Header Ads

Ειδική εισφορά στα φωτοβολταϊκά - Νομικές ενέργειες

ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ...


ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...

Η ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ (ΣΠΗΕΦ ΣΕΡΡΩΝ) ΚΑΙ Η ΠΟΣΠΗΕΦ ΜΑΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ :
"Αξιότιμοι κύριοι.
Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας για το υπόψη θέμα σας ενημερώνουμε ότι η Δικηγορική Εταιρεία μας έχει ήδη αναλάβει εκ μέρους
σημαντικού αριθμού παραγωγών, η πλειονότητα των οποίων είναι μέλη της Ομοσπονδίας σας, την έγερση αγωγών – προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων και την υποβολή καταγγελιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα ως άνω ένδικα βοηθήματα που ασκήθηκαν εκκρεμούν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σειρά εγγράφων της προς τη Δικηγορική Εταιρεία μας διαβεβαιώνει ότι εξετάζει τα νομικά ζητήματα που έχουμε θέσει, με ιδιαίτερη σοβαρότητα.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν σχετικών αιτημάτων συγκεκριμένων εταιρειών το ζήτημα της συνταγματικότητας της επίμαχης εισφοράς θα κριθεί με τη διαδικασία της «δίκης – πιλότου» από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ειδικότερα από το Β΄ Τμήμα αυτού. Στις εν λόγω πιλοτικές δίκες η Δικηγορική Εταιρεία μας έχει ασκήσει παρέμβαση, υποστηρίζοντας την ευθεία αντίθεση της εισφοράς στο Σύνταγμα, το ενωσιακό δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η υπόθεση έχει ορισθεί να συζητηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου κατά τη δικάσιμο της 9ης Οκτωβρίου 2013 με εισηγήτρια την Πάρεδρο καΚ. Λαζαράκη, ενώ η απόφαση του Τμήματος αναμένεται να εκδοθεί αρκετούς μήνες μετά. Σημειώνεται πάντως ότι η μη παραπομπή της υπόθεσης απευθείας στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, όπως θα ήταν αναμενόμενο και όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά στο Β΄ Τμήμα αυτού πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω σοβαρή χρονική καθυστέρηση της τελικής κρίσης του Δικαστηρίου, αφού εάν το Τμήμα κρίνει αντισυνταγματική την εν λόγω εισφορά είναι υποχρεωμένο (άρθρο 100 παράγραφος 5 του Συντάγματος) να παραπέμψει την υπόθεση για τελική κρίση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Το ίδιο μπορεί να πράξει ενόψει της σπουδαιότητας των ζητημάτων που τίθενται. Στην πιθανότατη αυτή περίπτωση η απόφαση της Ολομελείας του Δικαστηρίου δεν αναμένεται πριν την πάροδο τουλάχιστον 16 μηνών από την παραπομπή σε αυτήν της υπόθεσης.

Ενόψει των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι είναι απολύτως αναγκαίο οι παραγωγοί που δεν έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα στις ανωτέρω δικαστικές διαδικασίες (έγερση αγωγών – προσφυγών) να το πράξουν. Πράγματι, με την έγκαιρη έγερση των σχετικών ενδίκων βοηθημάτων αποτρέπεται το (ορατό πλέον) ενδεχόμενο παραγραφής των αξιώσεών τους για τα ήδη παρακρατηθέντα από την ΛΑΓΗΕ Α.Ε. ποσά. Επιπλέον, από την επίδοση των σχετικών δικογράφων εκκινεί ο νόμιμος τόκος επιδικίας. Επισημαίνεται, τέλος, ότι ακόμη και στην περίπτωση που κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως παράνομη (αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) η επίμαχη εισφορά, τα παρακρατηθέντα έως σήμερα ποσά από τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε. δεν θα επιστραφούν στους παραγωγούς παρά μόνον σε όσους έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά (και μάλιστα εντόκως). Τούτο αποδεικνύει άλλωστε η έως σήμερα εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις. Η προσφυγή κατά τα ανωτέρω στα δικαστήρια αφορά τα μέχρι σήμερα παρακρατηθέντα ποσά και δεν επηρεάζει τυχόν μελλοντικές νομοθετικές ή διοικητικές εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Κατόπιν τούτων, θα ήταν κατά την άποψή μας σημαντικό ναενημερωθούν τα μέλη σας προκειμένου να ασκήσουν τα αναγκαία νόμιμα ένδικα βοηθήματα που διαθέτουν.
Τέλος, κρίνεται, κατά την άποψή μας, αναγκαίο να υπάρξει κοινή συλλογική στάση των παραγωγών απέναντι σε ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των τιμών που έχουν καθορισθεί από τις συμβάσεις τους, μέσω μιας υποτιθέμενης «εκούσιας», αλλά στην πραγματικότητα μονομερούς,τροποποίησης των τελευταίων. Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί επιβάλλεται πριν από οιαδήποτε ενέργειά τους στο ζήτημα αυτό να γνωρίζουν πλήρως τα δικαιώματά τους και να σταθμίσουν με βάση αυτά την πιθανή αξιοπιστία και φερεγγυότητα οιασδήποτε προτάσεως εκ μέρους της αντισυμβαλλόμενης ΛΑΓΗΕ Α.Ε. ή τρίτου".

ΠΗΓΗ http://spiefnserron.gr/index.php/draseis-syllogoy

Από το Blogger.