Header Ads

Ερωτήματα για την αυτοκτονία του μετανάστη μέσα στο κρατητήριο του Α.Τ. Σερβίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ
Μια εβδομάδα πέρασε κι όμως καμιά επίσημη αρχή δεν ένιωσε την υποχρέωση αλλά και την στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία να παράσχει δημόσια ενημέρωση και να λογοδοτήσει για τις συνθήκες κράτησης που οδήγησαν τον άτυχο αυτόχειρα από το Πακιστάν, έγκλειστο στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Σερβίων, στην απεγνωσμένη πράξη του. Είναι το δεύτερο επεισόδιο που σημειώνεται στην κοντινή περιοχή μας (το άλλο έγινε στα Γρεβενά ένα μήνα πριν) γεγονός που μας βάζει σε υπόνοιες ότι εδώ κάτι περίεργο συμβαίνει και μάλλον συστηματικά. Έχει, δε, πιθανόν, σχέση με κάποια ακραία και αυθαίρετη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και εδράζεται σε ορισμένες εστίες ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων.


Η (κατ’ ευφημισμό;) ευνομούμενη και δημοκρατικά λειτουργούσα κοινωνία μας θα έπρεπε να επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και θα περίμενε κανείς απαντήσεις από τους υπεύθυνους δημόσιους φορείς. Η παράληψη αυτή αποτελεί μία ακόμα μελανή κηλίδα στα δημοκρατικά, ανθρωπιστικά, αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά ιδεώδη του λαού μας και ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας με τις δημοκρατικές παραδόσεις και αγώνες που τη χαρακτηρίζουν.

Απαιτούμαι, λοιπόν, να ενημερωθεί άμεσα η κοινωνία μας και να δοθούν εξηγήσεις για το έγκλημα, που διαπράχθηκε κατά της αξίας της ανθρώπινης ζωής, αλλά και της δημοκρατικής υπόστασης της κοινωνίας μας. Συγκεκριμένα απαιτούμε και μάλιστα άμεσα απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

· Για ποιο λόγο συνελήφθη και πόσο καιρό ήταν έγκλειστος ο αυτόχειρας συνάνθρωπός μας;

· Ποιες ήταν οι ακριβείς συνθήκες διαβίωσης του (φαγητό, ύπνος, καθαριότητα, προαυλισμός, κλπ προβλεπόμενα από το νόμο) και αν τηρήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις και διαδικασίες για την απόφαση κράτησης του;

· Δικαιολογείται (και από πού προβλέπεται) η αναγκαιότητα εγκλεισμού του και για πόσο διάστημα; Ποιος ανέλαβε την ευθύνη για την κράτηση του;

· Υπήρξε κάποια ιδιαίτερη συμπεριφορά ή επεισόδιο απέναντι στον συγκεκριμένο κρατούμενο που να πυροδότησε στην απονενοημένη απόφαση του.

· Υπάρχουν άλλοι έγκλειστοι στο κρατητήριο; Για ποιους λόγους, από πότε, κάτω από ποιες συνθήκες και με τίνος απόφαση και ευθύνη.



Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η αδιαφορία για τους κατατρεγμένους της γης και για τα μαρτύρια που περνούν. Να μην πάει χαμένη και αυτή η θυσία του άτυχου συνανθρώπου μας, ο οποίος αναζητώντας μια καλύτερη τύχη ξεκίνησε από τις εσχατιές της γης, άντεξε σε μια σειρά περιπέτειες και κακουχίες και δεν κατάφερε να ανταπεξέρθει στις συνθήκες ασφάλειας της «πολιτισμένης» μας χώρας. Το οφείλουμε και στους συμπάσχοντες ομοιοπαθείς μετανάστες, τους οποίους ενώ τους θεωρούμε χρήσιμους και τους ψάχνουμε για τη δουλειά μας, όταν αυτή ολοκληρωθεί, τους εγκαταλείπουμε ανυπεράσπιστους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις του προτείνει διευρυμένη νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών, χορήγηση πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες, δημιουργία υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας, από-γκετοποίησης των περιοχών όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών, διεκδίκησης μιας άλλης Ευρωπαϊκής πολιτικής για τους μετανάστες και πρόσφυγες και να αλλάξει η οικονομική πολιτική προς όφελος όλων των εργαζομένων, ελλήνων και μεταναστών.

Επιβάλλεται, τέλος, να τοποθετηθούν οι τοπικές αρχές και φορείς (Δήμος, σύλλογοι κλπ) για το γεγονός, αλλά και γενικότερα για το μεταναστευτικό και να προβληματιστούμε για τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και των μηχανισμών της, διότι η κατάληξη αυτή του συνανθρώπου μας αποτελεί πρόβλημα για το επίπεδο του πολιτισμού μας και κυρίως της ευαισθησίας της κοινωνίας μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.



17-7-2013

Οργάνωση Μελών

ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
Από το Blogger.