Header Ads

Τι θα ισχύσει τελικά με τις αποδείξεις

Οι ήξεις αφίξεις του υπουργείου Οικονομικών με τις αποδείξεις στοχεύουν τώρα στους κλάδους που ανήκουν στην ζώνη υψηλού κινδύνου της φοροδιαφυγής. Σχεδιάζεται αυτές οι αποδείξεις να μετρούν «διπλά», με μπόνους στο ΦΠΑ δηλαδή.


Θα προβλεφθούν ειδικά φόρο – μπόνους, που μπορεί να φτάνουν από το 3% έως και το 5% του ΦΠΑ, για τους φορολογούμενους που θα συλλέγουν αποδείξεις από συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι σημαντικό όφελος θα προσφέρουν οι αποδείξεις από έμπορους ρούχων και υποδημάτων, κομμωτήρια, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, ελαιοχρωματιστές κ.α.

Καταργείται τώρα το μέτρο, θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο

Το μέτρο της συλλογής αποδείξεων για το 2014 καταργείται τυπικά με την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Tον Σεπτέμβριο, ωστόσο, όταν κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα επανέλθει η διάταξη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και θα παρέχονται και κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων, όπως η έκπτωση 10% του ΦΠΑ σε κάθε συναλλαγή, αλλά και κληρώσεις με δώρα.

Το σχέδιο που προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή θα αφορά τα εισοδήματα και τις δαπάνες από 1/1/2013 και ο σχεδιασμός του προβλέπει τα εξής:

Να διατηρηθεί το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους, δίχως τη συλλογή αποδείξεων.
Να υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις φόρου, ως ποσοστό της δαπάνης με απόδειξη για συγκεκριμένους κλάδους και επαγγελματίες. Οφελος θα προσφέρουν – θεωρητικά πάντα – οι αποδείξεις από έμπορους ρούχων και υποδημάτων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, ελαιοχρωματιστές κ.ά.
Επίσης, εξετάζεται να συνδεθεί και πάλι το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ με τις αποδείξεις που συλλέγει κάθε φορολογούμενος, κι αυτές να καλύπτουν ένα μέρος του εισοδήματός τους, μικρότερο του 25% που απαιτείτο ως πέρυσι.

Αποδείξεις δύο ταχυτήτων

Αποδείξεις «δύο ταχυτήτων» για τους κλάδους που είναι «ύποπτοι» φοροδιαφυγής και οι οποίες θα μετρούν διπλά. Για παράδειγμα, μια απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ στο αφορολόγητο.

Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών με δώρα όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά. Βέβαια όλα αυτά τα κίνητρα που θα δοθούν θα συνοδευτούν και από υποχρεώσεις. Δηλαδή θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά χρήση ή της πιστωτικής κάρτας ή της κάρτας αποδείξεων. Εξ ου και το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να χαμηλώσει το όριο συναλλαγών με πιστωτική κάρτα.

Εκπτωση στον ΦΠΑ κατά 10%

Ο φορολογούμενος ο οποίος θα κάνει τις συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα, είτε χρεωστική είτε πιστωτική κάρτα ή θα χρησιμοποιεί την κάρτα αποδείξεων θα έχει για κάθε απόδειξη έκπτωση 10% επί του καταβαλλόμενου ΦΠΑ.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει νομοσχέδιο προκειμένου να αλλάξει την νομοθεσία ώστε να μην επιτρέπονται συναλλαγές με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ από 1.500 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Αύγουστο. Οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι φέτος να υποβάλουν τις αποδείξεις στην εφορία. Πέρυσι που η υποβολή ήταν υποχρεωτική δημιουργήθηκαν στις εφορίες στοίβες με φακέλους αποδείξεων, οι οποίες δεν ελέγχθηκαν ποτέ. Εφόσον τους ζητηθεί από την εφορία, όμως, θα πρέπει να τις προσκομίσουν. Στην περίπτωση που τα στοιχεία της απόδειξης δεν είναι εμφανή θα πρέπει ο φορολογούμενος να τα συμπληρώσει χειρόγραφα.
Από το Blogger.