Header Ads

Τα ρετιρέ προσθέτουν χρόνια και υγεία!

Κατοικείτε σε ισόγειο ή στον πρώτο όροφο και θέλετε να ζήσετε πολλά χρόνια υγιείς και ευτυχισμένοι; Μάλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να επιτύχετε το στόχο σας, σύμφωνα με Ελβετούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης!


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία μελέτης περισσότερων από ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπων και τα οποία δημοσιεύθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (European Journal of Epidemiology), η διαμονή σε ένα διαμέρισμα στον τέταρτο ή ακόμη και τον όγδοο όροφο ίσως να είναι το κλειδί για πολλά και καλά χρόνια ζωής.

Από τα ευρήματα της μελέτης διαπιστώνεται ότι η διαβίωση σε ρετιρέ προσθέτει χρόνια, καθώς οι πιθανότητες θανάτου από νοσήματα των πνευμόνων ήταν κατά 40% περισσότερες μεταξύ όσων διαμένουν σε ισόγειες κατοικίες σε σύγκριση με όσους μένουν σε διαμέρισμα του ογδόου ορόφου ή ακόμη ψηλότερα.

Σε ότι αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν κατά 35% υψηλότερα μεταξύ εκείνων που διαμένουν στο ισόγειο, ενώ τα ποσοστά καρκίνου των πνευμόνων αυξάνονταν κατά 22%.

Συνολικά, αναφέρουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βέρνης, όσοι διαμένουν σε ισόγειες κατοικίες είχαν κατά 22% περισσότερες πιθανότητες πρώιμου θανάτου από κάθε αίτιο συγκριτικά με όσους κατοικούν στον όγδοο όροφο ψηλών κτιρίων ή ακόμη υψηλότερα.

Ενδεχομένως, σύμφωνα με τους ειδικούς, εκείνοι που κατοικούν σε ψηλούς ορόφους χρησιμοποιούν συχνότερα τις σκάλες γι’ αυτό και έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση. Από την άλλη μεριά, εκτιμούν ότι όσοι διαμένουν στο ισόγειο εκτίθενται περισσότερο στην ηχορύπανση και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Υπάρχει όμως και ένα μειονέκτημα για όσους μένουν σε ρετιρέ… Και αυτό έχει να κάνει με το το ποσοστό του θανάτου από αυτοκτονίες, το οποίο ήταν υψηλότερο για όσους έμεναν σε ορόφους συγκριτικά με το ισόγειο. Οι κάτοικοι του ισογείου είχαν κατά 60% λιγότερες πιθανότητες να επιχειρήσουν την αυτοκτονία πηδώντας από το μπαλκόνι.
Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με πρόσφατη ισπανική έρευνα, προκύπτει ότι όσοι διαμένουν σε ουρανοξύστες έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά αλλεργικής ρινίτιδας συγκριτικά με όσους μένουν σε κατοικίες στην εξοχή.

Να σημειωθεί πάντως ότι ρετιρέ από ρετιρέ έχει τεράστια διαφορά. Διότι άλλο είναι να μένει κάποιος σε υψηλό όροφο πολυκατοικίας σε ελβετική πόλη κι άλλο να κατοικεί στον ενδέκατο όροφο εργατικής πολυκατοικίας στο Λονδίνο ή στα Τίρανα! Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι στην Ευρώπη η μία στις έξι κατοικίες είναι σε κτίρια με πολλούς ορόφους.
Από το Blogger.