Header Ads

Θωμάς Αθ. Αγραφιώτης - Ο ακούραστος εργάτης της τέχνης και του πνεύματος (της λαογράφου Παρθένας Τσοκτουρίδου)

Ο Θωμάς Αθ. Αγραφιώτης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1976. Δίδαξε ως Λέκτορας (με το νόμο 407/1980) το μάθημα «Η Τέχνη του Νεοελληνικού Θεάτρου Σκιών ως Μέσο Αγωγής των Παιδιών» στο Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα την πόλη της Φλώρινας) κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2009-10 και 2010-11.


Είναι Δάσκαλος - Καραγκιοζοπαίχτης και αιρετό μέλος στο Καλλιτεχνικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών. Έχει εκπονήσει τη Διδακτορική Διατριβή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα την παιδαγωγική διάσταση της τέχνης του Καραγκιόζη και την αξιοποίησή της στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Έχει βραβευθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τις νουβέλες «Οι Περιπλανήσεις ενός Καλλιτέχνη» & «Τα Όνειρα ενός Επαναστάτη». Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2008, κέρδισε το ΒΡΑΒΕΙΟ πρωτότυπου - νέου σεναρίου στους 4ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών στην πόλη της Πάτρας, παρουσιάζοντας το επικό - θρησκευτικό δράμα «Ο Καραγκιόζης και ο Θησαυρός του Θεού».

Ανάμεσα στις χριστιανοπαιδαγωγικές μελέτες και έρευνες του ελληνικού πνεύματος και μέσω μιας χριστιανοπαιδαγωγικής θεώρησης προβάλλει ο ακούραστος εργάτης της τέχνης και του πνεύματος Θωμάς Αθ. Αγραφιώτης το Νεοελληνικό Θέατρο Σκιών ως μέσο αγωγής των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις εκδόσεις των Αδελφών Κυριακίδη α.ε.

Στο άριστα δομημένο βιβλίο με τη φιλοσοφική και πνευματική καλλιέργεια συναντά κανείς μελετώντας το, την αισθητική, την καταγωγή και την ιστορία του Νεοελληνικού Θεάτρου Σκιών με όλες τις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις στον Ελλαδικό χώρο, από τον 18ο αι. μέχρι σήμερα, μέσα από μια ψυχοπαιδαγωγική θεώρηση του Θεάτρου Σκιών, όπου παρουσιάζονται θέματα που αφορούν την τρισδιάστατη απεικόνιση τούτης της Τέχνης στο παιδί, το οποίο ως δέκτης μαθαίνει να επικοινωνεί, να είναι θεατής, πομπός και - γιατί όχι - καραγκιοζοπαίχτης.

Ο συναισθηματικός κόσμος του παιδιού μέσω του φόβου και του γέλιου πρωταγωνιστούν στην ηθική του καλλιέργεια, ανάπτυξη και ψυχαγωγία. Ο θεματικός πλούτος των Προγραμμάτων και της Τέχνης του Θεάτρου Σκιών με οπτικοακουστικά μέσα διδασκαλίας, η Ορθόδοξη Χριστιανική Αγωγή στο παραδοσιακό τούτο δραματολόγιο, οι ήρωες της Ρωμιοσύνης, ο Ιερός Κλήρος και διάφορα θεατρικά αφιερώματα στη λαογραφική τούτη παράσταση, διαμορφώνουν την προσωπικότητα του παιδιού μέσα σε μια διαδικασία της κοινωνικής του ένταξης στο κοινωνικό του περιβάλλον.

Ο Θωμάς Αθ. Αγραφιώτης δεν είναι όμως μόνο Παιδαγωγός. Είναι και Θεολόγος. Το βιβλίο του που αναφέρεται στον Απόστολο Θωμά είναι ένα σημαντικό θρησκευτικό αφιέρωμα στη Χριστιανική και Απόκρυφη Γραμματεία σε εννέα (9) σχήματα του βίου του Αποστόλου, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται η καταγωγή με το επάγγελμα του, η κλήση και η βάπτιση του, ο ρόλος του στις περιοδείες του Χριστού, η απιστία του και η ψηλάφηση, η μετάβαση και η δράση του στις Ινδίες, και ο ρόλος του στο γεγονός της Μετάστασης της Θεοτόκου.

Το μαρτύριο, η ταφή, η μετακομιδή των λειψάνων του, η θεραπεία του γιου του Μισδαίου, η σύγχρονη Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Ινδία και ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά στην Κοζάνη προσδιορίζουν αυτό που όλοι οι πιστοί νιώθουμε πως «πάντοτε συν Κυρίω εσόμεθα» όταν συνιστούμε και αναζητούμε τις πνευματικές μας εστίες.

Και τα δυο προαναφερόμενα βιβλία γράφτηκαν κατόπιν κοπιώδους και δαπανηρής μελέτης, εφόσον αναφέρονται πάμπολλα στοιχεία συγγραφικής μελέτης στο συγγραφικό τούτο πόνημα από βοηθήματα της Ελληνικής Ιστορίας, της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και της Ιεραποστολικής Βιβλιοθήκης.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Θωμά Αθ. Αγραφιώτη με τις ευχές να έχουν τα πανέμορφα τούτα δυο συγγραφικά πονήματα προέκταση και συνέχεια «επ' αγαθώ της ανθρωπότητας» όπως, επίσης, και η θεατρική του παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013 στις 9.00΄ η ώρα το βράδυ, να σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

Αξίζει να επισημανθεί πως η παράσταση είναι μια παραγωγή του Μακεδονικού Θεάτρου Σκιών του Θωμά Αγραφιώτη, έχει τίτλο «Ο καραγκιόζης και η μεγάλη μονομαχία», εντάσσεται στο πρόγραμμα των Λασσανείων 2013 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το βιβλίο :«ΟΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ» (του Αγραφιώτη Αθ. Θωμά) είναι αναρτημένο στο μπλοκ: «Ο παιδότοπος της Παρθένας Τσοκτουρίδου» μαζί με άλλες ενδιαφέρουσες αναρτήσεις που αφορούν τον Παιδαγωγό - Καλλιτέχνη.
Πατήστε στην Ηλεκτρονική Δ/νση
Από το Blogger.