Header Ads

Θα γίνει πραξικόπημα στην Ελλάδα;

Τα σενάρια περί πραξικοπήματος που είχαν δει το φως πέρυσι επαναφέρει με δημοσίευμα ο βρετανικός Guardian, με αφορμή την δολοφονία Φύσσα και τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα που χαρακτηρίζει "τοξική", αποτελεί "παράδειγμα" κρίσης εξουσίας και είναι άκρως επικίνδυνη για τη Δημοκρατία.


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αποκαλύψεις για σχέσεις της Χρυσής Αυγής με ολόκληρους τομείς του ελληνικού κράτους, είναι καταιγιστικές. Παραθέτει δημοσιεύματα ότι "στοιχεία" του στρατού εκπαιδεύουν την "πολιτοφυλακή" της Χ.Α. και ότι υπάρχουν αναφορές για παραστρατιωτική δύναμη 3.000 ατόμων που διαθέτει η οργάνωση.

Πολλά ακούστηκαν για την πιθανότητα πραξικοπήματος όταν ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε κάνει λόγο για δημοψήφισμα, σχετικά με την προσφυγή στο ΔΝΤ, αναφέρει ο Guardian. Προσθέτει πως τότε - κατά πληροφορίες - υπήρχε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας στο στράτευμα για την πιθανότητα "επέμβασης" σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής.
Το "ξήλωμα" αξιωματούχων του στρατού ενέτεινε μάλιστα αυτά τα σενάρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Έναν χρόνο μετά το κεντροαριστερό Βήμα γράφει ακόμη για "το πραξικόπημα που δεν έγινε ποτέ", αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τότε Πολιτεία αντιμετώπισε τον κίνδυνο. Όλα αυτά βέβαια είναι πληροφορίες, λέει το άρθρο.

Σημειώνει ότι σήμερα η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή ίσως αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για το δημοκρατικό πολίτευμα, κυρίως γιατί η Χ.Α. φαίνεται να απολαμβάνει ασυλίας από τα σώματα ασφαλείας και τμήματα του οργανωμένου κράτους.

Ο Guardian υπενθυμίζει ότι στις πρόσφατες εκλογές, ένας στους δύο αστυνομικούς ψήφισε τη Χρυσή Αυγή, ενώ υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η οργάνωση συνεργάζεται με την ΕΛ.ΑΣ., ενώ αντιφασίστες υποβάλλονται σε βασανιστήρια. Πολλές είναι οι ενδείξεις "κοινής" δράσης.

Παρά το γεγονός ότι η Χ.Α. έπεσε δημοσκοπικά από τη δολοφονία του Φύσσα και μετά, παραμένει σταθερή ως τρίτο κόμμα, ενώ ερωτήματα προκαλεί η συμπάθεια που φαίνεται να έχουν οι αρχές ασφαλείας για τους εκπροσώπους και τα μέλη του.

Η κρίση στην Ελλάδα είναι οικονομική, κοινωνική και πολιτική και υποδαυλίζεται από την λιτότητα που επιβάλλουν οι δανειστές και οι κυβερνήτες, υπογραμμίζει ο Guardian και προσθέτει ότι οι δομές του κράτους αδυνατίζουν και η εκπροσώπηση φθίνει. "Η κατάσταση είναι τοξική. Η πορεία της λιτότητας δεν έχει ολοκληρωθεί και η ύφεση αναμένεται να βαθύνει, το ίδιο και η κοινωνική δυστυχία" τονίζει το άρθρο.
Από το Blogger.