Header Ads

Γιάννης Παπαϊορδανίδης: Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έρχεται όλο και πιο κοντά. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι το Π.Σ. έχει δεδομένη απόφαση για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Επιχείρησης. Το τελευταίο μάλιστα «σχέδιο» που διέρρευσε είναι το χειρότερο από όλα. Διότι η καθετοποιημένη πώληση που θα επιχειρηθεί τεμαχίζει τα πολυτιμότερα περιουσιακά «στοιχεία» της ΔΕΗ: το ανθρώπινο δυναμικό, τα δίκτυα μεταφοράς και των ορυκτό και υδάτινο πλούτο που εκμεταλλεύεται. Και όχι μόνο αυτό, ιδιωτικοποιεί και την υπόλοιπη «μεγάλη» ΔΕΗ.

Η Δυτική Μακεδονία δεν αντέχει να αντιμετωπίσει και αυτό το μεγάλο ζήτημα χωρισμένη. Νομίζω ότι το παράδειγμα διαχείρισης όλων των προηγούμενων συγχωνεύσεων και καταργήσεων πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους: πολιτικό προσωπικό και πολίτες.
Αν προσπαθήσουμε να τοποθετηθούμε κάθε θεσμός και βαθμός (αυτοδιοικητικός, συνδικαλιστικός, πολιτικός) ξεχωριστά είναι βέβαιο ότι δεν θα ληφθούμε υπόψη. Η κυβέρνηση αξιοποιεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά τον κοινωνικό αυτοματισμό και την τηλεοπτική προπαγάνδα. Οι εργαζόμενοι θα είναι τα πρώτα θύματα. Όλες οι περιβαλλοντικές και οικονομικές διεκδικήσεις θα γίνουν «συντεχνιακά παιχνίδια» και «τροχοπέδη των μεταρρυθμίσεων».
Στο κλίμα αυτό είχαμε ζητήσει ήδη από τις 22 Μαΐου κατά την διάρκεια του Π.Σ. την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης. Αντί κάποιας δέσμευσης, λάβαμε από τον κ. Περιφερειάρχη την αόριστη απάντηση σύγκλησης του Π.Σ. με μοναδικό θέμα τη ΔΕΗ. Φαίνεται όμως, ότι οι προεκλογικοί υπολογισμοί του κ. Περιφερειάρχη και η θερινή ραστώνη φρενάρουν τις όποιες αντιδράσεις.
Αντιπαρερχόμενοι τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες της περιφερειακής αρχής, πρέπει να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα, ώστε να διατηρηθεί ενιαία η επιχείρηση και όλα τα δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο.
Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Είναι ζήτημα αναπτυξιακών επιταγών.


Γιάννης Παπαϊορδανίδης
Από το Blogger.