Header Ads

ΣΥΡΙΖΑ Εορδαίας: Για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η συγκυβέρνηση, την ώρα που ο λαός βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση, αντί να προχωρήσει σε μειώσεις, επιβάλλει νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος .
Αυξάνει στους οικιακούς καταναλωτές κατά 118% το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, από 9,5 σε 20,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν μάλιστα πριν από ένα χρόνο οι οικιακοί καταναλωτές πλήρωναν 3 ευρώ την μεγαβατώρα. Συγχρόνως, προχώρησε και σε μεγάλες αυξήσεις στους αγρότες και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, στους μεγαλοβιομηχάνους όμως έκανε μειώσεως .

Για την επιβολή της αύξησης αυτής επικαλείται το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Όμως το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε πρώτα από όλα από τις πολιτικές επιλογές της ιδιωτικοποίησης της ενέργεια , τις προκλητικές ενισχύσεις με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος από Φυσικό Αέριο, αλλά και την ανικανότητα ή την αδιαφορία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να σχεδιάσουν με σωστό τρόπο τη διείσδυση των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργεια. Δημιούργησαν προσδοκίες σε χιλιάδες μικροεπενδυτές, τους οποίους προέτρεψαν να επενδύσουν τις οικονομίες τους ,χωρίς να ενδιαφέρονται πώς θα πληρωθούν. Στη συνέχεια, κούρεψαν τις εγγυημένες ταρίφες τους με οριζόντιο τρόπο. Επιβάλλοντας εισφορά επί του τζίρου κατάφεραν ώστε κάποιοι από αυτούς όχι μόνο να μη έχουν στοιχειώδη απόδοση, αλλά να βάζουν και από την τσέπη τους για να πληρώνουν τα δάνειά τους.

Και επειδή ούτε αυτό το χαράτσι έλυσε το πρόβλημα, καταφεύγουν στο γνωστό υποζύγιο ,το λαό ,να πληρώσει αυτός με το υστέρημα του τις πολιτικές τους επιλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει προτείνει τρόπο να λυθεί το πρόβλημα:

1. Να σταματήσει η προκλητική επιδότηση των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγων ηλεκτρικού ρεύματος από Φυσικό Αέριο.

2. Να πληρώσουν όλοι αναλογικά και όχι με οριζόντιο τρόπο, αλλά με κριτήρια το μέγεθος και το κόστος ώστε να είναι κοινωνικά δίκαιος ο τρόπος. Όμως η κυβέρνηση πιστή στις μνημονιακές και ταξικές επιλογές της δε θέλει να δυσαρεστήσει τους ταξικούς της φίλους και να θίξει τα συμφέροντα των μεγάλων επενδυτών ΑΠΕ και Φ. Α. και επιβαρύνει για μια ακόμη φορά το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και στο τομέα των ΑΠΕ έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα ενταγμένο σε ένα γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό, που, όταν ο λαός με τους αγώνες του και την ψήφο του τον επιλέξει στη διακυβέρνηση της χώρας, θα το υλοποιήσει ,ώστε να είναι το ρεύμα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και να παρέχεται με τον πιο φθηνό και οικολογικό τρόπο



Το Γραφείο Τύπου
Από το Blogger.