Header Ads

Τι κερδίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη από τον αγωγό TAP

Η Μαρλένε Χόλτσνερ, είναι εκπρόσωπος του επιτρόπου για θέματα Ενεργείας Γκύντερ Έτινγκερ και με αφορμή την επιλογή του TAP από την αζέρικη κοινοπραξία Shah Deniz II, παραχώρησε συνέντευξη στην αλβανική σύνταξη της Deutsche Welle. Να υπενθυμίσουμε πως ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα θα περνάει τόσο μέσα από την Ελλάδα, όσο και μέσα από την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία.


«Είμαστε πολύ χαρούμενοι» επισημαίνει η κυρία Χόλτσνερ «για το γεγονός ότι η κοινοπραξία έλαβε αυτή την απόφαση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι πραγματοποιείται με τον TAP. Από την πλευρά της ΕΕ είναι πολύ σημαντικό ότι εκτός από τους εταίρους μας, τη Ρωσία και τη Νορβηγία, θα έχουμε και άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου. Το εάν θα καταλήγει ο αγωγός στη νότια Ιταλία ή στην αυστριακή πόλη Μπαουμγκάρντεν δεν είναι τόσο σημαντικό. Σημαντικό είναι ότι εσωτερικά θα έχουμε τόσους αγωγούς, οι οποίοι θα διοχετεύουν το αέριο κατευθείαν από το Αζερμπαϊτζάν εκεί όπου χρειάζεται».

Ο μεγάλος αντίπαλος του TAP ήταν ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, o οποίος συμμετείχε στην κατασκευή του Nabucco και ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια είχε δαπανήσει γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Λιγότερη ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης μέσω του TAP

Κατά πόσο μετά τον TAP αναμένεται να βελτιωθεί η θέση της ΕΕ αναφορικά με την ενεργειακή της εξάρτηση, ήταν η επόμενη ερώτηση που ετέθη στην κυρία Χόλτσνερ.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε μια διαφοροποιημένη πολιτική. Ο στόχος της είναι, εκτός από τους ενεργειακούς εταίρους που ήδη έχουμε, να αποκτήσουμε και νέους.

Ένα μέρος της στρατηγικής μας ήταν να αποκτήσουμε φυσικό αέριο από την Κασπία. Εκεί διαπραγματευόμαστε πάνω από δέκα χρόνια και τώρα για πρώτη φορά πήραμε αυτή τη θετική απάντηση. Παράλληλα όμως, θα εισάγουμε φυσικό αέριο από τη Νορβηγία και από τη Ρωσία. Πιστεύουμε ότι το επιπλέον φυσικό αέριο που χρειαζόμαστε από το 2030 θα προέρχεται από την Κασπία Θάλασσα και έτσι θα καλύψουμε τις ανάγκες μας».

Η κυρία Χόλτσνερ επαναλαμβάνει σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια που θα έχει η Ευρώπη:

«Ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει πως σε μια περίπτωση ενεργειακής κρίσης όπως ήταν το 2006 ή το 2009 μέσα στην ΕΕ θα έχουμε τόσο πολύ φυσικό αέριο ώστε ο καθένας που το χρειάζεται να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του. Πιστεύουμε πως η αγορά φυσικού αερίου είναι μια αγορά όπως κάθε άλλη. Για το λόγο αυτό θα είχαμε όσο το δυνατόν περισσότερους προμηθευτές όπως επίσης και περισσότερους αγωγούς μέσα στην ΕΕ, έτσι ώστε κανείς να μην υποφέρει από το κρύο».

Για την Μαρλένε Χόλτσνερ, σημαντικό είναι πάνω από όλα το συμφέρον της ΕΕ και όχι τα επιμέρους συμφέροντα χωρών όπως της Αυστρίας, τα οποία δεν ικανοποιήθηκαν διότι προτιμήθηκε ένας άλλος αγωγός.


TAP και ΔΕΣΦΑ υπογράφουν Συμφωνία Συνεργασίας
Συμφωνία Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του TAP (Trans Adriatic Pipe-line) και του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Συγκεκριμένα, TAP και ΔΕΣΦΑ σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε συμφωνία για την καθημερινή τεχνική λειτουργία και συντήρηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP. Άλλες κοινές δραστη-ριότητες θα περιλαμβάνουν την αναθεώρηση των σημείων διασύνδεσης με το σύστημα αγωγών του ΔΕΣΦΑ για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της τεχνικής συνεργασίας.

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της 28ης Ιουνίου ότι ο αγωγός TAP επελέγη από την Κοινοπραξία του Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν ως η βέλτιστη διαδρομή αγωγού για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Rikard Scoufias, Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, σχολίασε: «Έχοντας επιλεγεί από την Κοινοπραξία του Shah Deniz ως η βέλτι στη επιλογή για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το έργο προχωράει τώρα στην επόμενη φάση της υλοποίησης. Ήδη συνεργαζόμαστε με πολλές ελληνικές εταιρείες και φιλοδοξούμε να μεγιστοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση. Η παρούσα συμφωνία, η οποία πραγματοποιείται μετά από περισσό-τερους από εννέα μήνες εποικοδομητικής συνδιαλλαγής με τον ΔΕΣΦΑ, αποτελεί ένα ση-μαντικό βήμα προς την επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων του TAP στην Ελλάδα».

Ο Lutz Landwehr, Εμπορικός Διευθυντής του TAP, σχολίασε: «Είμαι πολύ ικανοποιη-μένος με αυτή τη συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ. Αναγνωρίζουμε τη μακροχρόνια επιχειρησι-ακή πείρα τους στην Ελλάδα, και αμφότεροι οι δύο οργανισμοί συμμεριζόμαστε κοινές α-πόψεις σχετικά με τη σημασία της ανάπτυξης των αγορών φυσικού αερίου στα Ανατολικά και Δυτικά Βαλκάνια».

Το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού TAP θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος. Ο αγωγός θα ξεκινήσει από τους Κήπους Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα καλύψει περίπου 550 χιλιόμετρα διερχόμενος στην Αλβανία βορειοδυτικά της Διποταμίας. Ως εκ τούτου, το έργο θα υποστηρίξει τη φιλοδοξία της Ελλάδας να καταστεί ένας σημαντικός «Διάδρομος Ενέργειας». Επιπλέον, τα σχεδιαζόμενα σημεία διασύνδεσης και δυνατότητας αντίστροφης ροής του TAP θα υποστηρίξουν, επίσης, την ασφάλεια του εφοδιασμού και άλλων χωρών της περιοχής.
Από το Blogger.