Header Ads

Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων

Την ερχόμενη εβδομάδα οριστικοποιείται η νέα μορφή του μέτρου της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν λεπτομερείς εισηγήσεις σχετικά με τη νέα μορφή του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων.


Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους υπηρεσιακούς παράγοντες:

-εγκαταλείπεται η λογική της συλλογής αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές των φορολογούμενων, όπως αυτή ισχύει σήμερα. Δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι οι φορολογούμενοι να συλλέγουν, για παράδειγμα, αποδείξεις από σούπερ μάρκετ ή αλυσίδες καταστημάτων οι οποίες κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις

- πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι να θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα, όχι με τη μορφή της «τιμωρίας» με περισσότερο φόρο που ισχύει σήμερα εφόσον δεν συγκεντρωθούν αποδείξεις, αλλά με την παροχή φοροέκπτωσης.

-θα αναγνωρίζονται αποδείξεις μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή πχ γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα διασκέδασης κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, όποιες αποφάσεις ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, θα τεθούν υπόψιν της τρόικας που αναμένεται να έρθει στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να περιληφθούν σε «νομοσχέδιο φορολογικών κινήτρων» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι με την υφιστάμενη μορφή του μέτρου των αποδείξεων, του οποίου η τρόικα ζήτησε την κατάργηση, προβλέπεται ότι μισθωτοί και συνταξιιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματός τους. Για την αξία αποδείξεων που του λείπουν τιμωρείται με πρόσθετο φόρο 22%.

Η νέα μορφή του μέτρου των αποδείξεων θα τεθεί σε ισχύ από την 1η/1/2014.
Πηγή:www.capital.gr
Από το Blogger.