Header Ads

«Οι διαδικασίες αδειοδότησης για τις εργασίες στην Παμβώτιδα είναι χρηστικές και νόμιμες»

Ανακοίνωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας
Με αφορμή, τα πολλαπλά δημοσιεύματα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο των Ιωαννίνων, αλλά και τις συνεχείς καταγγελίες του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, αναφορικά με:
α) τις δήθεν «καταστροφικές» εργασίες του Δήμου Ιωαννιτών πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας στη λίμνη Παμβώτιδα, β) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επίμαχων τεμαχίων 188 και 189 και γ) τους δήθεν «αποκρυπτόμενους» σκοπούς του έργου (π.χ. κατασκευή πίστας θαλάσσιου Σκι), που «υποθάλπουν» με τις ενέργειές τους οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ηπείρου η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ό,τι την αφορά ξεκαθαρίζει πως όλο αυτό το διάστημα (από τις αρχές του έτους οπότε και προέκυψε το θέμα, μέχρι σήμερα) ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με γνώμονα την προστασία του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας.

Συγκεκριμένα:

Έχει πραγματοποιήσει στην περιοχή όπου γίνονται οι εργασίες τέσσερις αυτοψίες και όταν χρειάστηκε δε δίστασε να διατάξει και την άμεση διακοπή τους.
Με έγγραφά της έχει ενημερώσει το Τμήμα Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου , που είναι το κατά το νόμο αρμόδιο, για τις διαπιστώσεις των υπαλλήλων της κατά τις επιτόπιες επισκέψεις τους προκειμένου να δρομολογηθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία (επιβολή διοικητικών κυρώσεων) και παράλληλα
Με αντίστοιχα έγγραφα έχει ενημερώσει τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.
Για την χορήγηση της άδειας εκτέλεσης του έργου προστασίας-διαχείρισης του οικοτόπου πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας και την τροποποίησή της, ελήφθησαν υπόψη όλα όσα απαιτούνται για την χορήγηση άδειας χρήσης νερού-εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων για έργο προστασίας-διαχείρισης οικοτόπων, σύμφωνα πάντα με την κείμενη Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία. Στην περίπτωση που ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος σημειωτέον είναι ο κύριος και κάτοχος του έργου (νόμιμη μετεγγραφή του 1995 των τεμαχίων εκτέλεσης του έργου, στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Ιωαννίνων, στον τόμο με αριθμό 1206, α.α. 8, που ουδέποτε έχει προσβληθεί και αμφισβητηθεί), θελήσει να ασκήσει άλλες δραστηριότητες (αθλητικές, τουριστικές, περιβαλλοντικές κλπ), που είναι σε συμφωνία με τους στόχους υλοποίησης του υπόψη έργου, με τα διαχειριστικά σχέδια, ή με τις δράσεις για τις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Μητρώου προστατευόμενων περιοχών, οφείλει να υποβάλλει σχετικό αίτημα, το οποίο θα εξεταστεί από τους αρμόδιους φορείς, θα ελεγχθεί η συμβατότητα του και θα χορηγηθεί ή όχι η σχετική άδεια για όσο διάστημα θα διαρκέσει η δραστηριότητα.

Ως εκ τούτου γίνεται φανερό ότι, από πλευράς Διοίκησης δεν υπάρχει καμιά απόκρυψη πραγματικών σκοπών, ούτε μεθοδεύονται πλαγίως άλλες δράσεις. Το υπόψη έργο είναι και θα παραμείνει έργο προστασίας οικοσυστήματος, έργο ανάδειξης και αναβάθμισης των υδάτων (με πρόθεση περαιτέρω αξιοποίησης, μετά την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων και του Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη Παμβώτιδα) και κάθε αιτούμενη δραστηριότητα θα εξετάζεται από την Πολιτεία αναλόγως (θεσμικά και χρονικά).



Σε ό,τι αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής όπου γίνονται οι εργασίες και το οποίο αμφισβητείται από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος με δεδομένο ότι απαιτείται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου στον οποίο θα γίνεται η χρήση του νερού (παράρτημα IV, παράγραφος 2, ΚΥΑ 43504/2003), ελήφθησαν υπόψη το απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα διανομής αγροκτήματος «Στρούνι» του 1933 καθώς και το απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα αναμόρφωσης 1994 των διανομών 1933 και 1953, στο οποίο τα τεμάχια 188 και 189 που προέκυψαν από κατατμήσεις των τεμαχίων 139 και 244, εντός των οποίων εκτελείται το έργο, εγγράφονται στην Κοινότητα Αμφιθέας, μετέπειτα Δήμος Περάματος, τελικά Δήμος Ιωαννιτών. Βάσει αυτού, η Κοινότητα Αμφιθέας το 1995 προβαίνει σε νόμιμη μετεγγραφή των τεμαχίων (πλην άλλων) 188 και 189, στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Ιωαννίνων, στον τόμο με αριθμό 1206, α.α. 8, και ουδέποτε η υπόψη μετεγγραφή έχει προσβληθεί ή αμφισβητηθεί.

Όσο για την αριθ. 4726/24-06-2004 απόφαση Νομάρχη Ιωαννίνων με την οποία διαγράφεται η παρατήρηση Κοινότητα Αμφιθέας, από την αναμόρφωση του Κτηματολογικού πίνακα του 1994, φαίνεται να τη γνωρίζουν μόνο η υπηρεσία που την εξέδωσε (καθώς υπογράφεται με εξουσιοδότηση υπογραφής,) και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος που την επικαλείται καθώς:

Δεν προωθήθηκε η τροποποίηση της μετεγγραφής στο Υποθηκοφυλακείο
Δεν κοινοποιήθηκε στον Νομάρχη Ιωαννίνων (δεν περιλαμβάνεται στους αποδέκτες του πίνακα αποδεκτών).
Δεν κοινοποιήθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ως όφειλε, ώστε ως Δημόσιος φορέας να πράξει όλα όσα προβλέπονται για την προστασία και διαχείριση των σχετικών εκτάσεων.
Δεν ήταν γνωστή στην επιτροπή χωροθέτησης με εισήγηση της οποίας καθορίστηκε η οριοθέτηση όχθης και παρόχθιας ζώνης της λίμνης με την αριθ. 39750/9247/06-08-2012 απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.



Η Διεύθυνση Υδάτων εν τέλει, δεν κατανοεί την εμμονή ορισμένων για τη μη εκτέλεση των εργασιών καθώς θεωρεί ότι όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης υπήρξαν και παραμένουν απολύτως χρηστικές και νόμιμες, με εξαίρεση ορισμένους εσφαλμένους χειρισμούς και ενέργειες από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών (για τις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί οι προβλεπόμενες Διοικητικές κυρώσεις). Ωστόσο θα μπορούσαν εν μέρη να δικαιολογηθούν δεδομένης της πρωτοποριακής φύσης της υπόψη αδειοδότησης και του εξαιρετικά σύνθετου Νομικού, Θεσμικού, αλλά και οντολογικού πλαισίου αναφοράς, βάσει του οποίου αδειοδοτήθηκε το υπόψη έργο (ποιοτικής φύσης κριτήρια, σχετικά πρόσφατη Νομοθεσία, πολλές ερμηνευτικές εγκύκλιοι, τροποποιήσεις αυτών λόγω προγράμματος Καλλικράτη κ.λ.π.).
Από το Blogger.