Header Ads

Το Αζερμπαιτζαν ανακοίνωσε επίσημα την επιλογή του TAP - Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες

Η αζερική Σαχ Ντενίζ ανακοίνωσε και επίσημα την επιλογή του ΤΑΡ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της BP για Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία, Γκόρντον Μπάιρελ, η κοινοπραξία επέλεξε τον αγωγό που περνά από την Ελλάδα.


Ο αγωγός ΤΑP έχει σχεδιαστεί να ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, θα περνά από την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αδριατικής. Τα οφέλη της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση επιλογής του TAP -όπως όλα δείχνουν- είναι καταρχάς οικονομικά, καθώς θα δημιουργηθούν άμεσα πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας και ο αγωγός θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας.

Συνολικά 550 χιλιόμετρα του αγωγού έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, 210 χιλιόμετρα στην Αλβανία, 105 χιλιόμετρα στο υποθαλάσσιο τμήμα στην Αδριατική Θάλασσα και 5 χιλιόμετρα στην Ιταλία. Αρχικά, ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, ενώ στο μέλλον θα μπορεί να αναβαθμίσει τη μεταφορική του ικανότητα στο διπλάσιο με τη χρήση κατάλληλων συμπιεστών.

Ο TAP επικράτησε έναντι του Nabucco West. Στον TAP συμμετέχουν η νορβηγική Statoil, η ελβετική AXPO και η γερμανική E.ON Ruhrgas.

Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός
Την ικανοποίησή του για την επιλογή του ΤΑΡ, για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη συμφωνία η χώρα μπαίνει στον ενεργειακό χάρτη και ταυτόχρονα κλείνουν τα σενάρια για «grexit».

«H δημιουργία ενός τόσο σημαντικού έργου βάζει την Ελλάδα σταθερά στο χάρτη των αγωγών και του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί μία πολυσήμαντη ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ στην Ελλάδα και στις προοπτικές του τόπου μας στον Ευρωπαϊκό χώρο. Μετά την αναγγελία του ΤΑΠ τα ‘σενάρια καταστροφής’ της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ, σταματάνε οριστικά» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους των περιοχών απ’ όπου περάσει.

Η γεωπολιτική δύναμη αυξάνεται, η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός μέτοχος και κόμβος μεταφοράς ενέργειας, υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι σε λίγα χρόνια θα είναι και η Ελλάδα παραγωγός χώρα.

Την άνοιξη ’14 ξεκινά η έναρξη των εργασιών για τον ΤΑΡ
Την άνοιξη του 2014 προβλέπεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τον αγωγό ΤΑΡ, με προοπτική ολοκλήρωσης μετά από τρία με τέσσερα χρόνια.

Η ΔΕΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για προμήθεια ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων αερίου (περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης της χώρας μας) από τον αγωγό για την ελληνική αγορά, σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ στη συμφωνία προβλέπεται και δυνατότητα κατασκευής διασυνδέσεων του ΤΑΡ για την τροφοδοσία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με αζερικό φυσικό αέριο.

Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την ενημέρωση που έκαναν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ι.Μανιάτης και ο υφυπουργός, Α.Παπαγεωργίου.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην Κοινοπραξία του ΤΑΡ, με ποσοστό 5%, η οποία θα ενεργοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή και ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του αγωγού.

egiakoumis.com
Από το Blogger.