Header Ads

Γ. Κασαπίδης: «Βέτο στην παραχώρηση του ονόματος της φέτας στον Καναδά»!

της Βάσως Σάφη, Πρωινός Λόγος

Βέτο στην παραχώρηση του ονόματος της φέτας στον Καναδά, ζητάει ευθέως να ασκηθεί από τον Πρωθυπουργό, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της φέτας, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά. Ο βουλευτής του νομού Γιώργος Κασαπίδης παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο γραφείο του στην Κοζάνη, λέγοντας πως η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. θίγει ευθέως τα συμφέροντα της χώρα μας, και της αγροτικής οικονομίας!


Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης: «πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο θίγει ευθέως τα συμφέροντα της αγροτικής οικονομίας για την καταχώρηση της ονομασίας της φέτας στη χώρα του Καναδά κατά τη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων που κάνει η ΕΕ με τον Καναδά. Ήδη την περασμένη εβδομάδα το κολέγιο των επιτρόπων, στο οποίο συμμετέχει και η Ελληνίδα επίτροπος κα Μαρία Δαμανάκη, να δοθεί η δυνατότητα στον Καναδά, να κυκλοφορεί στην αγορά της Ε.Ε. κάποια τυριά μεταξύ αυτών και η φέτα». Αυτό είναι βαρύτατο πλήγμα για την Ελληνική φέτα δεδομένου ότι η φέτα είναι το μεγαλύτερο ΠΟΠ σε ποσότητα προϊόν στον κόσμο και έχει τον μεγαλύτερο τζίρο παγκοσμίως. Στη χώρα μας περίπου 300.000 απασχολούνται άμεσα στον πρωτογενή τομέα και άλλοι έμμεσα εργαζόμενοι στον κλάδο (γεωργία και κτηνοτροφία) και επιπλέον υπάρχουν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται στα περίπου 500 τυροκομεία για την παραγωγή της φέτας. Στους εργαζόμενους αυτούς πρέπει να προστεθούν και αυτοί που απασχολούνται στον τομέα της πώλησης και προώθησης των προϊόντων. «Πρόκειται για έναν κύκλο οικονομίας που ανέρχεται στο 1 δις και 200 εκ. ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανομένου και του τζίρου από το αιγοπρόβιο κρέας, που πλήττεται βαρύτατα με την απόφαση αυτή» σημειώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής.

«Είναι επιβεβλημένο και αναγκαίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός (εφόσον μέχρι σήμερα δεν έχει αντιδράσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία), να αναλάβει το θέμα στις πλάτες του, και να θέσει βέτο στην παραχώρηση του ονόματος της φέτας στον Καναδά» τόνισε ο κ. Κασπίδης. Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κίνηση, λέγοντας πως «όχι μόνο θα χαθεί μια προοπτική που ουδέποτε έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα, αλλά θα πληγεί θανάσιμα όλη η οργάνωση της παραγωγής και μεταποίησης του προϊόντος». Μάλιστα σημείωσε πως οι ευθύνες του πρωθυπουργού θα είναι βαρύτατες αν δε συλλογιστεί την ευθύνη που έχει για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. «Μου είναι δύσκολο να καταλάβω πως ελληνίδα επίτροπος έχει τέτοια άποψη. Σε κάθε περίπτωση είναι μέγα σφάλμα όσων συμμερίζονται αυτή την άποψη», σημείωσε ο κ. Κασαπίδης, αναφερόμενος στα συμφέροντα επιχειρηματιών που έχουν μεταφέρει τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό και έχουν οφέλη από την μη αποκλειστικότητα της φέτας ως προϊόν.
Από το Blogger.