Header Ads

Ο Γολγοθάς των φορολογικών δηλώσεων: Ατελείωτες ουρές στις εφορίες - Εχουν μπλοκαριστεί τα εκκαθαριστικά

Σε νευρική κρίση βρίσκονται οι φορολογούμενοι και οι φοροτεχνικοί με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Μάλιστα οι λογιστές από την πλευρά τους ζητούν να δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε λευκή απεργία και δεν θα αποστείλουν καμία φορολογική δήλωση μέχρι τη Δευτέρα.


Το υπουργείο από την πλευρά του υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο σύστημα και όλες οι διαδικασίες προχωρούν ομαλότατα, γι αυτό και ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχαρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε πως δεν βλέπει κανένα λόγο για να δοθεί παράταση.

Οι φοροτεχνικοί επιμένουν – Παράταση αλλιώς «λευκή απεργία»

Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς το σύστημα του taxisnet παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην υποδοχή των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις 1.800.000 δηλώσεις έχουν καταχωρηθεί, ενώ άλλες 350.000 είναι στο… περίμενε.

Οι φοροτεχνικοί μάλιστα απειλούν με «λευκή απεργία» ως τη Δευτέρα απαιτώντας να δοθεί γενναία παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου τονίζοντας ότι το σύστημα δεν αντέχει για να υποδεχθεί τον όγκο των δηλώσεων.

Υπουργείο Οικονομικών: Ούτε τις μισές δηλώσεις από όσες αντέχει το σύστημα δεν έχουν στείλει

Από την πλευρά του το υπουργείο διαψεύδει τα περί προβλημάτων και σε ανακοίνωση του τονίζει ότι οι δηλώσεις που καθημερινά υποβάλλονται είναι λιγότερες απ’ όσες είναι προγραμματισμένο να αντέξει το σύστημα και κατηγορεί τους φοροτεχνικούς για παιχνίδια. Συγκεκριμένα αναφέρει πως θα μπορούσε να «σηκώσει» 150.000 δηλώσεις και έως τώρα έχει δεχθεί 70.000.

Παράλληλα για την παράταση που ζητούν οι λογιστές υποστηρίζει πως μέσα στον Αύγουστο αναμένονται εργασίες αναβάθμισης του συστήματος ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην υποδοχή των δηλώσεων τόσο εισοδήματος όσο και των δηλώσεων ΦΠΑ.

Ατελείωτες ουρές στις Εφορίες

Στις Εφορίες και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μητρώου επικρατεί το αδιαχώρητο με τους φορολογούμενους που σπεύδουν να προμηθευτούν τον «πολύτιμο» κλειδάριθμο για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση. Επίσης πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ενημερωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα ότι θα τους αποσταλεί ο κλειδάριθμος με συστημένη επιστολή δεν τον έχουν παραλάβει ακόμη.

Εχουν μπλοκαριστεί τα εκκαθαριστικά

Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται στις ταχυδρομικές υπηρεσίες και είναι έτοιμα να ταχυδρομηθούν στους παραλήπτες τους. Από αυτά οι 253.000 παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών καλούνται να πληρώσουν 751 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.

Ποιοι πληρώνουν, ποιοι εισπράττουν, ποιοι είναι τυχεροί

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι 1 στους 3 θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρους, ενώ μόλις 1 στους 13 θα είναι τυχερός και θα κληθεί να εισπράξει επιστροφή φόρου. Συγκεκριμένα από τους 780.000 φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα πρώτα εκκαθαριστικά, μόνο οι 253.000 (32,7% του συνόλου) θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους.

Από την άλλη μόλις 57.000 περίπου (7,7% του συνόλου) θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου. Οι 57.000 παραλήπτες πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα κληθούν να εισπράξουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους μόλις 15 εκατ. ευρώ. Σε πραγματικούς αριθμούς στον καθέναν αντιστοιχεί, δηλαδή, κατά μέσον όρο επιστροφή φόρου 263 ευρώ.

Οι υπόλοιποι 470.000 περίπου φορολογούμενοι (60% του συνόλου) θα παραλάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι 253.000 παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα καλούνται να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 751 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.

Οι ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΦ είναι οι εξής:

1,2 ως 22/7
3,4 ως 29/7
5,6 ως 5/8
7,8 ως 12/8
9 ως 26/8
0 ως 30/8
Από το Blogger.