Header Ads

Σήμερα το βράδυ οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα που επιβάλει εκ νέου η τροικα

“Σήμερα το βράδυ θα το κλείσουμε”. Με αυτή τη φράση υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έδωσε το στίγμα πριν από τη τελική- εκτός δραματικού απροόπτου- συνάντηση με τη Τρόικα.


Η συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι και θα έχει ως βασικό αντικείμενο το Δημόσιο. Κι αυτό γιατί μετά από μια ακόμα πολύωρη σύσκεψη φαίνεται ότι καλύφθηκε πλήρως το δημοσιονομικό κενό που είχε εντοπίσει η Τροικα.
Ειδικότερα:

- Αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων
υπέρ του ΟΑΕΕ, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η κατάργηση των
εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ)
- Οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, θα καλυφθούν από την επιβολή εναλλακτικών μέτρων (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.)
- Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι οι συντάξεις των απόστρατων καταβάλλονται με το παλαιό μισθολόγιο, θα αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
- Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αντισταθμιστεί κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή εφέτος του claw back (αυτόματη περικοπή των δαπανών, στην περίπτωση υπερβάσεων σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).
Οσον αφορά, δε, στο Δημόσιο, φαίνεται ότι δεν περνά η προσπάθεια της κυβέρνησης να βαφτίσει ως διαθεσιμότητα τη μετακίνηση 3.500 δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ και ως εκ του οι εν λόγω εργαζόμενοι προορίζονται για διαθεσιμότητα- και μάλιστα 3μηνη- πριν αξιολογηθούν και καταλήξουν, όσοι απομείνουν, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

πηγη: iefimerida.gr
Από το Blogger.