Header Ads

«Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο»: Εντυπώσεις και συναισθήματα (της Βασιλικής Μπαλτιράνη)

Με την συγγραφή του αξιόλογου έργου της «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο» η καταξιωμένη λογοτέχνης - λαογράφος κα Παρθένα Τσοκτουρίδου, μας μεταδίδει και μας κάνει να βιώνουμε τα βαθιά συναισθήματά της, δηλ. την πίστη της στις πατροπαράδοτες αξίες και ηθικές της ράτσας της, καθώς και την αγωνία και την μεγάλη ελπίδα της να διατηρηθούν αυτές, ατόφιες, πανομοιότυπες και καθάριες από ξένες επιρροές και ιδέες, παγκοσμιοποιητικής προσπάθειας αλλοίωσης αυτών.


Η συγγραφέας διακατέχεται από άμετρο σεβασμό στις πατρογονικές αυτές αξίες. Αναφέρεται με συγκινητική ιερότητα στις ασύλληπτες στην σκέψη ή την φαντασία της σημερινής καλοαναθρεμμένης γενιάς, περιπέτειες - μαρτύρια - μόχθο της ζωής των προγόνων της, οι οποίοι μόνο χάρη στις ελληνικές αρετές της ράτσας τους, δηλ. στην μεγάλη πίστη στη θρησκεία και πατρίδα τους, την ιδιαιτερότητα της ιδιοφυίας τους, την αντοχή στην σκληρή ζωή, την εφευρετικότητα και δημιουργικότητά τους, στην αξιοθαύμαστη και εκτιμητή καθώς και βαθιά ριζωμένη στην συνείδησή τους ιδέα της οικογένειας, στην αξιοπρεπή υπομονετικότητα τους απέναντι στην εχθρική σκληρότητα και βαναυσότητα, επεβίωσε και θα επιβιώνει αυτό το εξαίρετο ελληνικό φύλλο.

Συγκινητικό, μα και πανανθρώπινο συγχρόνως, το αίσθημα αλληλεγγύης και αλληλοσωτηρίας ανθρώπων των λαών, στα οποία σαφώς αναφέρεται στα σχετικά κεφάλαια, αίσθημα το οποίο αποδεικνύει πόσο βαθιά ριζωμένες στην πανανθρώπινη συνειδητότητα είναι οι ιδέες του δικαίου, της αξίας της ανθρώπινης ζωής και του σεβασμού της, της ανιδιοτελούς φιλίας, της συμπόρευσης στην βίωση της καθημερινότητας. Άσχετα αυτά τα υψηλά ιδεώδη με την εξουσιαστική και καταδυναστευτική τάση ορισμένων λαών από αρρωστημένες ηγεσίες τους!

Αξιομνημόνευτη είναι επίσης η νατουραλιστική τοποθέτηση της συγγραφέως στην αρχή ενοτήτων, με την οποία επιτυχώς εξυμνεί την φύση και την συνυφαίνει με την ανθρώπινη ύπαρξη. Η διαλόγηση δε μορφή της γλώσσας μεταξύ των παλαιότερων και νεότερων γενιών έκανε πιο παραστατικές και ευκολομετάδοτες, καθώς και ιδιόκτητες, πλήθος γνώσεων, ιστορικών - παραδοσιακών πολιτιστικών και πολιτισμικών, ευθυμογραφικών και αρχιτεκτονικών ακόμη από τις παλαιότερες γενιές στις νεότερες, γνώσεις τις οποίες βαθιά ερεύνησε και κατέγραψε με το έργο αυτό η συγγραφεύς.

Η διαλογική εξιστόρηση και μετάδοση όλων αυτών των παραπάνω αναφερόμενων αξιών, μεταξύ γιαγιάδων - παππούδων και εγγονών εκτός της βασανιστικής λαχτάρας και ελπίδας να διατηρηθούν ανέπαφες και ανεπηρέαστες από ξένα - αλλόφερτα στοιχεία, αποδεικνύει ότι η συγγραφεύς είναι προικισμένη εκτός του λογοτεχνικού χαρίσματος, αλλά και του θεατρικού συγγραφέως, καθώς κι άλλα έργα της έχουν ανέβει στην σκηνή. Η κα Παρθένα Τσοκτουρίδου έχει στόφα θεατρικού συγγραφέως.



Με αναγνώριση κι εκτίμηση

Μπαλτιράνη Βασιλική

Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

& Παιδοψυχολόγος
Από το Blogger.