Header Ads

Κεραμίδα για τους φορολογούμενους με τα εκκαθαριστικά -Ενας στους τρεις θα πληρώσει επιπλέον φόρους

Ερχονται σιγά σιγά τα εκκαθαριστικά και παγώνουν τα χαμόγελα των φορολογούμενων, αφού η Εφορία για ακόμα μία χρονιά τους καλεί να περάσουν από τα ταμεία της. Ηδη τα πρώτα 780.000 εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται στις ταχυδρομικές υπηρεσίες και είναι έτοιμα να ταχυδρομηθούν στους παραλήπτες τους. Από αυτά οι 253.000 παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών καλούνται να πληρώσουν 751 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.


Ποιοι πληρώνουν, ποιοι εισπράττουν, ποιοι είναι τυχεροί

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι 1 στους 3 θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρους, ενώ μόλις 1 στους 13 θα είναι τυχερός και θα κληθεί να εισπράξει επιστροφή φόρου. Συγκεκριμένα από τους 780.000 φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα πρώτα εκκαθαριστικά, μόνο οι 253.000 (32,7% του συνόλου) θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους.

Από την άλλη μόλις 57.000 περίπου (7,7% του συνόλου) θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου. Οι 57.000 παραλήπτες πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα κληθούν να εισπράξουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους μόλις 15 εκατ. ευρώ. Σε πραγματικούς αριθμούς στον καθέναν αντιστοιχεί, δηλαδή, κατά μέσον όρο επιστροφή φόρου 263 ευρώ.

Οι υπόλοιποι 470.000 περίπου φορολογούμενοι (60% του συνόλου) θα παραλάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι 253.000 παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα καλούνται να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 751 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.

Σε δόσεις η εξόφληση στην Εφορία

Για όσους φορολογούμενους το συνολικό ποσό του φόρου που αναγράφει σε χρεωστικό εκκαθαριστικό, εφόσον υπερβαίνει τα 300 ευρώ, θα μπορούν να εξοφληθούν σε 3 δόσεις. Η πρώτη δόση θα εξοφληθεί τέλος Ιουλίου ή Αυγούστου. Η δεύτερη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου και η τρίτη μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση όμως που το συνολικό χρεωστικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ, τότε οι φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ το ποσό.

Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο -Βλέπουν «τρύπα» στα έσοδα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό ποσό των φόρων που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των πρώτων 780.000 φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι μόλις 175 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι από την εκκαθάριση των πρώτων 900.000 δηλώσεων είχαν βεβαιωθεί φόροι ύψους 820 εκατ. ευρώ, πράγμα που προοιωνίζεται «τρύπα» στα έσοδα του Δημοσίου.

Πέρυσι, το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 5 δισ. ευρώ από τους τρεις αυτούς φόρους που βεβαιώθηκαν μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Συνεπώς, για φέτος έχει προβλεφθεί ήδη μια μείωση των εσόδων από τα εκκαθαριστικά, της τάξεως του 26%. Μέχρι στιγμής όμως η μείωση φθάνει το 78,6% και αφορά έσοδα τα οποία θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν με έναν μήνα καθυστέρηση.

Οι άνεργοι μειώνουν τα φορολογικά έσοδα

Για τη σημαντική μείωση στα φορολογικά έσοδα που περιμένει να δει το οικονομικό επιτελείο ευθύνεται η μείωση των εισοδημάτων που δηλώνονται φέτος σε σύγκριση με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν πέρυσι. Αιτία είναι η δραστική αύξηση της ανεργίας, αλλά και της μείωσης των μισθών, οι γενικευμένες περικοπές στις αποδοχές και τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα που οδήγησαν σε συρρίκνωση των φορολογητέων εισοδημάτων.

Πηγή: iefimerida.gr
Από το Blogger.