Header Ads

Έρχεται αύξηση του εισιτηρίου για εξετάσεις στα Δημόσια Νοσοκομεία

Η κάθετη πτώση στα έσοδα των δημοσίων νοσοκομείων αναμένεται να επιφέρει αύξηση στο εισιτήριο που καταβάλλουν οι ασθενείς για την είσοδο τους σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Έτσι αναμένεται το 2014 οι ασθενείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού το εισιτήριο που σήμερα είναι στα πέντε ευρώ να φθάσει τα 25 έστω κι αν το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι το ποσό θα αυξηθεί μόνο αν δεν αποδώσουν τα υπόλοιπα μέτρα για την εξοικονόμηση πόρων στην Υγεία.


Ένας από τους κύριους λόγους που έχουν πέσει κατακόρυφα τα έσοδα των δημοσίων νοσοκομείων είναι η μειωμένη κίνηση των απογευματινών ιατρείών εξαιτίας της κρίσης

Παρότι πριν από τρία χρόνια το υπουργείο Υγείας ευελπιστούσε να εισπράττει ετησίως κοντά στα 120 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία αυτή, τα ποσά που φθάνουν στα ταμεία είναι πολύ μικρότερα.

Γεγονός καθόλου τυχαίο αφού τα απογευματινά ιατρεία παρουσιάζουν καθοδική πορεία χρόνο με το χρόνο. Ο μέσος όρος μείωσης των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία άγγιξε το 2012 σε σύγκριση με το 2011 το 7%, με την Αθήνα να έχει μείωση 11% και στην 6η και 7η Υγειονομική Περιφέρεια να παρουσιάζουν πτώση 12%. Η πτώση τα προηγούμενα χρόνια ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς το 2011 σε σχέση με το 2010 η κίνηση στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων της Αθήνας περιορίστηκε κατά 25%, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας) ακόμη και κατά 39%.

Σημείωση σύνταξης: Που είναι τώρα ο κ. Πατούλης και ο ΙΣΑ να μας μιλήσει για ¨νεκροθάφτες της υγείας¨ έτσι όπως έκανε με το δίκαιο αίτημα των ιατρών για συμμετοχή 5 ευρώ στην ιατρική επίσκεψη. Κάποιο έχουν μπερδέψει τις πολιτικές φιλοδοξίες με την θεσμική τους ιδίοτητα ως εκπρόσωποι των ιατρών ! ΕΛΕΟΣ, φτάνει πιά!

Πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις και «κόφτης» στους γιατρούς!
Οι δαπάνες αυξάνονται μέρα με τη μέρα και τα έσοδα λόγω της ύφεσης μειώνονται για τον ΕΟΠΥΥ. Ποια είναι η λύση κατά την κυβέρνηση; Να κόψει διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες στα ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και να βάλει όριο στους γιατρούς και υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων για τους κλινικάρχες.
Μεγάλος πονοκέφαλος και για τον νέο υπουργό Υγείας αποδεικνύεται φυσικά ο ΕΟΠΥΥ.
Οι δαπάνες αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα με τα έσοδα που μειώνονται δραστικά μήνα με το μήνα και όσο αυξάνεται η ανεργία. Γι αυτό και ο Άδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζεται κατά πληροφορίες να βάλει «κόφτη» στη δυνατότητα των γιατρών να εκδίδουν παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις ενώ θα ζητήσει και ζεστό χρήμα από τους ιδιοκτήτες των κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων. Στο πλαίσιο αυτό ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να δούμε και πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων!
Κάτι που θα συζητήσει αναλυτικά με την τρόικα ο νέος υπουργός Υγείας.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ για το 2013 είχαν προϋπολογιστεί έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ 5,9 δις ευρώ (τα 1,2 δις από το κράτος και τα 4,7 από τα ασφαλιστικά Ταμεία), λόγω της ανεργίας η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε. Μειώθηκαν στα 4,3 δις ευρώ τα έσοδα από τα Ταμεία ενώ πολύ πρόσφατα περιορίσθηκε ακόμη περισσότερο το κονδύλι φθάνοντας πια στα 3,8 δις ευρώ. Και το χειρότερο είναι πως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο ΕΟΠΥΥ θα στερηθεί και άλλα έσοδα από τα Ταμεία έως το τέλος του χρόνου τα οποία θα καθηλωθούν στα 3,5 δις ευρώ, δεδομένου ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς μιλούν για νέα αύξηση της ανεργίας.

Έτσι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων και κλινικών θα υποχρεωθούν να δώσουν claw back δηλαδή να επιστρέφουν ζεστό χρήμα κάθε φορά που η δαπάνη των εξετάσεων και των νοσηλειών υπερβαίνει αυτό που έχει προϋπολογιστεί. Κατά πολλούς η επιστροφή αυτή σημαίνει ακόμη και 40% του συνολικού τζίρου γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα ειδικά για τα μικρά εργαστήρια και λιγότερο φυσικά για τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές.

Επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά πληροφορίες του iatropedia.gr σκέφτεται να βάλει «κόφτη» και στους γιατρούς ώστε να μην μπορούν να γράψουν μεγάλο αριθμό εξετάσεων ενώ δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να εφαρμοσθεί και στα φάρμακα. Βέβαια για τους ασθενείς αυτό θα σημάνει μεγάλο πλήγμα καθώς οι μη έχοντες που επισκέπτονται τα ιατρεία με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ θα είναι οι τελευταίοι που θα παίρνουν σειρά για εξετάσεις καθώς οι περισσότεροι γιατροί θα προτιμούν να συνταγογραφούν για τους ασθενείς τους που πληρώνουν μετρητά την επίσκεψη.

Κάτι που και πάλι μεταφράζεται σε αύξηση των εξόδων για τα νοικοκυριά που θα υποχρεώνονται να πληρώνουν και από την τσέπη τους μια εξέταση.

ΠΗΓΕΣ: iatroi.eu,iatropedia.gr
Από το Blogger.