Header Ads

Η εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» για τον ΕΟΠΥΥ Πτολεμαΐδας: Τσακώνονται και το δημόσιο χάνει λεφτά

Σε υπόθεση άμεσης προτεραιότητας έχει μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ καθώς η κατάσταση με τα χρέη του οργανισμού, τα οποία αυξάνονται ιλλιγιωδώς, φθάνει στο απροχώρητο με αποτέλεσμα να τίθεται καθημερινά ζήτημα επιβίωσης.


Τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται καθησυχαστικός και αναφέρει ότι ο ΕΟΠΠΥ δεν θα καταρρεύσει, τα χρέη του οργανισμού ανέρχονται στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σε 400 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές, 100 εκατ. για παροχές προς ασφαλισμένους, 260 εκατ. σε φυσικοθεραπευτές και διαγνωστικά κέντρα και 400 – 500 εκατ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή ο ΕΟΠΥΥ ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πληρώνοντας διπλά και τριπλά ενοίκια ανά την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια του δημοσίου για στεγάσουν τις υπηρεσίες του.

Οπως αναφέρει το «ΒΗΜΑ» οι χώροι αυτοί κληρονομήθηκαν από το ΙΚΑ και άλλα Ταμεία που εντάχθηκαν τον οργανισμό, ωστόσο, παραμένουν αχρησιμοποίητοι για διάφορους λόγους, ενώ ακούγονται και αρκετοί ψίθυροι για κατά τόπους συμφέροντα και αδιαφορία των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχουν αρκετά παραδείγματα σε όλη την επικράτεια όπως στην Πτολεμαΐδα όπου οι διευθυντές των δύο μονάδων υγείας που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, μία από το ΙΚΑ και μία από το ταμείο Υγείας, τσακώνονται για το που θα συστεγαστούν.

Και οι δύο θεωρούν ότι το δικό τους κτίριο είναι το κατάλληλο παρά το γεγονός ότι απέχουν μόλις 50 μέτρα μεταξύ τους.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η κόντρα κρατάει μήνες, λύση δεν έχει βρεθεί με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει μηνιαίως 6.323 ευρώ για το ένα κτίριο και 3.198 ευρώ για το δεύτερο.

Αλλη περίπτωση στη Χαλκίδα όπου ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει περισσότερα από 9.000 ευρώ για να στεγάσει ιατρεία του σε παλιά ιδιωτική κλινική της πόλης, ενώ υπάρχουν ιδιόκτητοι ανεκμετάλλευτοι χώροι .

Η διοίκηση του οργανισμού έχει αποστείλει από τον Οκτώβριο του 2012 επιστολή στο ΙΚΑ για να γίνει μελέτη για τη διαμόρφωση των χώρων, ωστόσο, αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από την αρμόδια υπηρεσία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, επισημαίνει στη εφημερίδα και ακόμη μια εξωφρενική περίπτωση στο Δήμο Νεάπολης Συκεών.

Εκεί ο Οργανισμός έχει ζητήσει από τις δημοτικές αρχές εάν διαθέτουν χώρο για στεγαστούν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, καθώς σήμερα πληρώνει 4.600 μηνιαίως μίσθωμα κτιρίου, ωστόσο, δεν έχει λάβει καν απάντηση.

Το αποκορύφωμα με κτίριο φάντασμα στην Ημαθία

Η υπόθεση της μετεγκατάστασης των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ στην Αλεξάνδρεια του νομού Ημαθίας πέρασαν από σαράντα κύματα εξαιτίας αρκετών περίεργων καταστάσεων.

Επειτα από παρέμβαση του βουλευτή ΝΔ της περιοχής, Απόστολου Βεζυρόπουλο, αποφασίστηκε η στέγαση των υπηρεσιών σε άδειο κτίριο του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Ωστόσο, όταν έπειτα από ελέγχους και αλληλογραφία μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Δήμου αποκαλύφθηκε ότι το κτίριο δεν υπήρχε.

Για την ακρίβεια στο εν λόγω οικόπεδο υπήρχε οικοδομημένο κτίριο το οποίο παρόλα αυτά δε είχε οικοδομική άδεια με αποτέλεσμα επισήμως να μην είναι καταγεγραμμένο ως δημόσιο οίκημα.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, ωστόσο, η μεταστέγαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΙΚΑ.


egiakoumis.com
Από το Blogger.