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και τα πρόσφατα μέτρα με την κατάργηση 8 νοσοκομείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη και τη διαθεσιμότητα 1.618 εργαζομένων. Κι όλα αυτά είναι μόνο η αρχή γιατί «το αντίστοιχο σχέδιο της κινητικότητας στην επαρχία θα παρουσιαστεί σε επόμενο χρόνο»...

Μέσα σ αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση στον Τομέα της Υγείας στην περιοχή μας είναι τραγική. Κάτω από τα όρια ασφαλείας λειτουργούν οι κλινικές στα νοσοκομεία Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, τους εργαζομένους των νοσοκομείων αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης προσπαθούν να το καλύψουν με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και με επικουρικούς, ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με την απόσπαση γιατρών για την εκτέλεση εφημεριών σε άλλα νοσοκομεία. Λόγω της έλλειψης προσωπικού, γιατροί και νοσηλευτές αναγκάζονται να εργάζονται πρόσθετες εφημερίες και υπερωρίες οι οποίες είναι και απλήρωτες λόγω των σοβαρών περικοπών των κονδυλίων για την υγεία. Εξαιτίας των περικοπών αυτών παρατηρούνται και σοβαρές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικών υλικών, ενώ υπάρχουν και χαλασμένα μηχανήματα. Πρόσφατα, συγχωνεύτηκαν συνολικά 4 κλινικές των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λειτουργούν μόνο στη μία πόλη. H ενέργεια αυτή υλοποιήθηκε από την Ενιαία πλέον Διοίκηση του Νοσοκομείου (τα μέλη της οποίας είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ). Συγκεκριμένα:

* Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μαμάτσειου, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ, αν και δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια για την ίδρυσή της, καταργείται και τυπικά. Στο εξής θα λειτουργεί μόνο η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα. Παράλληλα, θα λειτουργεί και θα εφημερεύει η ΜΕΘ του Μποδοσάκειου.

* Καταργείται η Ουρολογική Κλινική του Μαμάτσειου και θα λειτουργεί με εφημερία η αντίστοιχη του Μποδοσάκειου.

* Η Μαιευτική Κλινική του Μαμάτσειου καταργείται και συγχωνεύεται με την αντίστοιχη του Μποδοσάκειου.

* Η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Μποδοσάκειου συγχωνεύεται με την αντίστοιχη του Μαμάτσειου, η οποία θα εφημερεύει.

Με τις αλλαγές αυτές καταργούνται οργανικές θέσεις και «κονταίνουν» τα νοσοκομεία, εξέλιξη που θα επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του λαού της περιοχής σε υπηρεσίες Υγείας.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Α΄βάθμια Υγεία -Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, μονάδες ΕΟΠΥΥ- είναι επίσης τραγική. Οι ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και στα μέσα είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να «στενάζουν» τόσο τα 3 κέντρα υγείας της περιοχής (Σιάτιστας, Τσοτυλίου, Σερβίων) όσο και τα αγροτικά ιατρεία. Η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ Κοζάνης (πρώην ΙΚΑ) αποτυπώνεται ως εξής:

* Τα εργαστήρια, μικροβιολογικό & ακτινολογικό, υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και αναλώσιμου υλικού με προοπτική να κλείσουν και τα δυο.

* Δεν υπάρχει ΩΡΛ, δεν υπάρχει δερματολόγος.

* Τα ραντεβού στους οφθαλμίατρους έχουν φθάσει στις 50-52 μέρες, ενώ στη μία ενδοκρινολόγο η αναμονή είναι 25-30 μέρες.

* 2 παθολόγοι έφυγαν με σύνταξη χωρίς να προσληφθεί κανένας.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ Πτολεμαΐδας, όπου λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών με εξαρτημένη σχέση εργασίας όπως: ορθοπεδικός, γυναικολόγος, δερματολόγος, ενδοκρινολόγος, ενώ υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος (ο διευθυντής). Αλλά και στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ τα εργαστήρια υπολειτουργούν εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο.

Και φυσικά, τα μέτρα που προωθούνται θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του λαού της περιοχής. Οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση τον ήδη ανεπαρκή δημόσιο τομέα υγείας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικής του λειτουργίας και των μονοπωλίων στην υγεία. Εδώ εντάσσεται το πρόσφατο μέτρο με την καθιέρωση από 01/01/2014 του εισιτηρίου των 25€ για κάθε εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς και η παύση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ ως πάροχου υπηρεσιών λόγω της τραγικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων και η λειτουργία του ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Αυτή είναι η «αναβάθμιση» που περιγράφουν και υπόσχονται με κάθε ευκαιρία τόσο οι βουλευτές της περιοχής όσο και περιφερειακές-δημοτικές αρχές (π.χ. πρόσφατες δηλώσεις Κουκουλόπουλου για αναβάθμιση και των δύο νοσοκομείων). Τοπικοί «παράγοντες», και αρχές προσφέρουν τις πιο επικίνδυνες υπηρεσίες καλλιεργώντας τον τοπικισμό, τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο νοσοκομείων, προτρέποντας σε υπεράσπιση μόνο του «δικού τους» νοσοκομείου. Αλλά και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφέρει το λαό, γιατί ενώ δήθεν υπερασπίζεται την ύπαρξη και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ίδια στιγμή δεν αμφισβητεί την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα της περιοχής , τους υγειονομικούς, τα σωματεία των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς να αναδείξουν το ζήτημα της Υγείας και να διεκδικήσουν:

* Να μην συγχωνευθεί - κλείσει καμία δημόσια μονάδα υγείας

* Καμία σκέψη για κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση είτε του Μαμάτσειου είτε του Μποδοσάκειου

* Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος

* Να καταργηθούν τα χαράτσια στα νοσοκομεία

* Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

* Αυξήσεις σε μισθούς & συντάξεις

* Πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό των κέντρων υγείας, αγροτικών ιατρείων, μονάδων ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων της περιοχής

* Δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους χωρίς προϋποθέσεις

* Όχι στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της υγείας

* Αποκλειστικά δημόσια & δωρεάν υγεία- πρόνοια για όλο το λαό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

Με αυτήν την προοπτική πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη της πάλης και της Λαϊκής Συμμαχίας για να εμποδιστούν και να ανατραπούν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια στην υγεία. Για βαθύτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, χωρίς μονοπώλια και ΕΕ, για να μπορεί ο λαός να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας του.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης & Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου

Σεπτέμβρης 2013
Από το Blogger.