Header Ads

Πώληση του 100% των ηλεκτρικών δικτύων (ΑΔΜΗΕ) - τον Δεκέμβριο ο διαγωνισμός

«Πράσινο φως» έλαβε χθες το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) από το αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας για την πώληση του 100% των ηλεκτρικών δικτύων της χώρας (ΑΔΜΗΕ), με το σχετικό διαγωνισμό να... προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου.


Στην προκήρυξη θα προβλέπεται ότι η ΔΕΗ που ελέγχει κατά 100% τον ΑΔΜΗΕ, θα πουλήσει το 66% σε στρατηγικό επενδυτή, και το υπόλοιπο 34% στο Δημόσιο,προκειμένου εκείνο να βρεθεί να κατέχει τη καταστατική μειοψηφία, όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί εδώ και καιρό η κυβέρνηση.
Αλλά το πρόβλημα, που απασχόλησε για μια ακόμη φορά χθεσινή συνάντηση του ΥΠΕΚΑ με το κλιμάκιο της τρόικας (σσ: το συγκεκριμένο έχει σαν βασικό του αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ), ήταν από πού θα βρει το Δημόσιο τα χρήματα που απαιτούνται -και τα οποία φυσικά δεν έχει- για να αγοράσει αυτό το 34%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση που έχει κατατεθεί ως η μόνη βιώσιμη λύση προβλέπει ένα είδος συμψηφισμού της συγκεκριμένης οφειλής του Δημοσίου με μελλοντικές υποχρεώσεις της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα,η προτεινόμενη λύση είναι να συμψηφίσει το Δημόσιο τα κεφάλαια που θα κριθεί ότι αναλογούν στο 34% με την υποχρέωση της ΔΕΗ να καταβάλει ετήσιο τέλος λιγνίτη, που αποτελεί ποσοστό επί του κύκλου εργασιών της και με το οποίο χρηματοδοτούνται οι ΑΠΕ.

Το σκεπτικό της συγκεκριμένης πρότασης είναι το Δημόσιο να «εξοφλεί» σταδιακά και σε βάθος χρόνου τη ΔΕΗ, επιτρέποντάς της να μην καταβάλει τέλος λιγνίτη για το ποσό που αντιστοιχεί στο 34%, για όσο διάστημα χρειαστεί.

Το αν η πρόταση μπορεί να «περπατήσει» νομικά θα φανεί σύντομα. Αλλά με δεδομένο ότι στο Δημόσιο «λεφτά δεν υπάρχουν», ίσως να αποτελεί τη μοναδική λύση στο γρίφο που ονομάζεται πώληση του ΑΔΜΗΕ, και που πρέπει να"τρέξει" το γρηγορότερο, καθώς αμέσως μετά σειρά παίρνει η "μικρή ΔΕΗ".

Εφόσον προκριθεί αυτή η λύση, θα χρειαστεί να γίνει νομοθετική παρέμβαση, θα απαιτηθεί πιθανότατα και η έγκρισή της ΡΑΕ, και όλες οι διαδικασίες, μαζί με τις υπόλοιπες προετοιμασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού, εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Το πλάνο επομένως είναι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 100% του ΑΔΜΗΕ να προκηρυχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
Οσο για το αρχικό πλάνο πώλησης του ΑΔΜΗΕ "σε δύο φάσεις", εμπνεύσεως ΥΠΕΚΑ, όπως έγινε για μια ακόμη φορά σαφές και χθες, είναι περίπλοκο και εγκαταλείπεται οριστικά. Προέβλεπε να πουληθεί στο στρατηγικό επενδυτή το 49%των μετοχών του ΑΔΜΗΕ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ταυτόχρονη ανάληψη από τον ίδιο του μάνατζμεντ, και σε δεύτερη φάση, να εξαγοράσει ένα επιπλέον ποσοστό 2%, φτάνοντας στο 51%.

Αναφορικά με τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, ένα μεγάλο τους μέρος θα διατεθεί για να μειωθεί το χρέος της μητρικής ΔΕΗ, ένα άλλο θα δοθεί στους μετόχους της (ξένα funds, ασφαλιστικό ταμείο εργαζομένων), και ένα τρίτο πιθανότατα να διατεθεί για τη χρηματοδότηση της μονάδας «Πτολεμαΐδας V».

Μνηστήρες από Δ. Ευρώπη
Ποιοι όμως μπορεί να είναι οι εν δυνάμει «μνηστήρες» του ΑΔΜΗΕ ; Πριν από ένα και πλέον χρόνο είχε εκφραστεί έντονο ενδιαφέρον από την εταιρεία που ελέγχει τα δίκτυα της Κίνας (State Grid Corporation of China).

«Δύσκολα θα δούμε Κινέζους να επενδύουν όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά οπουδήποτε», απαντούν ωστόσο όσοι παρακολουθούν το πώς κινούνται οι εταιρείες της συγκεκριμένης χώρας στους διάφορους διαγωνισμούς (π.χ. ΤΡΑΙΝΟΣΕ) του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Περισσότερο πιθανό είναι να κάνουν την εμφάνισή τους για τον ΑΔΜΗΕ διαχειριστές δικτύων της Δ. Ευρώπης. Τέτοιοι θα μπορούσαν να είναι από την Ιταλική Terna,πιθανώς διαχειριστές από τη Β. Ευρώπη όπως Ολλανδία, Βέλγιο, κ.ά.

«Προίκα» στη μικρή ΔΕΗ
Τέλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του ΑΔΜΗΕ, πρέπει να ξεκινήσει αυτός για την «μικρή ΔΕΗ». Εδώ και καιρό συζητείται να«προικοδοτηθεί» η νέα αυτή εταιρεία με 1-2 ακόμη υδροηλεκτρικές μονάδες. Στόχος δεν είναι να αλλάξει το αρχικό σκεπτικό της πώλησης μιας εταιρείας με το 30%του παραγωγικού δυναμικού της σημερινής ΔΕΗ, απλώς να γίνει ακόμη πιο ελκυστική στους εν δυνάμει αγοραστές.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Από το Blogger.