Header Ads

Με λουκέτο απειλούν οι δήμοι, με παραιτήσεις οι δήμαρχοι - Στο δρόμο και οι καθηγητές

Να μείνουν κλειστοί οι δήμοι από Δευτέρα ως Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία ψηφίζεται το νέο πολυνομοσχέδιο, εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Κώστας Ασκούνης, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων της χώρας, που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Caravel.


Ο κ. Ασκούνης ζήτησε να εξαιρεθούν μόνο οι υπηρεσίες που αφορούν κοινωνικές και προνοιακές δομές για την Δευτέρα και την Τετάρτη, ενώ σε ότι αφορά τη συλλογή των απορριμμάτων στις τουριστικές περιοχές, να κριθεί αν θα σταματήσει ή όχι από τους κατά τόπους δημάρχους.

Το κλίμα πάντως κατά τη συνεδρίαση είναι ιδιαίτερα βαρύ και ήδη από πολλούς δημάρχους ακούγονται προτάσεις για παραιτήσεις ήδη από τώρα, όπως έκανε την Πέμπτη ο δήμαρχος της Ηγουμενίτσας και σχεδόν ολόκληρο το δημοτικό του συμβούλιο και έχει επίσης προτείνει, με απόφασή της, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμις Μπαλασόπουλος, κάλεσε από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, «όλα τα δημοτικά συμβούλια της επαρχίας να πιέσουν το Σαββατοκύριακο τους βουλευτές, οι οποίοι θα επισκεφθούν τις περιφέρειές τους, και να τους προειδοποιήσουν πως αν τελικά ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο θα καταστούν ανεπιθύμητοι στην εκλογική τους περιφέρεια».

Ο κ. Μπαλασόπουλος ανέφερε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεισέφερε στην διαθεσιμότητα του 2012 το 50% των υπαλλήλων που εντάχθηκαν σε αυτό το καθεστώς, και τώρα σε αυτήν πέφτει πάλι η μερίδα του λέοντος, αφού το 60% των νέων «διαθέσιμων» επίσης προέρχεται από τους δήμους, το προσωπικό των οποίων αποτελεί, ωστόσο, μόλις το 10% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.


Οι εργαζόμενοι σε απόγνωση

Ο δρόμος μπροστά από το Caravel παραμένει κλειστός από εκατοντάδες εργαζόμενους των δήμων. Οι περισσότεροι είναι δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες, οι υποψήφιοι διαθέσιμοι αυτής της «φουρνιάς».

Οι περισσότεροι φοράνε τα διακριτικά τους ρούχα. Μια παρέα σχολικών φυλάκων από το Γαλάτσι συζητάνε για την άδικη, όλες λένε, συκοφάντηση που τους γίνεται. «Επί πέντε χρόνια από το 2001 έως το 2006 δουλέψαμε χωρίς ένσημα, καθώς ήμασταν σε καθεστώς μαθητείας. Όταν γίναμε αορίστου χρόνου και μπορούσαμε να αναβαθμισθούμε μισθολογικά, σταμάτησαν οι βραδινές βάρδιες με πρόσχημα το οικονομικό κόστος· τα σχολεία, βέβαια, μένουν αφύλακτα» λέει η Τζένη.

Και σε αυτή την παρέα, αλλά και σε άλλα πηγαδάκια, ακούγονται διάφορα για την κυβέρνηση αλλά και για τους δημάρχους, που εμφανίζονται μαχητικοί στα δημοτικά συμβούλια, όμως στην ΚΕΔΕ και στις συζητήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες προτείνουν συμβιβαστικές λύσεις, όπως αναζήτηση προγραμμάτων ή δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων προκειμένου να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζόμενους.

«Κατά τη γνώμη μου» λέει ο Φίλιππος, επίσης σχολικός φύλακας στο Γαλάτσι, πατέρας τριών παιδιών με σύζυγο με αναπηρία, «σε κάποιο βαθμό υπάρχει ευθύνη και των δήμων. Τόσο καιρό απέφευγαν να προχωρήσουν σε αξιολογήσεις είτε γιατί δεν ήθελαν να στεναχωρήσουν κανέναν είτε για να προστατεύσουν δικούς τους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να την πληρώνουν ολόκληρες υπηρεσίες, όπως οι σχολικοί φύλακες και η δημοτική αστυνομία».

Έξω και μέσα από το ξενοδοχείο έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 600 εργαζόμενοι, όχι μόνο από την Αττική. «Πριν πέντε μήνες μετατάχθηκα στο Άργος από την Αθήνα» λέει ο κ. Νίκος Ντόβολος, δημοτικός αστυνομικός. «Προηγουμένως υπηρετούσα στην Αθήνα. Στην επαρχία η δουλειά και οι αρμοδιότητες μας είναι σαφώς περισσότερες. Πολλές φορές ξεπερνάμε το 8ωρο μας, δε γίνεται αλλιώς. Γι' αυτό και έχουμε τους πολίτες και τους επαγγελματίες της πόλης με το μέρος μας. Δε θα με πείραζε να πάρω μετάταξη στην ΕΛ.ΑΣ., αν είναι να μη χάσω τη δουλειά μου, όμως ως τώρα δεν έχουμε καμία διαβεβαίωση πως θα συμβεί κάτι τέτοιο. Από την Παρασκευή το πρωί και μετά έχουμε ακούσει τα πάντα».

Ο ίδιος δεν εμφανίζεται καθόλου σίγουρος πως μια πιθανή μετάταξη στην ΕΛ.ΑΣ. θα σημαίνει αποκλειστικά δουλειά γραφείου ή ελαφρία αστυνομική δουλειά. «Π.χ. στο Άργος αυτή τη στιγμή περιπολεί ένας ή δύο αστυνομικοί, σχεδόν όλη η δύναμη έχει μεταφερθεί ουσιαστικά στην Κόρινθο και στο κέντρο κράτησης (σσ. μεταναστών) που υπάρχει εκεί. Προκειμένου όμως να μη μείνω άνεργος θα έκανα οτιδήποτε μου ζητηθεί».


Μετωπική σύγκρουση

Το πρόγραμμα απολύσεων - κινητικότητας στο Δημόσιο εξελίσσεται πλέον σε μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με δήμους και συνδικάτα. Την Πέμπτη, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης απέδωσε στην κυβέρνηση απρονοησία και προχειρότητα, ενώ κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε να κλείσουν οι υπηρεσίες του Δήμου τις ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη Θεσσαλονίκη συνεδριάζει το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο και έξω από το κτίριο έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση οι υπάλληλοι του Δήμου.

Το Σάββατο οι δημοτικοί υπάλληλοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ τη Δευτέρα, παραμονή ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Η συγκέντρωση ενδέχεται, μάλιστα να συνδυαστεί με συναυλία, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ολονύκτιας παραμονής.

Την Τρίτη θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Στο δρόμο και οι καθηγητές

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες στους κόλπους της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο και αποφάσισε σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων, για να εκφράσουν οι καθηγητές την αντίθεσή τους στις υποχρεωτικές μετατάξεις, στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.

Το μεσημέρι της Παρασκευής οργανώθηκε μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής στην οδό Τσόχα 13 στους Αμπελόκηπους.

Τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΟΛΜΕ, ενώ αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ραδιοφωνικό σποτ εναντίον των νέων μέτρων, να ενημερώσουν οι γονείς με επιστολές για τις εξελίξεις, να γίνουν καταχωρίσεις σε εφημερίδες με τα αιτήματά τους.

Οι καθηγητές θα συμμετάσχουν και στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τη Δευτέρα, μαζί με άλλους εργαζομένους, στις 7 το απόγευμα. Νέα συγκέντρωση προγραμματίζουν την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος μαζί με τους άλλους εργαζόμενους.

Οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης έκαναν την Παρασκεύη εξόρμηση ενημέρωσης στα επαγγελματικά λύκεια και παρέμβαση στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στις 7 το απόγευμα θα συμμετάσχουν σε πορεία με άλλα σωματεία εργαζομένων με κατάληξη το κτίριο της ΕΤ-3 στη Λ. Στρατού.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Από το Blogger.