Header Ads

48ωρο λουκέτο σε όποιον «φοροκλέβει»

Αποφασισμένο να μην αφήσει να πάει χαμένο το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ, είναι το υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει μια και καλή τους λογαριασμούς του με το κλάδο της εστίασης, που βαρύνεται με εκρηκτικά και προκλητικά ποσοστά φοροδιαφυγής.


Έτσι, πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία κυρίων που υπογράφηκε με όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εξαπολύσει από αυτό το Σαββατοκύριακο κιόλας, χωρίς να περιμένει τη 1η Αυγούστου, μπαράζ ελέγχων σε νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια, απειλώντας τους παραβάτες με λουκέτα 48 ωρών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δοθεί εντολές τόσο στο ΣΔΟΕ όσο και στις εφορίες, να ενεργοποιήσουν τις διατάξεις του νόμου 3888 του 2010, οι οποίες προβλέπουν άμεση σφράγιση των καταστημάτων, των εστιατορίων κ.λ.π. για 48 ώρες, εφόσον κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί είτε ότι δεν εξέδωσαν πάνω από 10 αποδείξεις είτε ότι οι αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν υπερβαίνουν συνολικά τα 500 ευρώ. Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο νόμο, εάν η ίδια επιχείριση είναι υπότροπη, δηλαδή μέσα στην ίδια χρήση εντοπιστεί εκ νέου ότι υπέπεσε στην ίδια παράβαση, τότε το “λουκέτο” είναι για 1 μήνα!

Πέρα από αυτό, αναμένεται η Υπογραφή Απόφασης, με την οποία θα συγκροτούνται εκ νέου ελεγκτικά κλιμάκια σε εφορίες, με στόχο τον έλεγχο από 1/8 για την έκδοση αποδείξεων, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει σκέψη για νομοθετική διάταξη, που θα απλοποιεί τις διαδικασίες ελέγχου και επιβολής διοικητικών κυρώσεων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα της μη έκδοσης αποδείξεων.

Το Φθινόπωρο αναμένεται, επίσης, πλαίσιο φορολογικών διατάξεων, στις οποίες θα συμπεριληφθούν και κίνητρα συλλογής αποδείξεων για τους πολίτες. Η βασική κατεύθυνση είναι να πριμοδοτείται η συλλογή μέσω επιστροφής φόρου αλλά και η παροχή κινήτρων για τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.
Από το Blogger.