Header Ads

Αστυνομικοί Κοζάνης: Σοβαρότατα προβλήματα από την παραμονή παράνομων μεταναστών στα κρατητήρια

Επιστολή με για τα σοβαρότατα προβλήματα από την μακρόχρονη παραμονή στα αστυνομικά κρατητήρια παράνομων μεταναστών απέστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο.


Αξιότιμε κ. Αρχηγέ,

Στα πλαίσια αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης αποφασίστηκε ένας αριθμός μεταναστών οι οποίοι συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν παράνομα στη χώρα, να κρατηθούν στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών. Δεν δόθηκαν ουσιαστικά ποτέ εξηγήσεις εάν πρόκειται για προσωρινό ή μόνιμου χαρακτήρα μέτρο.
Αυτή τη στιγμή στα κρατητήρια των υπηρεσιών της Α.Δ. Κοζάνης κρατούνται συνολικά 28 κρατούμενοι για τον παραπάνω λόγο. Συγκεκριμένα:
1. στο Α.Τ. Κοζάνης 10 αλλοδαποί κρατούμενοι
2. στο Τ.Δ.Λ. Τσοτυλίου 8 αλλοδαποί κρατούμενοι
3. στο Τ.Δ.Λ. Σερβίων 9 αλλοδαποί κρατούμενοι

4. στο Τ.Δ.Λ. Πτολεμαΐδας 1 αλλοδαπός κρατούμενος

Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι βρίσκονται στα αστυνομικά κρατητήρια από τον Ιούνιο του 2012. Όπως γνωρίζετε τα αστυνομικά κρατητήρια δεν πληρούν τις προδιαγραφές για παραμονή κρατουμένων επί μακρόν, παρά μόνο για ολιγοήμερη παραμονή. Τα προβλήματα κατά την παραμονή τους είναι πολλά με κυριότερο την διαταραχή της ψυχικής ισορροπίας των κρατουμένων, καθώς λόγω της μακράς περιόδου περιορισμού τους σε ακατάλληλους για μακρόχρονη παραμονή χώρους, το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχουν αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα. Κατά καιρούς έχουν εκφράσει αυτοκτονικές ιδέες. Οι φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών που έχουν καταστεί περισσότερο ψυχολόγοι παρά φρουροί τους, προλαμβάνουν τα χειρότερα. Η πρόσφατη αυτοκτονία αλλοδαπού κρατούμενου στα Γρεβενά αποτελεί περίτρανη απόδειξη των επιχειρημάτων μας αλλά ταυτόχρονα και καμπανάκι κινδύνου.
Εκτός αυτού, με εξαίρεση τα κρατητήρια του Α.Τ. Κοζάνης (που αν και τελείως ακατάλληλα για μακρόχρονη παραμονή, τουλάχιστον πληρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας), οι συνθήκες στα υπόλοιπα κρατητήρια είναι επιεικώς απαράδεκτες, ώστε μεταξύ των άλλων κινδύνων να ελλοχεύει και ο κίνδυνος εμφάνισης μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε για την άμεση μετακίνηση όλων των κρατουμένων από τα κρατητήρια της Α.Δ. Κοζάνης και την μεταφορά τους σε χώρους που κατά την κρίση σας, εξασφαλίζονται αν όχι οι ιδανικές, τουλάχιστον καλύτερες συνθήκες κράτησης από αυτές των προορισμένων για ολιγοήμερη παραμονή κρατητηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών.

Κοζάνη 26 Ιουνίου 2013


Κοινοποίηση:
Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,
κ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,
Αστυνομικό Διευθυντή Κοζάνης,
Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης- Διεύθυνση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας- Δημοκρατίας 27, Κοζάνη, 50100,
Από το Blogger.