Header Ads

Συζητείται συνεργασία της ΔΕΗ με τοπικές επιχειρήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

-Επισκέψεις της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Π.Ε. Κοζάνης σε ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε της περιοχής για τη στήριξη συνεργασιών με τις τοπικές επιχειρήσεις


Προγραμματισμένες επισκέψεις σε ανώτερα στελέχη των εργοστασιακών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ της περιοχή μας ξεκίνησε ήδη και πραγματοποιεί εντός του Ιουλίου 2013 η Διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Π.Ε. Κοζάνης, με επικεφαλής τον Πρόεδρο αυτού κ. Κώστα Κυριακίδη. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια των πρωτοβουλιών και ενεργειών του Επιμελητηρίου για την ενδυνάμωση των συνεργασιών μεταξύ των τοπικών Μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και των επιχειρήσεων της περιοχής, που επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία λόγω της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που βιώνουν έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις της διοίκησης του Επιμελητηρίου στον Δ/ντή ΑΗΣ Καρδιάς, κ. Εμμανουήλ Παπαϊωάννου, στην Δ/ντρια ΛΚΔΜ, κα Όλγα Κουρίδου, στον Δ/ντή Υ.Η.Σ. Πολυφύτου, κ. Ιωάννη Παναγιωτίδη και στον Δ/ντή ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, κ. Νικόλαο Αποστολίδη, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις και στους Δ/ντές των Ορυχείων.

Στους παραπάνω Δ/ντές επιδόθηκε από τον κ. Κυριακίδη κατάσταση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή των επιχειρήσεων της Π.Ε. Κοζάνης, με τις οποίες θα πρέπει, όπως τόνισε, να ενισχυθεί η συνεργασία από πλευράς ΔΕΗ για να στηριχθεί η οικονομία της περιοχής και οι επιχειρήσεις που αφανίζονται από την κρίση.

Παραμένει, συνεπώς, περισσότερο από ποτέ επίκαιρη η ανάγκη όχι μόνο επαναφοράς του πάγιου- διαχρονικού αιτήματος του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής για περισσότερες συνεργασίες των τοπικών μονάδων και των ορυχείων της ΔΕΗ με τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως η ανάγκη της άμεσης προώθηση των συνεργασιών αυτών προς όφελος, εν κατακλείδι, της ίδιας της τοπικής κοινωνίας η οποία δυστυχώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της υψηλότατης ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία, που δυστυχώς επαυξάνεται από το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων.

Στη βάση αυτής της λογικής, αντηλλάγησαν απόψεις και αναζητήθηκαν λύσεις και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καίρια προβλήματα που οδήγησαν μέχρι στιγμής σε αποσπασματικές και ευκαιριακές συνεργασίες μεταξύ τοπικών επιχειρήσεων και ΔΕΗ, γεγονός που είχε αρνητικό αποτέλεσμα στην χρόνια επιζητούμενη από την τοπική κοινωνία δημιουργία ισχυρών βιομηχανικών συνεργασιών ΔΕΗ – τοπικών επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι Δ/ντές των ΑΗΣ και του ΛΚΔΜ επεσήμαναν την ανάγκη τα παραμεριστούν τα λάθη του παρελθόντος, δεδομένου ότι, όπως είπαν, «στα πλαίσια των επιταγών των καιρών η ΔΕΗ μπορεί και οφείλει πλέον να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, κυρίως μέσω της δημιουργίας δικτύων συνεργασιών με τις τοπικές επιχειρήσεις και όχι αποκλειστικά μέσω της εισοδηματικής δύναμης των εργαζομένων, όπως ίσχυε μέχρι πριν λίγα χρόνια».

Τόνισαν ακόμη ότι «οι συνθήκες επιβάλλουν η ΔΕΗ να είναι σύμμαχος και όχι «εχθρός» της τοπικής κοινωνίας», πράγμα που απολύτως ενστερνίζεται η Διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Προς την κατεύθυνση της επίτευξης του ζητούμενου και από τις δύο πλευρές έγινε κουβέντα για την καθιέρωση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο της διοργάνωσης εκ μέρους της ΔΕΗ, σε τοπικό επίπεδο, μιας εκδήλωσης με κύριο θεματικό άξονα την ενημέρωση για το πρόγραμμα Συμβάσεων Έργων και Προμηθειών της Δημόσιας Επιχείρησης για το επόμενο, κατά κύριο λόγο, έτος. Σκοπός της εκδήλωσης αυτής θα είναι η καλύτερη πληροφόρηση των τοπικών επιχειρήσεων σχετικά, γεγονός που θα τις οδηγήσει σε προγραμματισμό και καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων για διεκδίκηση της αναδοχής έργων με προσφορότερους όρους και καλύτερες δυνατές τιμές.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το συμπέρασμα που εξήχθη από όλες τις συναντήσεις που έγιναν είναι ότι «με την επίδραση καταλυτικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι η υπευθυνότητα και ο συντονισμός από μέρους των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, αλλά και της ΔΕΗ, μπορεί να γίνει στο θέμα της συνεργασίας ΔΕΗ –Τοπικών επιχειρήσεων μια νέα αρχή».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Κώστας Κυριακίδης, προκειμένου να διευκολύνει τη δημιουργία της ¨νέας αυτής αρχής¨, ήδη απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Δ.Σ της ΔΕΗ, κ. Αρθρούρο Ζερβό, από τον οποίο ζητά «Καθορισμό ορίου εφαρμογής απλοποιημένων διαδικασιών επιλογής αναδόχου για προμήθειες και έργα της ΔΕΗ ΑΕ, έως και του ποσού των 5.000 ευρώ».

Ακόμη, ο κ. Κυριακίδης επεσήμανε ότι «το Επιμελητήριο δεν πρόκειται να σταματήσει την προσπάθειά του για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του για ισχυρό τοπικό σύμφωνο στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων εκ μέρους της ΔΕΗ, αίτημα το οποίο μονίμως μέχρι τώρα αντικρούεται από τα συμφέροντα των Αθηνών και γι αυτό υπ’ αριθμό ένα αίτημα των παραγωγικών Τάξεων της Π.Ε. Κοζάνης και συνάμα διεκδίκηση του Επιμελητηρίου θα εξακολουθήσει να είναι η συμμετοχή στο Δ.Σ, της ΔΕΗ, εκτός από τους ξένους προς τον τόπο μας συμβούλους και τους συνδικαλιστές, και ενός τουλάχιστον θεσμικού Φορέα της περιοχής μας, που να μπορεί να διεκδικήσει και να υπεραμυνθεί των δικαίων και των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, η οποία Θέλει και μπορεί να είναι σύμμαχος της ΔΕΗ, αλλά δυστυχώς εμποδίζεται από τις αντίθετες με την ανάπτυξη της περιοχή μας σκοπιμότητες του «κέντρου».

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Από το Blogger.