Header Ads

Απάντηση σε δημοσίευμα της Δημοτικής κίνησης «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» για την ΔΕΠΕΠΟΚ

 Ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης
Σε απάντηση πρόσφατης ανακοίνωσης της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη- Τόπος να Ζεις», επισημαίνουμε πως τα αναμφισβήτητα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΠΕΠΟΚ, δεν είναι δυνατόν να μηδενίσουν ένα έργο ορατό, χειροπιαστό, ποιοτικό που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Επειδή λοιπόν δεν στοχεύουμε να χρεώσουμε σκοπιμότητα στους συντάκτες της ανακοίνωσης, μένουμε στην ουσία του σοβαρού θέματος που θίγεται.


Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να αντιμετωπίζουν το έργο ξεχνώντας την πορεία του. Θυμίζουμε ενδεικτικά:

- Το έργο της ΖΕΠ είναι προϊόν πολεοδομικού σχεδιασμού, του ΓΠΣ του 1986 και όχι οποιασδήποτε πελατειακής πολιτικής επιλογής.

- Το 1992 ο τότε διορισμένος Νομάρχης Κοζάνης, αμφισβήτησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΖΕΠ μπλοκάροντας για χρόνια το έργο.

- Σήμερα, λόγω ακριβώς του γεγονότος της διαθέσιμης πολεδομημένης γης στη ΖΕΠ, υλοποιούνται μια σειρά από σημαντικά έργα (πρότυπο βιοκλιματικό δημοτικό – νηπιαγωγείο, βρεφονηπιακός σταθμός, κατασκευή κοινοχρήστων χώρων, χώρος στάθμευσης, κτήριο αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, βιοκλιματικό πάρκο και χώρος περιαστικού πρασίνου) τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, δεν επιβαρύνουν διόλου τον δημότη, δημιουργούν υποδομές που απευθύνονται σ’ όλους του πολίτες του Δήμου και αναβαθμίζουν τις κοινωνικές εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές υποδομές του Δήμου. Αλήθεια, που θα κατασκευάζονταν αυτά τα έργα εάν δεν υπήρχε η ΖΕΠ;

- Το σύνολο σχεδόν των έργων που κατασκευάστηκε διαχρονικά στη ΖΕΠ, υλοποιήθηκε από κοινοτικούς πόρους και ανταγωνιστικά προγράμματα, χωρίς επιβάρυνση για τον Δήμο και τους πολίτες.

- Ο Δήμος Κοζάνης, σήμερα διαθέτει μέσω της ΖΕΠ το μεγαλύτερο απόθεμα πολεοδομημένης γης που μπορεί να λειτουργήσει σαν τράπεζα γης αλλά και για αναπτυξιακές επιλογές περιφερειακού επιπέδου.

Το τεράστιο έργο που υλοποιήθηκε και υλοποιείται στη ΖΕΠ, οφείλεται στη συνεπή και συστηματική δουλειά της ΔΕΠΕΠΟΚ και των εργαζομένων σ’ αυτήν. Χρέος του Δήμου σ’ αυτήν τη δύσκολη για την εταιρεία συγκυρία είναι να την στηρίξει για να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε ότι η ανάπτυξη μιας περιοχής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα συγκυριακών επιλογών, αλλά οργανωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, έστω και αν στον τόπο μας οι διαδικασίες υλοποίησής του είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Κάθε πρόταση που στοχεύει στην ανάπτυξη του έργου, είναι ευπρόσδεκτη από οπουδήποτε και αν προέρχεται.


Η ανακοίνωση εδώ
Από το Blogger.