Header Ads

Ομιλία για τον Ίωνα Δραγούμη και το έργο της Κυβέρνησης Ιωάννη Μεταξά στην Τ.Ο. Κοζάνης

Δελτίο τύπου της Χρυσής Αυγής
Την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013 στα γραφεία της Τ.Ο. Κοζάνης της Χρυσής Αυγής, πραγματοποιήθηκε ομιλία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα Ίωνα Δραγούμη, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του στις 31 Ιουλίου 1920, καθώς και για το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης του Ιωάννη Μεταξά.


Ο υπεύθυνος της Περιφερειακής Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, συναγωνιστής Τούφας Στέλιος, ανέπτυξε το έργο του Ίωνα Δραγούμη, τη συμβολή του (μαζί με τον γαμπρό του Παύλο Μελά) στον Μακεδονικό αγώνα, το έργο του ως διπλωμάτης σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, τα έργα και ημέρες τις στρατιωτικής του θητείας στο πλάι του Αρχιστράτηγου διαδόχου Κωνσταντίνου, το πολιτικό του έργο και φυσικά το μεγάλο συγγραφικό του έργο που άφησε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Στις 31 Ιουλίου 1920, την επομένη της απόπειρας δολοφονίας του Βενιζέλου, ο Ίωνας Δραγούμης συνελήφθη καθ' οδόν προς τα γραφεία της εφημερίδας του και εκτελέστηκε από παραστρατιωτική ομάδα φιλοβενιζελικών. Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι ο Ίωνας Δραγούμης εκείνη την ημέρα θα έγραφε άρθρο υπέρ του Βενιζέλου και θα καταδίκαζε την δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

Ο μεγάλος αυτός Έλληνας Εθνικιστής, ο οποίος καταγόταν από το Βογατσικό Καστοριάς έγραψε μεταξύ άλλων:
«Αγαπώ πάρα πολύ τον άνθρωπο για να γίνω στενός σοσιαλιστής. Αγαπώ πάρα πολύ τον άνθρωπο για να γίνω στενός πατριώτης. Αγαπώ πάρα πολύ τον άνθρωπο για να νοιώσω τον εαυτό μου άτομο. Από άνθρωπος μιας τάξης με ορισμένα συμφέροντα τάξης, γίνομαι σοσιαλιστής με την πλατιά έννοια, και θέλω μια καινούρια οικονομία της κοινωνίας μου και των άλλων κοινωνιών. Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος».

Στη συνέχεια, ο συναγωνιστής Τσινίδης Ιωσήφ με αφορμή της επέτειο του κινήματος της 4ης Αυγούστου 1936 του Ιωάννη Μεταξά, μίλησε για το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης Μεταξά, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την αναδιάρθρωση της οικονομίας, την Εθνική Παραγωγή, τις καινοτομίες στην Παιδεία, την αγροτική μεταρρύθμιση, την οργάνωση του στρατού στα Ευρωπαϊκά πρότυπα καθώς και το κοινωνικό έργο με την δημιουργία του ΙΚΑ, την εφαρμογή της 8ωρης εργασίας, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας κλπ.
Κορυφαία στιγμή του Ιωάννη Μεταξά ήταν φυσικά το ηρωικό ΟΧΙ που είπε στους Ιταλούς τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο Ελληνο-Ιταλικός πόλεμος στα βουνά της Πίνδου και της Ηπείρου.

Ο Ιωάννης Μεταξάς, τον οποίον κάποιοι αποκαλούν "δικτάτορα", άλλαξε την Ελλάδα προς το καλύτερο και ουδέποτε έσκυψε το κεφάλι ούτε στον Μουσολίνι, ούτε στον πανίσχυρο τότε Χίτλερ. Η Επανάσταση της 4ης Αυγούστου εκσυγχρόνισε το Ελληνικό κράτος το οποίο απέκτησε μεγάλη βιομηχανική παραγωγή και αξιόλογες κοινωνικές δομές οι οποίες λειτουργούν έως σήμερα.

Τ.Ο. Κοζάνης, Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή.
Από το Blogger.