Header Ads

Μειώνεται στο 50% η συμμετοχή για τα γενόσημα φάρμακα!

Ένα ακόμη κίνητρο προς τους έλληνες ασθενείς ώστε να επιμένουν στην συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων αναμένεται να θεσμοθετηθεί άμεσα, και αφορά στην μείωση της συμμετοχής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες η συμμετοχή ασφαλισμένων στα χιλιάδες γενόσημα που κυκλοφορούν στη χώρα μας θα μειωθεί κατά 50%, που σημαίνει ότι όσοι ασθενείς έπρεπε μέχρι σήμερα να πληρώνουν από την τσέπη τους συμμετοχή 25% ή 10% ανάλογα με τη θεραπευτική κατηγορία, αυτή πλέον θα πέσει στο 12,5% και όσοι είχαν 10% θα έχουν πλέον 5%. Το εν λόγω μέτρο έχει αποφασιστεί και κατά τις διεργασίες της Τεχνικής Επιτροπής για το φάρμακο και εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας για διεύρυνση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά που θα πρέπει με βάση το μνημόνιο να φτάσει στο 60% τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, όσοι ασφαλισμένοι επιλέξουν το πρωτότυπο φάρμακο και όχι κάποιο αντίγραφό του, τότε θα επιβαρυνθούν με όλο το ποσό πάνω από την ασφαλιστική τιμή του, καθώς με υπουργική απόφαση καταργείται η καταβολή του 50% από τον ΕΟΠΥΥ.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εντατικοποιήσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά πληρούν τα κριτήρια παραγωγής, δηλαδή ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Μάλιστα, τα αποτελέσματα των ελέγχων θα δημοσιοποιούνται.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο δελτίο τιμών το οποίο θα εφαρμοστεί από 16 Σεπτεμβρίου, μπαίνουν και περίπου 80 νέα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία θα χορηγούνται με αυστηρά κριτήρια.
healthview.gr
Από το Blogger.