Header Ads

Τηλεκατευθυνόμενες κατσαρίδες τώρα και με αυτόματο πιλότο!

Οι αμερικανοί ερευνητές που κατάφεραν να μετατρέψουν τις κατσαρίδες σε ρομπότ προχωρούν τώρα στο επόμενο βήμα: εξοπλίζουν τα τηλεκατευθυνόμενα έντομα με αυτόματο πιλότο.


Το σύστημα βασίζεται στον αισθητήρα Κinect της Microsoft, ο οποίος κανονικά επιτρέπει στους λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών να χρησιμοποιούν κινήσεις του σώματος και φωνητικές εντολές αντί για τζόιστικ.

Στο σύστημα που παρουσίασαν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, το Kinect αναλαμβάνει να παρακολουθεί το τηλεκατευθυνόμενο έντομο και να διαβιβάσει αυτά τα δεδομένα στον υπολογιστή του αυτόματου πιλότου. Ο υπολογιστής αναλαμβάνει στη συνέχεια να διορθώνει αυτόματα την πορεία της κατσαρίδας μέχρι να φτάσει στον επιθυμητό προορισμό.

Στο βίντεο που ανάρτησαν οι ερευνητές στο YouTube, το σύστημα αναγκάζει μια γιγάντια κατσαρίδα της Μαδαγασκάρης να ακολουθήσει μια προδιαγεγραμμένη καμπύλη διαδρομή.

Ο αυτόματος πιλότος αναπτύχθηκε από την ομάδα του Δρ Άλπερ Μπόζκουρτ, η οποία είχε παρουσιάσει τις πρώτες τηλεκατευθυνόμενος κατσαρίδες το 2012.

Στη ράχη της κατσαρίδας βρίσκεται τοποθετημένο ένα μικρό, φθηνό κύκλωμα που περιλαμβάνει πομποδέκτη και έναν μικροελεγκτή, ο οποίος συνδέεται μέσω λεπτών καλωδίων στις κεραίες και τα κερκίδια του εντόμου.

Τα κερκίδια, αισθητήρα όργανα που απαντώνται στο πίσω μέρος των εντόμων και των αραχνίδιων, αντιλαμβάνονται αλλαγές στην κίνηση του αέρα και προειδοποιούν έτσι το έντομο για απειλές.

Στέλνοντας εντολή για την ηλεκτρική διέγερση των κερκιδίων, ο χειριστής κάνει την κατσαρίδα να νομίζει ότι κάτι το πλησιάζει από πίσω, οπότε το έντομο αναγκάζεται να κινηθεί προς τα εμπρός.

Για τον έλεγχο της κατεύθυνσης, το σύστημα στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στις κεραίες: η διέγερση της μιας κεραίας κάνει το έντομο να νομίζει ότι έχει αγγίξει κάποιο εμπόδιο, οπότε αυτόματα στρίβει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στο μέλλον, ελπίζουν οι ερευνητές, ο εξοπλισμός των κατσαρίδων θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με κάμερες, μικρόφωνα, ακόμα και ηχεία, έτσι ώστε τα «βιομπότ» να μπορούν να αναζητούν επιζώντες σε ερείπια.

Η τελευταία μελέτη, με τίτλο «Σύστημα βασισμένο στο Kinect για τον Αυτόματο Έλεγχο Χερσαίων Εντόμων», θα παρουσιαστεί στις 4 Ιουλίου σε συνέδριο με θέμα τα τηλεκατευθυνόμενα έντομα που θα πραγματοποιηθεί στην Οσάκα στην Ιαπωνία.

Newsroom ΔΟΛ
Από το Blogger.