Header Ads

Εγκληματική η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

Με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, φαίνεται για άλλη μια φορά ο εγκληματικός χαρακτήρας της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που διαχρονικά υπηρετούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις που ακολούθησαν. Οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ θα είναι καταστροφικές για την οικονομία της χώρας, για τους εργαζόμενους και για το περιβάλλον.


Είναι γνωστό ότι η ΛΑΡΚΟ είναι ένα σύμπλεγμα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις εξόρυξης, κατεργασίας, εκμετάλλευσης και εμπορικής διάθεσης του σιδηρονικελίου, παραγωγής και εκμετάλλευσης λιγνίτη και άλλων αδρανών υλικών για τις οικοδομές. Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δραστηριοποιείται με το μεταλλείο Ιεροπηγής Καστοριάς (εξόρυξη νικελίου) και το λιγνιτωρυχείο των Σερβίων Κοζάνης.

Το νικέλιο είναι ένα ορυκτό πολύ χρήσιμο στην βιομηχανική παραγωγή και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα. Η ΛΑΡΚΟ είναι μοναδικός παραγωγός σε επίπεδο Ε.Ε.Και όμως, αντί να μελετηθεί η δημιουργία ολόκληρου κλάδου μεταλλουργικών βιομηχανιών, με βάση και τις ανάγκες της ντόπιας βιομηχανίας σε ανοξείδωτο χάλυβα, έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση η ιδιωτικοποίηση για την εξασφάλιση μεγάλων κερδών για τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια.

Τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, κάτω από την συγκεκριμένη καθοδήγηση της ΕΕ, μεθόδευαν την απαξίωση της, καθυστερώντας τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό της, αδιαφορώντας για την πολύπλευρη αξιοποίηση της παραγωγής και φυσικά την καθετοποίηση της. Όλα αυτά τα χρόνια φρόντιζαν για την διάσπαση των δραστηριοτήτων της, την μείωση του προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, την προώθηση των εργολαβιών, γενικότερα για την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ώστε να διευκολυνθεί ο καινούριος αγοραστής. Λέμε ξεκάθαρα στους εργαζόμενους ότι η πολιτική αυτή είναι στρατηγική επιλογή στήριξης της πλουτοκρατίας.

Είναι επιζήμιος για τους εργαζόμενους ο ρόλος αυτών που θέλουν να περιορίσουν την συζήτηση στην αμφίβολη δυνατότητα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στη "ΛΑΡΚΟ" μετά την ιδιωτικοποίηση. Είναι επιζήμια η λογική που προβάλλει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που ενώ αναθεματίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, εκθειάζει και αποδέχεται την πολιτική της ΕΕ. Πρόκειται για αυτούς που σε μια ημερίδα για τη "ΛΑΡΚΟ", το 2012, θριαμβολογούσαν για το διαχωρισμό του ζητήματος της υπεράσπισης των θέσεων εργασίας από την πορεία της ιδιωτικοποίησης.

Κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να εγγυηθεί αξιόπιστα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αφού πάνω και πριν από όλα βάζει την κερδοφορία του. Η ΕΕ και το ΔΝΤ πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων. Καμιά διαπραγμάτευση με την άρχουσα τάξη δε γίνεται ισότιμα καθώς κρατάει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής, την εξουσία και τους μηχανισμούς της.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, σε αυτές τις συνθήκες, ως ΚΚΕ, που ήμασταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων της εργατικής τάξης και πάντα παρόντες στις εξελίξεις της "ΛΑΡΚΟ", οφείλουμε να σημειώσουμε:

Ο διάλογος και οι διαβουλεύσεις δεν έχουν καμιά αξία, όσο προβάλλεται η ιδιωτικοποίηση σαν δεδομένη.
Μπροστά μας ανοίγεται ο δρόμος του αγώνα, που μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά με το συντονισμό με άλλες, δημόσιου ενδιαφέροντος, επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται. Αυτονόητος ο συντονισμός με τους κατοίκους και τους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές της περιοχής που χωρίς τη "ΛΑΡΚΟ" θα μαραζώσει.
Να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της "ΛΑΡΚΟ", σε όποια μορφή και αν προωθηθεί.
Να σταματήσει ο τεμαχισμός και η διαδικασία εκκαθάρισης της "ΛΑΡΚΟ".
Να μη γίνει καμιά περικοπή αποδοχών στους εργαζόμενους. Να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες.
Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα συντήρησης, εκσυγχρονισμού και καθετοποίησης της παραγωγής. Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει ζωντανή και σε αποκλειστικά δημόσιο έλεγχο, στην προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με κοινωνικοποιημένο τον ορυκτό πλούτο της χώρας και τα βασικά μέσα παραγωγής. Κόντρα στην ΕΕ και τις κατευθύνσεις της. Κόντρα στις εντολές του ΔΝΤ.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας
Από το Blogger.