Header Ads

ΔΕΗ: Περιπετειώδες μπλόκο στη συμφωνία με Κοπελούζο στο ΔΣ της ΔΕΗ

Αδύνατον κατέστη να συζητηθεί χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ το θέμα της δημιουργίας joint venture ανάμεσα στη ΔΕΗ και τον Όμιλο Κοπελούζου για τη δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων Franchise για την πώληση ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.


Για μια ακόμα φορά το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ (με πρωτεργάτες τους συνδικαλιστές της Ένωσης Διοικητικού Οικονομικού Προσωπικού) παρενέβη αντιδρώντας στο σχέδιο της διοίκησης, κατέλαβε την αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και απαίτησε να μην συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Το προεδρείο αρνήθηκε να αποσύρει το θέμα και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αναβλήθηκε χωρίς να συζητηθούν ούτε τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Παρόντες στην κατάληψη της αίθουσας από τη ΓΕΝΟΠ ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πετράκος και Ουζουνίδου.
Επιστολή Ζερβού
Μετά την ακύρωση του Διοικητικού Συμβουλίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ απέστειλε επιστολή στο σύνολο των εργαζομένων. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική κοινωνία, σε μια περίοδο που η επιχείρηση μας δίνει μάχη σε πολλαπλά μέτωπα, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον επερχόμενο ανταγωνισμό, να διασφαλίσει χρηματοοικονομικές ροές και να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατέλαβε σήμερα την αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου απαγορεύοντας τη διεξαγωγή της συνεδρίασης των Μελών του ΔΣ.
Με αυτήν την πράξη το σωματείο παρεμπόδισε τη συζήτηση και δεν επέτρεψε την λήψη αποφάσεων για θέματα ζωτικής σημασίας. Παράλληλα έθεσε ως ωμό εκβιαστικό όρο, προκειμένου να «επιτρέψει» την πραγματοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου, την απόσυρση ή αναβολή ψήφισης συγκεκριμένου θέματος της ημερησίας διάταξης, ενέργεια η οποία παραβιάζει ευθέως το Καταστατικό της επιχείρησης.
Σεβόμενος απόλυτα το δικαίωμα των εργαζομένων για υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με σημαντικά θέματα της Επιχείρησης, τους υπενθύμισα ότι οι εκπρόσωποι των σωματείων έχουν ενημερωθεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά για ολόκληρο το περιεχόμενο της σχετικής πρότασης συνεργασίας και μάλιστα υιοθετήθηκαν προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν ως χρήσιμες. Τους επεσήμανα πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τα Μέλη του ΔΣ και κανείς άλλος, σύμφωνα με το Καταστατικό, δεν είναι σε θέση αλλά ούτε έχει το ηθικό και νόμιμο δικαίωμα να παρεμβαίνει στην ημερησία διάταξη, πόσο μάλλον όταν γίνεται κατάληψη.
Με την ενέργεια τους αυτή παραβίασαν την απολύτως διακριτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ Διοίκησης και Σωματείων, προσπαθώντας να επιβάλλουν «συνδιοίκηση».
Όπως πολλές φορές στο παρελθόν, έτσι και τώρα προκειμένου να έχετε τη καλύτερη δυνατή ενημέρωση σχετικά με το σκοπό της δημιουργίας κοινοπρακτικού σχήματος που στόχο έχει την εμπορική ενίσχυση της ΔΕΗ, αλλά και την άμεση βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών μας, παραθέτω τα ακόλουθα στοιχεία:
· Στόχος του κοινοπρακτικού σχήματος είναι η ανάπτυξη αλυσίδας καταστημάτων εξυπηρέτησης πελατών σε όλη την Ελλάδα με τη μέθοδο franchising (δικαιοχρησία).
· Επιτυγχάνεται γρήγορη ανάπτυξη δικτύου με ιδιαίτερα περιορισμένο κόστος για τη ΔΕΗ.
· Ο ρόλος των καταστημάτων της ΔΕΗ αναβαθμίζεται. Με αυτό τον τρόπο η Επιχείρηση θα προσφέρει υψηλότερου επιπέδου εξυπηρέτηση στους καταναλωτές, ενισχύοντας το ρόλο των στελεχών και υπαλλήλων της, με αρμοδιότητες στρατηγικής και επιτελικής σημασίας παρέχοντας μέσω των καταστημάτων της ΔΕΗ εργασία υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
· Ελαχιστοποιούμε το επιχειρηματικό ρίσκο, καθώς η ΔΕΗ καλείται να επενδύσει περίπου €980.000.
· Το επενδυτικό και λειτουργικό κόστος (μίσθωση καταστημάτων, αγορά εξοπλισμού, κλπ) τα επωμίζεται ο δικαιοπάροχος (franchisee).
· Η συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας υποβλήθηκε προ διετίας από τον επιχειρηματικό Όμιλο Silcio και κατά την πάγια πρακτική της ΔΕΗ, η επιχείρηση την εξέτασε διεξοδικά και όπως πάντα με τη δέουσα σοβαρότητα που επιδεικνύει στο σύνολο των προτάσεων που της υποβάλλονται. Μέχρι σήμερα ουδεμία άλλη ανάλογη επιχειρηματική πρόταση έχει υποβληθεί από άλλο επιχειρηματικό φορέα και η επιχείρηση έχει το νόμιμο δικαίωμα σύναψης συνεργασίας χωρίς τη διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας, όταν της υποβάλλονται καινοτόμες και προσοδοφόρες επιχειρηματικές προτάσεις.
· H ΔΕΗ διατηρεί το 49% της κοινοπραξίας αλλά ταυτόχρονα οι σημαντικές στρατηγικές, οικονομικές και διοικητικές αποφάσεις (πχ η έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου, η αύξηση ή μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, κλπ) μπορούν να λαμβάνονται μόνο εάν και εφόσον συμφωνεί και η ΔΕΗ.
· Μερικές από τις βασικές δραστηριότητες του δικτύου καταστημάτων θα είναι:
- η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για οικιακά φωτοβολταΐκά,
- η παροχή ολοκληρωμένων ενεργειακών υπηρεσιών,
- η προώθηση πωλήσεων ηλεκτρικού ρεύματος αποκλειστικά για λογαριασμό της ΔΕΗ,
- πώληση πακέτων που θα συνδυάζουν ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ και φυσικό αέριο,
- το σύνολο του φάσματος των σημερινών ή μελλοντικών υπηρεσιών και προϊόντων που μπορεί να αναπτύξει η ΔΕΗ
· Το επιχειρηματικό σχέδιο, που εκπονήθηκε από ανεξάρτητο διεθνή οίκο συμβούλων, προβλέπει θετικά αποτελέσματα τόσο για την υπό σύσταση εταιρεία και τους franchisees αλλά και για τους πελάτες.
· Για την επιτυχή διείσδυση της υπό σύσταση εταιρείας στην αγορά, συμπεριλήφθηκε στην ονομασία η επωνυμία ΔΕΗ και φυσικά ούτε εκχωρήθηκε ούτε πρόκειται να εκχωρηθεί ο λογότυπος της ΔΕΗ ΑΕ.
· Το νέο δίκτυο θα αποτελέσει πρόσθετο ενισχυτικό βραχίονα στο βασικό κορμό εξυπηρέτησης των 7.5 εκατομμυρίων πελατών μας.
· Η κοινοπραξία αυτή είναι πολύ σημαντική για το δοκιμαζόμενο από τον περιορισμό προσλήψεων δίκτυο πωλήσεων της ΔΕΗ.
· Η ΔΕΗ έχει ανάγκη από ένα εκτενές και ευέλικτο στις εκάστοτε συνθήκες δίκτυο εξυπηρέτησης με το υπό-συζήτηση να αποτελεί την απαρχή παρόμοιων εμπορικών στρατηγικών επιλογών όποτε αυτές θα κρίνονται αναγκαίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Έχουμε ιερή υποχρέωση να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να θέσουμε εμείς τους κανόνες για την επόμενη μέρα σε μια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα απαρτίζεται από εταιρείες έντονα ανταγωνιστικές.
Έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους μετόχους, στους εργαζομένους και στους πελάτες μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια και ξεκάθαρα επιχειρήματα, τα οποία προφανώς δεν αντιμετωπίζονται με γενικόλογες καταγγελίες και αναχρονιστικές τακτικές, που αποδυναμώνουν την επιχείρηση μας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.
Οφείλουμε να είμαστε πραγματιστές. Η ΔΕΗ ή θα αλλάξει ή θα καταποντιστεί με την είσοδο νέων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, που λειτουργούν με μοναδικό όφελος το επιχειρηματικό συμφέρον.
Η Διοίκηση της επιχείρησης δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να λάβει όλες εκείνες τις αποφάσεις που απαιτούνται προκειμένου οι θυσίες που κάναμε όλοι τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια να μη χαθούν.
Εδώ και τρία χρόνια θέσαμε τα θεμέλια για μια νέα ανταγωνιστική και σύγχρονη ΔΕΗ, που καταφέρνει και διατηρεί το σημαντικό κοινωνικό της ρόλο. Προχωράμε ενωμένοι μπροστά!

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Κεντρικό στοιχείο της προωθούμενης συνεργασίας ΔΕΗ – Ομίλου Κοπελούζου, είναι η ανάπτυξη αλυσίδας καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, με τη μέθοδο του franchising. Προς το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί κοινή κοινή εμπορική εταιρεία, στην οποία η ΔΕΗ θα έχει το 49% και ο όμιλος Κοπελούζου το 51%. Μέσω των καταστημάτων αυτών θα παρέχονται:
Πρώτον, υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ, με σύγχρονο τρόπο, αντίστοιχο εκείνου που λειτουργούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Ταυτόχρονα θα προωθούνται τα νέα εμπορικά «προϊόντα» ρεύματος που είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει η ΔΕΗ, καθώς εκτιμάται ότι ο ανταγωνισμός στη λιανική του ηλεκτρικού θα ενταθεί, ενώ ακόμα και στα οικιακά τιμολόγια η πλήρης απελευθέρωση έχει δρομολογηθεί. Η δημιουργία τέτοιων καταστημάτων αυτόνομα από τη ΔΕΗ, παρότι έχει θεωρηθεί αναγκαία για την νέα πελατοκεντρική φιλοσοφία της επιχείρησης, αξιολογήθηκε ως ασύμφορη από οικονομικής άποψης. Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν πηγές της ΔΕΗ, η συμμετοχή ιδιώτη κατά 51% δίνει τη δυνατότητα στη νέα εμπορική εταιρεία να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει στην πρόσληψη προσωπικού η ίδια η ΔΕΗ ως εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Παλεύουμε χρόνια για να προσλάβουμε τους απολύτως απαραίτητους υπαλλήλους για τη ζωτική λειτουργία της εταιρείας και το θεσμικό πλαίσιο μας εμποδίζει» λέγεται χαρακτηριστικά, ενώ εκτιμάται ότι η λειτουργία της νέας εταιρείας με κριτήρια «ιδιωτικού τομέα» θα δώσει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Δεύτερον, ολοκληρωμένες ενεργειακές υπηρεσίες που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, τις παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την παροχή συμβουλών στον τομέα αυτό κ.λπ. Σε δεύτερο στάδιο θα υπάρξει δραστηριοποίηση στον τομέα των καθετοποιημένων ενεργειακών συμβουλών (ESCO’s).
Τρίτον, ολοκληρωμένες λύσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη του σε συνδυασμό με την μελλοντική κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα θα υπάρχουν λύσεις που θα προβλέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού εκ μέρους της εταιρείας και την εξασφάλιση δωρεάν ρεύματος στον πελάτη για αρκετά χρόνια.
Τέταρτον, προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας ή εξοπλισμό ΑΠΕ για οικιακή χρήση, όπως μικρές ανεμογεννήτριες κ.λπ.

Εξωστρεφής απάντηση
Το όλο project θεωρείται ως μια ιδιαίτερα εξωστρεφής δραστηριότητα για τη ΔΕΗ, καθώς υλοποιεί έτσι το σχεδιασμό της Διεύθυνσης Εμπορίας για «προσέγγιση του πελάτη» και παροχή διευρυμένων υπηρεσιών και προϊόντων. Η δημιουργία δικτύου θεωρείται απαραίτητο βήμα ειδικά μετά την πλήρη απελευθέρωση της λιανικής ρεύματος στον οικιακό τομέα από την 1η Ιουλίου. Στελέχη της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι η εταιρεία, μέσω της αλυσίδας καταστημάτων, θα βρεθεί ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό και θα «πάει η ίδια στον πελάτης της», σε συνδυασμό μάλιστα με μια ευρύτερη εμπορική δραστηριότητα.
Τα ίδια στελέχη αποδίδουν τις αντιδράσεις, αφενός μεν στην εσωστρεφή φιλοσοφία των συνδικαλιστών σε σχέση με το ρόλο της επιχείρησης, αφετέρου δε στην επιρροή που ασκούν έμμεσα ή άμεσα οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ. «Ας μην ξεγελιούνται κάποιοι, ο ανταγωνισμός στη λιανική ρεύματος θα είναι σε λίγο καιρό οξύτατος. Αν η ΔΕΗ δεν κινηθεί δυναμικά θα δεί τα μερίδιά της να συρρικνώνονται και τότε όσοι αντιδρούν σήμερα θα πρέπει να δικαιολογήσουν και τη συρρίκνωση του προσωπικού που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται» δηλώνει στο energypress υψηλόβαθμος αρμόδιος παράγοντας.

Πηγη: energyportal.gr
Από το Blogger.