Header Ads

Ψήφισμα για τον κλειστό δρόμο Βελβεντού - Καταφυγίου

Μετά από πρόταση του Ορειβατικού Συλλόγου Βελβεντού οι κατωθι υπογεγραμμένοι Ορειβατικοί Σύλλογοι που συναντήθηκαν μέσω της Περιφέρειας Ορειβατικών Συλλόγων Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας στην 30η Βορειοελλαδική Ορειβατική Συνάντηση (Β.Ο.Σ.), της Σαρακατσάνας Πιερίων, που πραγματοποιήθηκε στις 29/6/2013 καταγγέλλουν τους κινδύνους από το θέμα του κλειστού επί πολύ καιρό τώρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου Βελβεντού-Καταφυγίου στο γνωστό σημείο των κατολισθήσεων (20ο χλμ).


Η πρόσβαση στο Καταφύγι για όσους επιθυμούν να ανεβούν από το Βελβεντό στον ορεινό οικισμό του Καταφυγίου πρέπει να γίνεται εναλλακτικά από τον χωματόδρομο μέσω του οικισμού της Αγίας Κυριακής. Το αντίστοιχο ισχύει και για τους επισκέπτες των όμορων Νομών Πιερίας και Ημαθίας που επιθυμούν να επισκεφτούν το Νομό Κοζάνης μέσω του Καταφυγίου.

Από τον κλειστό δρόμο πλήττονται εδώ και δυο χρόνια οι προς μετακίνηση δημότες του Βελβεντού προς το Καταφύγι, οι επισκέπτες των όμορων ορεινών περιοχών και γενικά η επισκεψιμότητα στην ορεινή περιοχή και μαζί οι τοπικές επιχειρήσεις που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν στον «ακριτικό» ορεινό οικισμό.

Προχωρώντας όμως το καλοκαίρι (το δεύτερο στη σειρά) δημιουργείται άλλο ένα μείζον θέμα για την ασφάλεια, την πυροπροστασία και την δασοπυρόσβεση στα ορεινά Πιέρια. Ο κλειστός δρόμος σε κομβικό σημείο του βουνού δεν βοηθάει την άμεση επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Κάθε προσέγγιση του ορεινού όγκου των Δυτικών Πιερίων μέσω Αγίας Κυριακής για τα αυτοκίνητα και το προσωπικό άμεσης επέμβασης καθώς και των δεκάδων εθελοντών (μεταξύ των οποίων και οι Ορειβάτες) θα είναι και ιδιαιτέρως καθυστερημένη και μοιραία για όλους μας. Δυστυχώς την καταστροφική μανία της φωτιάς την γνώρισε για τα καλά το Δάσος των Πιερίων το καλοκαίρι του 2007 και οι πληγές στο ορεινό οικοσύστημα του βουνού των Πιερίδων Μουσών είναι ανεπούλωτες.

Εκφράζουμε την αγωνία και την ανησυχία μας προς όλους τους αρμοδίους και ζητάμε την άμεση επέμβασή τους για να ανοίξει ο κλειστός δρόμος Βελβεντού- Καταφυγίου.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από τους Ορειβατικούς Συλλόγους:

1.ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
2.ΣΕΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
3.ΕΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
4.ΣΕΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
5.ΧΟΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
6.ΟΛΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
7.ΣΧΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
8.ΣΕΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
9.ΕΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

10.ΕΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

11.ΕΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

12.ΧΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

13.Ο.Λ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

14.ΕΟΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

15.ΕΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

16.ΕΟΣ ΜΠΕΛΕΣ

17.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί στους εξής αποδέκτες:

1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

2. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

3. Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

4. ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

5. Δ/ΝΣΗ ΠΥΡΟΣΒ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

6. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

7. ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

8. ΠΣΕΑ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

9. ΜΜΕ ΝΟΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΗΜΑΘΙΑΣ & ΠΙΕΡΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Από το Blogger.